In ultimul weekend din septembrie am decis sa profitam de vremea frumoasa si sa vizitam unul dintre satele pe care le aveam de ceva vreme pe lista: Rimetea. Vazusem foarte multe fotografii cu acest satulet si privelistea ireal de frumoasa cu muntele care il facea sa para situat undeva prin Elvetia, nu la noi in tara.
Rimetea, satul unde soarele rasare de doua ori
Inainte de a va povesti despre minunatul satuc din judetul Alba trebuie sa va spunem ca se scrie si se pronunta Rîmetea, in zona sunt si indicatoare cu diacritice, insa cum noi in mediul online am vazut numai varianta fara diacritice il pronuntam gresit. In apropiere si in sat o sa vedeti indicatoare cu Torockó, denumirea lui in maghiara, fiind un sat secuiesc.
Este singurul sat din Romania distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. S-a intamplat in 1999, ca urmare a eforturilor de conservare depuse de localnici si de ONG-urile din Ungaria implicate in proiect in urma caruia au fost restaurate 138 de case traditionale secuiesti.
Rimetea e singurul loc din Romania unde se spune ca soarele rasare de doua ori: prima oara rasare dupa prima creasta a Pietrei Secuiului si apoi dispare pentru scurta vreme, fiind acoperit in spatele celei de-a doua, urmand apoi sa rasara din nou.
De ce ni se pare Rimetea cel mai frumos sat din Romania?
Satul se afla la poalele muntilor Trascaului si aproape din orice loc din sat poti vedea Piatra Secuiului – un perete stancos spectaculos, inalt de peste 1000 de metri.
Majoritatea caselor din Rimetea sunt albe cu obloane verzi, frumos restaurate, pastrand stilul in care au fost construite initial.
Majoritatea caselor din sat au numarul pictat manual, cu flori, iar cateva case au chiar si portile pictate, iar in interior adapostesc mobila sau instrumente de uz casnic pictate manual.
In centrul satului gasiti Muzeul Etnografic unde puteti admira costume populare din zona, obiecte pictate manual, dar si diverse instrumente si unelte folosite in trecut de localnici. In afara de acestea, la balconul muzeului veti putea admira si privelistea „iconica” cu Piatra Secuiului, care pare efectiv in fotografii pare un fundal in Photoshop, e ireal de frumoasa.
Ce poti vizita in Rimetea?
In afara de Muzeul Etnografic, mai puteti vizita Moara De Apa, insa trebuie sa intrebati inainte cand puteti merge pentru ca e proprietate privata si nu au un program fix.
Satul este pitoresc, va sfatuim sa il strabateti de la un capat la altul pentru ca in afara de faimoasele case albe cu pereti verzi de pe Strada Sirul de Sus veti mai descoperi si altele cu porti pictate si sculptate foarte frumos, una care pare rupta din povestea Hansel si Gretel si multe altele cu curti pline de flori si pomi fructiferi. Noi am fost fix cand s-au copt merele si nucile si satul abunda in astfel de pomi, asa ca ne-am putut delecta nu doar ochii, ci si papilele gustative cu roadele bogate ale toamnei.
Bineinteles, daca esti o fire mai sportiva puteti face traseu spre varful Piatra Secuiului, insa noi nu l-am recomanda unor persoane incepatoare si in niciun caz nu va sfatuim sa urcati fara bocanci speciali de drumetii. E destul de abrupt si alunecos si ni s-a parut destul de periculos la coborare. Noi nu am reusit sa urcam pana sus, insa o sa incercam sa il facem iar cand ne intoarcem in sat 🙂
De asemenea, iubitorii de adrenalina gasesc in platourile depresiunii mediul ideal pentru un zbor cu parapanta.
Unde te poti caza in Rimetea?
Fiind un sat turistic, majoritatea caselor din sat ofera cazare, gasiti o multime de optiuni, potrivite pentru orice buget. Noi am ales pensiunea Kerekes Vendégház, care are conditii specifice unui sat (noi oricum nu ne asteptam la conditii de 5 stele cand mergem la tara), un pret extrem de accesibil si un view absolut minunat. Proprietarii sunt foarte de treaba, iar pensiunea e situata in apropiere de centrul satului.
Una dintre cele mai faimoase cazari din Rimetea e pensiunea Kiraly, pe care ati vazut-o probabil in o multime de fotografii din Rimetea pentru ca are o priveliste superba. Noi am vrut sa mancam aici, insa n-au spus ca in timpul saptamanii nu au bucatar, doar in weekend, insa va putem confirma ca e absolut superba pensiunea.
Si pentru ca tot a venit vorba de mancare, voiam sa va spunem ca in sat nu prea aveti multe optiuni de restaurante, de fapt e doar unul singur mai mare in centru si un bistro, un magazin alimentar si o micuta cafenea. Nu trebuie sa plecati din Rimetea pana nu gustati langosi de la rulota de peste drum de biserica, sunt absolut delicioase, mai ales cele cu smantana, branza si usturoi. Mai gasiti pe langa jgheab-ul din sat (locul unde se adapa animalele) si o mica ghereta de unde va puteti lua porumb fiert, kurtos kalacs si alte dulciuri, dar si cateva mici tarabe cu suveniruri unde au si preparate facute de localnici, noi ne-am luat un borcan de zacusca bunicel care merge bine cu Csiki Sor, berea ce se gaseste prin aceasta zona.
Ce mai puteti vizita langa Rimetea
Coltesti
Coltesti e satul vecin cu Rimetea, in care puteti merge sa vizitati Cetatea Trascaului, pe un traseu mult mai usor decat cel spre Piatra Secuiului. E adevarat ca privelistea nu e la fel de spectaculoasa, insa e foarte frumos si aici.
Tot in sat gasiti si Conacul Secuiului, o pensiune superba unde va puteti bucura de mancare traditionala si cel mai frumos view din zona. Va puteti si caza aici daca veniti sa vizitati zona, insa preturile sunt ceva mai ridicate fata de restul cazarilor din zona.
Daca doriti sa mancati aici, trebui sa faceti rezervare in prealabil pentru ca e o locatie foarte populara si destul de aglomerata si sunt sanse foarte mici sa gasiti loc.
Noi ne-am rezervat cu 3 zile inainte si cum vremea era calduroasa, am si mancat afara avand ca si view muntii Trascalului. Mancarea a fost ok, dar ce nu ne-a placut a fost timpul mare de asteptare pentru ca era week-end si toate mesele erau ocupate, asa ca poate e mai bine sa mergeti in timpul saptamanii. Nu ne deranja sa asteptam mai mult in mod normal, dar atunci ne grabeam sa ajungem si in Dumesti pentru ca acum se intunca mai devreme si nu aveam asa mult timp la dispozitie.
Cheile Valisoarei- Castelul Templul Cavalerilor
Cheile Valisoarei sunt in apropiere de Rimetea si puteti face trasee aici daca aveti timp. Noi am mers special pentru castelul Templul Cavalerilor, vazusem nenumarate fotografii de aici, dar asteptarile noastre nu au coincis deloc cu realitatea de la fata locului. Castelul e de fapt un hotel trist care acum se restaureaza si imprejurimile sunt murdare, totul arata dezolant. In pozele de pe deal se vede destul de mic si pare wow, insa realitatea de la fata locului e cu totul alta. Noi am ramas dezamagite si ne-a aparut rau ca am mai urcat atat… pentru nimic.
Dumesti
In apropiere de Rimetea citisem pe niste bloguri ca ar exista un alt sat superb, Dumesti. L-am pus pe GPS dupa ce am plecat de la Conacul Secuiului (unde ni s-a parut bizar ca nimeni nu auzise de el) si am plecat spre locatie. Motivul pentru care am intrebat de sat la pensiune e conexiunea extrem de slaba. Nu prea ai semnal in nicio retea de telefonie, de aceea trebuie sa te bazezi mai mult pe indrumarile localnicilor. In fine, dupa ce am prins putin semnal cat sa se incarce locatia am pornit spre Dumesti si la un moment dat GPS-ul ne-a indrumat sa facem stanga pe o poteca ce se afunda prin padure, destul de ingusta chiar si pentru pietoni. Ni s-a parut dubios si nu stiam ce sa facem, dar tocmai atunci a aparut o masina din sens opus care ne-a spus ca a patit la fel, insa nu au luat-o pe acolo, ci au mers pe drumul principal pana sus, spre cascada.
Noi nu stiam de vreo cascada, dar ne-am bucurat sa auzim ca exista si o cascada bonus, in afara de sat. Cand am ajuns sus am vazut cateva grupuri care campau si cam atat. Nu case, nu localnici, nu nimic. I-am intrebat de Dumesti si nimeni nu stia nimic, nici vreun indicator nu era, insa ne-au aratat cum sa ajungem la cascada Vanatarile Ponorului, care avea si marcaj, deci am gasit-o usor. Foarte draguta, insa noi voiam sa gasim satul. Ne-am uitat in absolut toate directiile si doar in vale se vedeau cateva casute imprastiate, insa nu era chip sa ajungi acolo, nici pe picioare, nici cu masina.
Am decis sa ne intoarcem si cand am ajuns in Salciua am intrebat mai multi localnici de Dumesti. Nu auzisera, dadeau din umeri, pana cand un domn in varsta ne-a deslusit misterul: nu exista niciun sat Dumesti, e doar un catun unde au ramas cativa batrani ce traiesc izolati de restul comunitatii si nu se poate ajunge sub nicio forma cu masina acolo. A spus ca in trecut mergeau cu carele cu boi, dar acum e stricat drumul si oricum, nu avem ce vedea acolo. I-am multumit si am inteles ca de fapt turistii numesc Dumesti ceea ce e acum zona de camping si cele 2-3 grajduri abandonate, unde a fost ceva pe timpuri si altfel te induc in eroare cu acest „sat fantoma”.
Baile Termale Romane Germisara
Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti ne-am abatut putin sa vizitam un alt loc pe care il aveam pe lista de dorinte si anume Baile Termale Romane de la Geoagiu. Locul e unic, absolut superb, insa pare lasat in paragina, e si destul de murdarel, insa oricum merita facuta o vizita, nu seamana cu nimic in ce am vazut pana acum.
Cascada Clocota
Cand ne indreptam spre Baile Termale am vazut si indicator cu cascada Clocota care ne suna vag cunoscut pentru ca mai citisem despre ea, insa ajunse la fata locului am avut o surpriza de proportii. Cascada e destul de mare si absolut superba, cea mai spectaculoasa pe care am vazut-o in Romania, noua ne-a placut mai mult si decat Bigar. Daca aveti drum prin apropiere de Deva, chiar va sfatuim sa mergeti sa o vizitati.
Noi deja ne-am facut planul si la anul vrem sa revenim in Rimetea pentru cateva trasee, in special pentru Cheile Rametului, care e spectaculos, dar nu l-am putut face pentru ca are o portiune care trebuie parcursa prin apa si nu era atat de cald acum.
Voi ati vizitat Rimetea?
pensiunea Kerekes Vendégház
Casa Kiraly
Muzeul Etnografic
Traseu Piatra Secuiului
Cetatea Trascaului
Conacul Secuiesc
Dumesti
cascada Sipote Salciua de Jos
Castel Templul Cavalerilor
Baile Termale Romane Germisara
cascada Clocota
Un loc cu adevarat superb, ce poze frumoase!