Desi Budapesta e foarte aproape de noi, nu e unul din orasele pe care il aveam pe bucketlist, insa dupa ce foarte multi prieteni l-au laudat, am decis si noi sa facem o vizita pentru a ne convinge cu ochii nostri cum sta treaba. Si am fost placut suprinse; desi e adesea confundat cu Bucurestiul de straini, e mult mai mare si mai frumos decat a noastra capitala.
De obicei stiti ca ne place sa scriem „povestiri” lungi, insa articolul de astazi am decis sa il facem un ghid practic pentru ca o sa va ajute cu siguranta mai mult decat descrierile plastice 🙂 O sa va dam detalii despre preturi, bilete de avion si o sa va prezentam 10 obiective pe care le-am vizitat si pe care le recomandam oricui se afla la prima vizita in Budapesta.
Transportul
Am fost (neplacut) surprinse sa descoperim ca dintre companiile low cost doar Wizz Air are zboruri spre Budapesta si acestea nu sunt zilnice, iar orarul e stupid, o zi o pierzi din aceasta cauza deoarece la intoarcere decolezi in jurul orei 6:30 (Ungaria e cu o ora in urma fata de noi). Preturile biletelor variaza foarte mult in functie de perioada in care plecati, iarna gasiti uneori oferte cu bilete de aproximativ 100 RON dus-intors. Noi am dat in jur de 280 de lei de persoana in martie, insa am luat biletele doar cu vreo doua saptamani inainte. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, puteti merge cu masina, iar daca aveti un buget mai mare alocat puteti verifica si orarul de la Tarom.
Transportul in comun
Biletul pentru transportul in comun in Budapesta costa aproximativ un euro, e universal (poate fi folosit atat pentru metrou, cat si pentru autobuze, tramvaie si trolee) si se cumpara de la automatele amplasate pe langa statii. Acestea au meniu inclusiv in romana si puteti plati si cu cardul, e totul foarte usor spre deosebire de Berlin, de exemplu, unde ne-a ajutat cineva sa cumperam bilete pentru ca nu intelegeam nimic :))
Cel mai important e sa fiti atenti la bilete pentru ca sunt aproape identice cu chitanta oferita impreuna cu acestea, iar daca va grabiti puteti lua chitanta de la persoana dinainte fara a va da seama. Surpriza nu vine la validare, au un sistem de perforare cum aveam noi acum multi ani in tramvaie, ci atunci cand vreti sa iesit de la metrou, unde sunteti controlati, iar amenzile sunt in jur de 8000 de forinti. Asa ca, mare atentie sa luati biletele din automat!
Noi nu am prea folosit transportul in comun, am stat in centru, chiar nu am avut nevoie, ne-am deplasat pe jos, distantele intre obiective nefiind atat de mari si oricum suntem obisnuite sa mergem mult pe jos.
De la aeroport puteti lua autobuzul 100 E catre centru, insa e ok si daca luati 200 E pana la capat si de acolo luati cateva statii metroul pana unde vreti sa ajungeti. 100 E a fost introdus mai recent si are tarif special, mai mare, in timp ce 200 E are tarif normal.
Ce sa vizitezi in Budapesta
Noi intotdeauna cand vizitam un oras, incepem cu obiectivele situate mai aproape de noi, nu cu cele mai importante, pe acestea le lasam pentru ultimele zile. Asa am facut si in Budapesta, in prima zi am vizitat zonele de pe langa Maverick Lodges (statia de metrou Ferenciek Tere), unde am fost cazate si „centrul vechi” al orasului, care seamana destul de bine cu cel din Bucuresti, dar e ceva mai ingrijit. Aici am vazut si cea mai frumoasa vitrina de magazin, pe Vaci Street, cea a florariei Philanthia, care se schimba periodic si acum avea expusa o statueta a lui Iris Apfel in marime naturala si un catel care se „misca”, era pur si simplu arta, deja nu mai era doar o vitrina.
Tot pe aici am vizitat si magazine superbe de suveniruri, unde au foarte multe obiecte traditionale, atat vestimentare, cat si ceramica si obiecte de lemn, condimente etc.
Free walking tour
A doua zi am plecat de dimineata la intalnirea din piata Vörösmarty unde ne-am adunat peste 100 de turisti din toate colturile lumii pentru The Original, free walking tour-ul pe care l-am ales in Budapesta. Tot aici gasiti si literele colorate pentru poza turistica perfecta (cele pe care le vedeti in prima poza).
V-am mai povestit ca exista astfel de tururi in majoritatea oraselor europene si e pacat sa le ratezi. Sunt gratuite, doar lasati la final un bacsis ghidului si aveti ocazia sa vizitati toate obiectivele turistice importante. Ghidul nostru a fost Zsuzsanna (Suzy in varianta englezeasca) care a fost extraordinara si ne-a prezentat o gramada de lucruri interesante despre cultura, istorie si gastronomie. Efectiv, am fi ascultat-o toata ziua, avea un accent englezesc foarte atragator si era o enciclopedie vie, chiar va recomandam sa o alegeti pe ea daca optati pentru acest walking tour, o puteti vedea si intr-o poza mai jos.
Daca nu stati mult in oras, acest scurt tur e perfect pentru a vedea ce e mai important intr-un timp scurt.
Parlamentul
Una dintre cele mai frumoase cladiri din Budapesta pe care e musai sa o vedeti e Parlamentul. E si cea mai mare cladire din Budapesta si a treia din lume, dupa Casa Poporului si The Palace of the Argentine National Congress.
Va sfatuim sa cumparati biletele online cu cateva saptamani inainte de vizita deoarece riscati sa fie sold out cand ajungeti acolo. Noi le-am luat cu vreo doua saptamani inainte si chiar am avut dificultati sa gasim tur in engleza, erau epuizate cam toate biletele in zilele in care puteam noi merge. Biletele costa cam 35 de lei de persoana si aveti inclus in tur si un ghid care va explica pe scurt istoricul cladirii si cateva date despre cele mai importante momente din istoria ungurilor.
Turul e destul de scurt, dureaza aproximativ 40 de minute, era si un dineu oficial cand am fost noi si s-a scurtat si mai tare, insa chiar si asa puteti vedea o parte din incaperi, schimbarea garzii daca aveti noroc sa va nimeriti atunci prin preajma si sala unde se tin sedintele, asta in cazul in care nu se intampla ceva chiar atunci.
Royal Palace/Buda Castle
Noi initial credeam ca sunt doua obiective distincte, insa localnicii il numesc Royal Palace, iar turistii Buda Castle. Noua ni s-a parut cea mai frumoasa cladire din Budapesta (mai ales noaptea), mai frumoasa chiar si decat Parlamentul. In interior gazduieste cateva muzee pe care nu le-am vizitat pentru ca atunci cand am luat biletele nu prea am fost atente la ce include turul si am crezut ca o sa intram si inauntru, insa budget tour-ul de 10 euro include doar curtile interioare, nu si muzeele. Poate data viitoare 🙂
Turul a durat doua ore si am plecat de la statuia Sfanta Treime de langa Matthias Church (nu am vizitat-o in interior), am vizitat Bastionul Pescarilor si apoi am mers catre palat. Am facut mai multe opriri si am aflat multe informatii interesante despre istoria lor, a fost ok turul, dar nu s-a comparat cu The Original, tinut de Suzy.
Am avut ocazia sa asistam si la schimbarea garzii, insa nu se compara cu cea din Londra, pare o joaca de copii pe langa aceea si e si mult, mult mai scurta.
Ca sa urcati la Buda Castle aveti ocazia sa luati funicularul, insa o calatorie dureaza mai putin de un minut, dupa cum ne-a spus Suzy si nu merita cei 6 euro (dus-intors) si coada la care trebuie sa asteptati, mai bine urcati treptele de pe aleea de langa si faceti putina miscare.
Citadela
Indiferent daca aveti sau nu conditie fizica, trebuie neaparat sa urcati la citadela. Privelistea din varf nu se compara cu nimic altceva, e absolut superb, mai ales daca prindeti apusul acolo si e si vremea buna. Noi am nimerit la fix si am prins si golden hour si apusul acolo si dupa cum vedeti in fotografii (cele de langa Lady Liberty si cele cu panorama) cerul arata rozaliu, pastelat, absolut superb. Chiar daca nu vreti sa faceti poze, tot trebuie sa urcati, panorama e de vis!
Fisherman Bastion
Un alt loc de unde puteti admira orasul si face poze reusite e Bastionul Pescarilor, aflat in imediata apropiere a bisericii Matthias. Si aici e foarte, foarte frumos si e musai sa veniti cel putin o data (noi cred ca am trecut de vreo 3 ori, in diferite momente ale zilei). Numele constructiei vine de la pecarii care au fost responsabili sa apere aceasta portiune de oras in Evul Mediu, iar cele sapte turnuri reprezinta cele sapte triburi care s-au asezat in Campia Panonica in 896.
Cele 9 poduri peste Dunare
Cel mai popular si cel mai frumos e Podul cu Lanturi situat in apropiere de Buda Castle. Acesta este practic puntea de legatura intre Buda si Pesta si este primul pod permanent construit in acest oras. Nu doar ca denumire Budapesta (apropo, in maghiara se pronunta Budapești, foarte asemanator cu București, de asta le confunda lumea des 🙂 ) este alcatuita din doua cuvinte Buda si Pesta, in realitate orasul este impartit in aceste doua regiuni, foarte diferite una de alta, iar podul le uneste. Pe locul al doilea ca popularitate si frumusete s-ar situa Podul Libertatii sau Podul Verde, care ne-a placut si el mult, il puteti vedea si in fotografii, mai jos.
Pe celelalte le-am vazut cand ne-am plimbat cu vaporasul pe Dunare, insa nu sunt la fel de impresionante.
Shoes of The Danube
Intre Parlament si Podul cu Lanturi, pe faleza Dunarii gasiti 60 de perechi de pantofi realizati din fier, in memoria evreilor maghiari impuscati la Dunare in 1944 de catre membrii Partidului Crucilor cu Sageti. E unul dintre cele mai triste monumente din Budapesta, impreuna cu Monumentul Victimelor Ocupatiei Germane din 1944, un loc foarte controversat unde se afla multe documente si obiecte personale ale victimelor, care e vandalizat constant (il puteti vedea mai jos dupa fotografia cu pantofii de pe Dunare).
Plimbarile pe Dunare cu vaporasul
De cand ne-am hotarat ca mergem la Budapesta, plimbarea pe Dunare a fost printre primele lucruri pe lista de bifat. Nu am luat biletele online deoarece am citit ca e mai ieftin sa le iei direct de acolo si chiar asa a si fost. Online cel mai ieftin bilet era 13 euro, insa acolo am gasit cu 9 euro/persoana un bilet valabil 2 zile, atat ziua cat si seara. Un chilipir, tinand cont ca la unele era 15 euro doar pentru o singura plimbare. Ambarcatiunea cu care am fost noi nu era cea mai aratoasa, insa nu asta conteaza, ci peisajul, a fost de-a dreptul superb, atat ziua, cat si seara si e un must daca ajungeti in Budapesta.
Basilica Sfantul Stefan
E cea mai mare si cea mai importanta biserica din Budapesta si e construita in memoria regelui Stefan cel Mare si Sfant, fondatorul statului ungar, a carui mana se afla aici intr-o racla la intrarea in Biserica. La ei moastele au ajuns deja la next level- pentru o suma de bani, racla se aprindea si puteai sa vezi mai bine relicva impodobita cu aur si alte metale scumpe. Ne-a impresionat foarte tare basilica, e imensa si foarte frumoasa, ne-a adus aminte de cele din Roma. Intrarea se face pe baza de donatie – 200 de forinti, iar daca vreti sa urcati si in varf costa 400 de forinti. Cum Cristina are rau de inaltime, noi nu am urcat.
Tot la capitolul biserici puteti vizita si Marea Sinagoga, a doua ca marime din lume; noua ni s-a parut destul de piperat pretul biletelui, in jur de 60 de lei (4000 de forinti spre deosebire de 200 la Basilica- evreii chiar stiu sa faca bani, nu? 🙂 )si nu stiam daca merita sa intram sau nu, asa ca am admirat-o din exterior.
Piata Eroilor
Piața Eroilor din Budapesta (Hősök tere) este sitauata in apropiere de Varosliget, parcul Orasului si de bulevardul Andrassy si e inscrisa in Patrimoniul UNESCO. Noua ni s-a parut ca Monumentul Mileniului (onstruit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor in campia Panoniei) in jurul careia este construita piata seamana cu Brandenbrug Tor din Berlin. Monumentul e compus din două coloane semicirculare pe care se află statui ale principalilor suverani din istoria maghiara si o coloan impunatoare ce are îin varf pe Arhanghelul Gabriel.
Castelul Vajdahunyad
Langa Piata Eroilor si parcul Varolisget se afla si Castelul Vajdahunyad, o copie a Castelului Huniazilor din Transilvania care adaposteste Muzeul Agricol, la care nu am intrat. Ne-am plimbat prin curtea castelului, e foarte dragut si „instagramabil” locul, mai ales usile acelea imense si copacul urias, dar si design-ul exterior al castelului, dupa cum puteti vedea in fotografiile de mai jos.
Mancarea
De la inceput am obervat si noi si apoi am fost informati si de ghid ca predomina carnea in meniurile lor, in special cea de vita. Nu prea au feluri de mancare fara carne si fara condimente.
Ca specialitati locale puteti incerca gulas, papricas, kurtos kolac si langos (o gogoasa cu branza, smantana si adeseori si usturoi). Apropo, reteta originala de kurtos kolac e vegana si la cerere va pot prepara fara lapte si ou. Se gasesc multe variante la ei, mai multe ca la noi, cu cocos, ciocolata, vanilie si tot felul de creme.
Preturile sunt ceva mai mari decat la noi in majoritatea restaurantelor, indiferent de zona in care mergeti.
Pentru vegani – trebuie neaparat sa mergeti la Napfényes Restaurant and Pastry Shop, am mancat un gulas vegan extraordinar si toata mancarea e foarte buna (au si pizza, paste si prajituri) portiile sunt foarte mari si preturile chiar ok comparativ cu alte locuri, ca sa nu mai vorbim ca si desgin-ul localului e foarte frumos.
Cam astea au fost recomandarile noastre pentru Budapesta si speram sa va fie util acest ghid daca va hotarati sa vizitati orasul.
So much to see! I hope to visit Bucarest soon!
https://4highheelsfans.wordpress.com/2018/04/09/chantilly-day-1/