Chiar daca Oslo nu era pe lista noastra de locuri pe care vrem sa le vizitam in viitorul apropiat, in octombrie, de ziua Cristinei am ajuns in capitala Norvegiei pentru cateva zile si vrem sa impartasim si cu voi experienta noastra in acest oras.
In primul rand, indiferent in ce sezon mergeti, trebuie sa stiti ca temperaturile sunt mult mai mici ca la noi si e un oras foarte scump. Asta stiam si pana sa mergem, dar ne-a fost confirmat si in cele 3 zile si jumatate cat am stat acolo. Unii il considera cel mai scump oras din Europa, altii il plaseaza pe locul 2 sau 3, insa e cu siguranta in top.
Dar sa incepem cu inceputul si anume: biletul de avion. Wizz Air e singura companie low cost care opereaza zboruri spre aeroportul Torp Sandefjord, aeroport care se afla la peste 120 de km de Oslo, deci de la aeroport pana in oras trebuie sa mai iei autobuzul express sau trenul, care am inteles ca e in jur de 50 de euro. Noi am mers cu masina cunostintelor la care am si stat, asa ca nu va putem oferi detalii despre preturile trenurilor si cazarii, insa cu siguranta sunt foarte mari.
Noi am cumparat biletele de avion cu o luna si ceva in avans si am platit in jur de 300 de lei pe bilet, insa octombrie nu e o luna turistica, media temperaturilor in Oslo fiind de 3-4 grade Celsius. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este ca toamna-iarna, in Norvegia se lumineaza tarziu si se intuneca devreme si e si ceata in multe zile. Ca sa nu mai vorbim de ploaie. Noi am fost super norocoase si am prins o vreme relativ buna, cu ploaie torentiala doar cateva ore intr-o zi, insa din pricina cetii si a intunericului, am ratat multe peisaje frumoase din afara orasului.
Oslo nu e genul de oras cu multe atractii turistice, credem ca e una dintre cele mai neinteresante capitale europene la acest capitol. Are cateva muzee si atractii in aer liber, dar nu foarte interesante si pe care le poti vedea intr-o zi-doua. Noi in doua zile am avut timp sa vizitam tot ce aveam pe lista si sa luam si multe stradute la pas, asa ca nu e nevoie sa stai prea mult timp in oras.
Per total, ni s-a parut un oras cu o arhitectura moderna, total diferita fata de ce am vazut in alte orase europene in care am fost. Orasul pare alcatuit din forme geometrice, total diferite, dar cumva in acord una cu alta. Multe sculpturi si monumente sunt abstracte, chiar futuriste o parte din ele, nu putem spune ca ne-au incantat, dar au fost si multe locuri interesante, care merita vizitate.
Iata cele mai importante atractii turistice din Oslo pe care trebuie sa le vizitati daca va aflati prima oara in acest oras:
1. Opera –este unul dintre simbolurile moderne ale orasului, o cladire noua futurista, ce pare ca iese din apa si de pe faleza careia poti admira panorama fiordului Oslo, care seamana putin cu faimoasa opera din Sidney. Nu am intrat in interior, nici nu-am interesat daca se viziteaza gratuit sau nu. In apropiere, tot pe apa se afla si sculptura She Lies, o sculptura plutitoare din sticla si otel sub forma de corabie.
2. Parcul Viggeland– este un parc plin de sculpturi (peste 200) in forma de corpuri omenesti realizate de cel mai faimos sculptor norvegian Gustav Vigeland, pe parcursul unei perioade de 20 de ani. In centrul parcului troneaza cea mai impresionanta sculptura, o coloana imensa pe 14 metri, compusa din 121 de figuri umane care simbolizeaza ciclul vietii de la nastere pana la moarte. Cea mai faimoasa sculptura din parc este baiatul manios, pe care o puteti vedea si in imaginile de mai jos 😀
3. Parcul Ekeberg– e un parc cu sculpturi, asemanator cu Viggeland, doar ca mult mai… ciudat. Unele sculpturi atarna prin copaci, altele sunt 3D, alte se invart, altele sunt de-a dreptul bizare, insa per total parcul e unul inedit, chiar iti pune mintea la contributie- plimbandu-te printre sculpturi te intrebi ce a vrut sa transmita autorul 🙂 Bonus: din acest parc ai o panorama foarte frumoasa asupra orasului, dupa cum puteti vedea si in pozele de mai jos.
4. Holmenkollen- trambulina de sarituri cu skiurile unde s-au tinut concursurile de sarituri in timpul Olimpiadei de Iarna din 1952 si unde din 1980, an de an, are loc o etapa din Cupa Mondiala la sarituri. La competitiile importante asista cateodata si 30.000 de spectatori, capacitatea maxima a constructiei. De aici puteti admira orasul de sus, insa in dimineata in care am fost noi a fost super ceata si nu am vazut nimic, asa ca ar fi bine sa mergeti in jurul pranzului pentru a fi siguri ca aveti vizibilitate.
5. Labour Museum– locul care ne-a placut cel mai mult din Oslo. In afara de imprejurimi care sunt foarte frumoase si muzeul e foarte interesant si afli multe lucruri despre istoria orasului, fiind totul foarte interactiv. Practic, ai un audio guide care te ghideaza prin toate colturile micului muzeu si descoperi singur diverse lucruri de schizand sertare sau apasand diverse butoane, iar langa muzeu ai si mori de apa, folosite in trecut pentru spalarea bumbacului necesar la producerea hainelor. Am ramas chiar impresionate de procesul de productie a textilelor, va recomandam sa vizitati acest muzeu, mai ales ca este si gratuit.
6. Primaria
E o cladire foarte mare si frumoasa, din caramida, pare veche comparativ cu restul cladirilor care o inconjoara, insa e al treilea sau al patrulea sediu al Primariei, asa cum am aflat la turul ghidat, unde le-am vizitat si pe cele vechi. Noi nu am putut sa o vizitam si in interior pentru ca era un eveniment privat in ziua in care am mers noi. Cat timp am stat sa facem cateva poze, am vazut si un cuplu care venise pentru cununia civila si am ramas surprinsi de simplitatea celor doi: de la tinute, buchet, numarul celor care ii insoteau, totul era foarte discret. Primaria din Oslo este locul de unde se acorda in fiecare an premiul Nobel.
7. Fiordul Oslo
Probabil stii ca Norvegia este supranumita Tara Fiordurilor, insa in Oslo exista un singur fiord micut, care nu se compara cu cele din restul tarii. Din zona fiordului poti admira cateva ambarcatiuni sau poti pleca cu barca si porni intr-o aventura pe mare. Daca iti cumperi bilet pe o zi la transportul in comun, e valabil si pentru barca, insa doar pe timpul verii, din cate am inteles.
8. Zona pietonala si Podul Aker
Aker Brygge este unul dintre cele mai animate cartiere ale orasului, situat pe malul apei, unde vei gasi o multime de magazine si restaurante. Este o zona perfecta pentru plimbari, arata foarte modern, fiind cea mai vizitata zona de catre turisti.
9. Kings Royal Palace Park – este parcul in interiorul caruia se afla si resedinta regala. Palatul e deschis doar pe paerioada verii, asa ca nu am putut sa il vizitam, insa l-am admirat de afara si ne-am plimbat prin parcul unde se afla si cateva sculpturi si lucrari ale unor copii talentati, printre care si micii membri ai familiei regale.
10. Turul ghidat gratuit
Ca in fiecare oras pe care il vizitam, si in Oslo am optat pentru turul gratuit al orasului, chiar daca a plouat torential pe parcursul celor doua ore. Noi am ales Free Tour Oslo, insa mai sunt si alte tururi pentru care puteti opta. A fost interesant, am aflat cate ceva despre Kristiania (cum se numea Oslo in trecut) si istoria lui, insa nu putem spune ca a fost la fel de impresionant ca in alte orase in care am mai fost, poate si datorita faptului ca orasul nu prea are multe obiective interesante.
Bineinteles ca mai erau multe alte muzee ce puteau fi vizitate, au o intreaga insula dedicata muzeelor, insa nu ne-au atras deoarece majoritatea erau dedicate corabiilor, vikingilor etc.
Fun facts:
Ne-au placut enorm de mult oamenii de aici: toti par prietenosi, zambitori cu toti trecatorii, chiar si cu turistii, deloc reci cum auzisem pana atunci. Sunt absolut superbi din punct de vedere fizic- toti tinerii par Barbie si Ken umani- au ochi albastri, par blond, inalti, constitutii atletice, se imbraca super stylish (basic, linii drepte si simple, culori neutre), iar copii au parul blond deschis, aproape alb si par si ei papusi vii. Din pacate, am observat ca nu imbatranesc frumos, majoritatea oamenilor in varsta nu aratau deloc bine, nu am elucidat misterul, poate il stiti voi :))
Copiii sunt lasati liberi sa se joace si sa murdareasca, chiar am ramas surprinse ca majoritatea purtau salopete de fas si erau murdari. Cel mai uimitor pentru noi a fost cand am urcat spre Floyen sa vedem copii de 2-3 ani care urcau singuri, fara sa fie tinuti de mana de parinti si lasati prin noroi si baltoace sa se joace. Traseul pana spre Floyen nu e foarte usor (noi, cinci adulti, am ajuns destul de obositi in varf, ba chiar am vrut sa renuntam la un moment dat), asa ca am fost foarte surprinse sa vedem copii atat de mici urcand, dar si o multime de mame cu carucioare, care mai si alergau, se vedea ca aveau o conditie fizica excelenta.
„Masina oficiala” in Oslo e Tesla, vezi la „Tesle” pe strada cum vezi la noi Dacia Logan, chiar am si surprins intr-o fotografie de mai jos 4 sau 5 asteptand la semafor. Cu toate ca majoritatea localnicilor au Tesla si masini extrem de scumpe, circula cu mijloacele de transport in comun sau cu bicicleta. Am ramas efectiv socate sa vedem cat de liber e orasul, chiar si dimineata, in timpul saptamanii. Cunostintelor la care am stat li se parea foarte mult daca stateau pe loc 1-2 minute la un semafor sau la o intersectie din centru, era deja aglomerat pentru ei. Chiar ne-a amuzat si le-am spus ca ar trebui sa vina in centrul Bucurestiului intre 8-9:00 sa vada ce inseamna aglomerat.
Autobuzele si tramvaiele au un program fix, afisat electronic si in statii, sistemul de transport in comun fiind foarte bine pus la punct. Orasul nu e foarte mare si majoritatea obiectivelor nu sunt foarte departe unul de celalalt, insa pentru ca am avut timp limitat, avand in vedere ca se intuneca devreme, am mai luat si tramvaiul si am preferat sa luam bilet pe intreaga zi, deoarece era valabil la toate mijloacele de transport in comun si uneori trebuia sa schimbam, asa ca era cea mai avantajoasa varianta Pretul unui bilet pe o zi e de 111 NOK (coroane daneze), iar pretul unei calatorii e de 37 NOK, iar daca le luati de la sofer sunt ceva mai scumpe, noi le-am luat de la supermarket-urile 7-Eleven.
Un alt fun fact e ca peste tot se plateste cu cardul. Noi am vrut sa schimbam niste bani inainte de a pleca, insa nu am gasit nicio banca care sa aiba coroane si a fost super bine ca s-a intamplat asta pentru ca foarte greu accepta bani cash si trebuie sa fie intr-o stare perfecta. Am vazut intr-un magazin cand cineva a dat cash si vanzatorii verifica foarte atent bancnotele, chiar am ramas surprinse, insa apoi am citit pe net si am vazut ca e o practica normala.
Mancarea e scumpa, ca de altfel toate preturile de aici: un singur fel de mancare e in jur de 150 de coroane (20 de euro), iar partea proasta e ca toate restaurantele au cam aceleasi preturi. Fie ca mancati la TGI Fridays (lant cunoscut in toata Europa), fie ca mancati la un restaurant local mai ok, preturile sunt cam la fel, adica super mari. Apa e gratuita la majoritatea restaurantelor, macar atat 😀
Nivelul lor de trai e unul foarte ridicat, au salarii enorme comparativ cu Romania, asa ca e firesc sa aiba aceste preturi, dar noua dupa ce am plecat de acolo ni se parea ca toate orasele in care am fost, inclusiv Londra, au avut preturi decente 🙂 Specialitatea locala e carnea de ren pregatita in diverse moduri (gasiti inclusiv hot dog din carne de ren) si pestele, in special somonul, care e absolut delicios, mult mai gustos decat la noi. Au si o multime de optiuni vegane, multe salate alcatuite din combinatii delicioase de legume si fructe chiar aveti ce alege 🙂 Daca ar fi sa recomandam un singur loc in care sa mancati ar fi restaurantele Egon, unde mancarea e foarte gustoasa si au si un design foarte atractiv.
Oslo e orasul trollilor, au tot felul de figurine, sculpturi si statuete cu trolls, facand parte din folclorul lor. Daca inainte erau asociati cu moartea si intunericul, apoi cu magia, acum se considera ca poarta noroc, asa ca veti gasi o gramada de suveniruri cu ei.
Si apropo de suveniruri, nu prea gasesti asa ceva in Oslo. Au doar cateva magazine mari de suveniruri, in centru, de unde poti cumpara magneti, brelocuri si alte amintiri pentru acasa, in rest nu vezi tot felul de kitsch-uri ambulante peste tot, ca in alte orase.
Daca ne intrebati acum, cu siguranta v-am spune ca nu vrem sa mai revenim in Oslo, insa in Norvegia cu siguranta, da, e o tara absolut superba, iar intr-o postare viitoare o sa va spunem ce am mai vizitat si de ce ne-a placut atat de mult.
Aker Brygge Clock Tower
Opera and the floating saunas
Fall in Oslo can be colorful, too 🙂
The City Council and a little #Holo
Aker Brygge
Oslo Cathedral Park
Memorial for the 77 victims killed by Anders Behring Breivik in 2011
Ekbergparken
panoramic view Ekebergparken
Labour Museum
Flower shop near Labour Museum
Gorgeous fall flowers
All kind of monuments
Egon restaurant
She lies sculpture
Vigeland Park
Free Oslo Tour starting near Jernbanetorget ( The Tiger)
She lies sculpture, near Opera
Tesla everywhere 🙂