fbpx

De vizitat in Azore, Sao Miguel (partea 1)

 

Dupa cum ati citit in postarea despre hotelul Canadiano Urban Nature, am reusit in sfarsit sa ajungem in Azore si ne-am indeplinit un vis mai vechi, iar asta s-a intamplat fix de ziua Dorinei 🙂 O sa va povestim in articol ce e de vizitat in Azore, mai precis pe insula Sao Miguel unde am fost noi.

Am luat biletele si am planificat vacanta in Sao Miguel inca din iarna impreuna cu Surorile Calatoare, insa nu am fost 100% sigure ca o sa ajungem acolo pana nu am pasit pe insula. De ce? Din cauza pandemiei, evident. Acum cateva luni am ratat o vacanta in Amsterdam- voiam sa ajungem sa vedem lalelele inflorite- si ne temeam sa nu se intample si acum la fel, mai ales ca Portugalia, ca si Olanda a fost destul de restrictiva in ceea ce priveste calatoriile neesentiale.

Conditii calatorie in pandemie

Noi am zburat pe 9 iunie din Bucuresti si am avut nevoie de test PCR (se solicita indiferent daca erai vaccinat sau aveai dovada ca ai avut COVID) si completarea unui formular pentru Azore, insa regulile se schimba din doua in doua saptamani, asa ca e nevoie sa verificati site-ul MAE la rubrica Conditii de Calatorie pentru a sti cu exactitate de ce aveti nevoie.
Daca aveai zbor direct testul il puteai face gratuit pe aeroportul din Ponta Delgada, insa cum noi nu am avut, l-am facut in tara si am primit pe mail un voucher de 35 de euro (il poti folosi la inchiriat masini, restaurante, tururi ghidate etc.) Gasiti lista de parteneri pe site-ul Destino Seguro Acores insa aveti toate detaliile in mailul primit de la ei.

Am avut zbor cu escala in Lisabona, atat la dus, cat si la intors si la o zi dupa ce ne-am intors noi s-au schimbat regulile si nu mai aveai voie sa parasesti aeroportul si sa vizitezi orasul, indiferent de durata escalei. Noi am avut escala de o zi la intoarcere si ne bucuram mult ca nu intrase inca in vigoare aceasta lege si am reusit sa vizitam si Lisabona.

Zborul spre Azore

Noi nu am gasit zboruri directe catre Ponta Delgada,  inainte TAP Portugal oferea aceasta posibilitate, insa acum nu stim sa mai fie vreun zbor fara escala, asa ca am ales sa zburam Bucuresti-Lisabona cu Blue Air, iar apoi cu compania locala SATA (Azores Airlines), iar la intoarcere Ryan Air  pana in Lisabona si apoi Blue Air. A fost ceva bataie de cap pana am rezervat zborurile ca sa gasim legaturi si sa aiba si preturi avantajoase, insa intr-un final am reusit 🙂 Preturile au fost destul de mari fata de cele cu care suntem noi obisnuite,  dar foarte bune pentru aceasta destinatie, si anume 1050 de lei de persoana (200 de euro).  Stiti ca mereu vanam oferte si promotii si gasim cele mai bune deal-uri si nici de data asta nu am facut exceptie pentru ca zborul Bucuresti-Lisabona l-am rezervat de Valentine’s Day cand cei de la Blue Air au avut oferta de 1+1 gratuit, iar pe cel din Lisabona in Ponta Delgada l-am luat de pe Gotogate si a fost prima oara cand am folosit intermediar si nu am luat direct de pe site-ul companiei aeriene, surprinzator au avut o oferta mai buna. Astfel, am scos un pret destul de bun, in conditiile in care unele zboruri TAP din Lisabona pana in Ponta Delgada depaseau 200 de euro 🙂

Ziua 1: Ponta Delgada si Vila Franca

Ponta Delgada este capitala administrativă a insulelor Azore și totodată capitala insulei Sao Miguel, cea mai mare și mai populata insula a arhipelagului, supranumita „Insula Verde”. Insula are in jur de 140.000 de locuitori, dintre care 45.000 in Ponta Delgada.

Azores (sau Açores in portugheza) este un grup de noua insule situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona si 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord: São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Insula Faial, Flores si Corvo.

Am ajuns dimineata, la ora 8:00 in Ponta Delgada si am avut la dispozitie aproximativ 3 ore si ceva pentru a explora orasul, timp care s-a dovedit mai mult decat suficient, fiind destul de mic si lipsit de obiective de importanta majora.

Nici nu e nevoie sa va scriem lista cu obiective pentru ca daca o luati la pas prin oras e imposibil sa le ratati. Cele mai faimoase sunt:  Piata Goncalo Velho Cabral din centrul orasului unde gasiti cele trei arcade care fac parte din vechiul zid al satului Ponte Delgada – Poarta orasului, Igreja do Colégio dos Jesuítas, Primaria, Biserica Sao Sebastian, portul si nu ratati si o plimbare pe stradutele inguste din centrul vechi.

Dupa ce am vizitat orasul, am luat taxiul spre zona Vila Franca pentru ca la 12:30 aveam programat turul cu Terra Azul pentru a naviga pe ocean sa vedem balenele si delfinii. Turul a fost o dezamagire totala si nu doar pentru ca nu am vazut balenele si delfinii ci pentru ca nici nu am iesit in larg, asa cum ne asteptam. Cei de la Terra Azul observa animalele marine cu ajutorul unor dispozitive si doar atunci cand le vad transmit coordonatele colegilor care ies in larg cu turistii. Am pierdut cateva ore bune cu tot cu drumul si asteptarea unui semnal plus 50 de dolari la taxi pentru ca era ziua Portugaliei si totul era inchis, iar taxiurile veneau doar la comanda si aveau tarif mai mare. Cei de la Terra Azul reprogramau tururile pentru cei care doreau sa revina in alta zi sau inapoiau banii celor care nu mai puteau sa ajunga. Noi nu am mai dorit sa pierdem timpul si a doua oara, nu ne garanta nimeni ca oceanul nu va fi agitat si a doua zi, plus ca avem toate obiectivele de vizitat programate la limita si nu doream sa ratam ceva.

Ne-am reintors in Ponta Delgada, am luat cina la CÉ LA VI Music and Food Experience, un local mai posh care avea un view super, dar am avut parte de o alta dezamagire: mancarea nu a fost grozava, chelnerita nu intelegea engleza deloc, ne-a adus burgeri cu cartofi si  alti cartofi  separat (chips-uri, cartofi prajiti cu sos, cartofi prajiti fara sos, nici macar cartofii dulci pe care-i cerusem), a fost complet pierduta in spatiu- la fel ca si banii lasati aici pe ceva ce nu merita nici pe jumatate asa cum ne-am convins zilele urmatoare.

Per total, Ponta Delgada e un orasel frumos, cu multe flori colorate si o vegetatie total diferita fata de ce am mai vazut pana acum in Europa, insa nu va rezervati o zi intreaga pentru vizitarea lui, e suficient o jumatate de zi, sunt atatea locuri mult mai frumoase de vizitat in Azore si atat de putin timp! 🙂 Apropo de flori, am fost putin dezamagite ca nu am vazut hortensii asa multe prin oras, insa de cum am iesit din el am vazut sute de mii de astfel de flori, in mare majoritate bleu si albe, strajuiesc soselele de o parte si de alta, sunt pur si simplu de vis.

Ziua 2: Nord Vestul Insulei 

Am inceput ziua de 11 iunie, aniversarea Dorinei cu vizita la plantatia Ananases A. Arruda, singura plantatie de ananas din Europa. Ei au o traditie de peste 100 de ani in cultivarea ananasului si vizitatorii pot vedea serele in care creste ananasul pe etape, de la floare (da, e o mica floare alba initial) pana la fruct. Noi adoram ananasul asa ca a fost un vis implinit, iar sucul pe care l-am baut acolo a fost cel mai bun pe care l-am gustat vreodata. Inghetata nu a fost grozava, nu seamana cu ce numim noi inghetata, e mai mult o budinca fluida rece pe baza de lapte si ananas. Din partea casei, am primit si lichior de ananas, insa e destul de tare, nu putem spune ca ne-a incantat 🙂
Vizita la plantatie e gratuita, insa au un magazin de unde iti poti cumpara diverse suveniruri si preparate pe baza de ananas, inclusiv radacina de ananas pentru a o planta 🙂

Dupa plantatie am plecat catre locul pe care ne doream cel mai mult si mai mult sa il vizitam in Sao Miguel si anume Sete Cidades (e si cel mai faimos obiectiv al insulei), insa pana sa ajungem acolo am mai poposit la niste miradouros. Daca vreti sa mergeti in Portugalia sau ati fost, probabil ca ati intalnit foarte des acest cuvant. Ce sunt? Puncte de belvedere pentru obiectivele mai importante din zona.

Primul pe lista a fost Miradouro Vista do Rei care ni s-a parut uimitor pentru ca a fost primul loc de unde am vazut Lagoa das Sete Cidades, aceasta minune a naturii.  Se numeste asa pentru ca e locul unde regele Portugaliei a fost adus a pentru a admira privelistea. Aici sunt ceva mai multi turisti pentru ca efectiv e la un minut-doua de o parcare unde iti poti lasa masina, dar dupa ce am vazut privelistea de la urmatoarele puncte de belvedere va putem spune ca acesta e cel mai putin spectaculos dintre toate.

Dupa Visto de Rei am mers la hotelul abandonat Monte Palace. Stiam dinainte ca nu se viziteaza si am vazut si la fata locului avertismentele, insa am riscat si am fost rasplatite cu una dintre cele mai frumoase privelisti pe care le-am vazut vreodata. Nu va incurajam sa intrati, fiecare face cum considera ca e mai bine, probabil exista risc de prabusire, e intr-o stare destul de avansata de degradare, noi va povestim doar experienta noastra. Cu fiecare etaj urcat privelistea devine din ce in ce mai frumoasa, iar view-ul de pe acoperis si aerul de acolo te face sa te simti mai aproape de nori. E foarte trist ca hotelul a fost lasat sa ajunga asa, turistii care s-ar fi cazat acolo s-ar fi bucurat de cel mai spectaculos view din Azore, chiar de la geamul camerei. Hotelul nu a gazduit niciodata turisti pentru ca in anii ’90 Azore nu era inca pe harta turistica a lumii si a fost un esec din start, dar am inteles ca exista discutii sa se reia reconstruirea lui.

Dupa hotel am plecat spre Lagoa do Canario, un lac verde smarald si atat de limpede si curat incat am vazut toti pestii din el, pesti destul de mari, care veneau pana fix la mal, parca pentru a fi admirati. Lacul e situat intr-o padure pitoreasca si daca aveti ceva provizii la voi, puteti lua si picnicul aici, e locul perfect pentru asa ceva.

De la Lagoa do Canario am plecat catre cel mai spectaculos view point si anume Miradouro da Boca do Inferno, de unde se vede cel mai frumos Sete Cidades.  Sunt doua lacuri, unul verde si unul albastru (Lagoa Verde și Lagoa Azul) conectate printr-un canal stramt traversat de un pod. Lacul s-a format in craterul unui vulcan inactiv si legenda spune ca diferenta de culoare dintre lacuri e data de lacrimile varsate de o printesa cu ochi albastri si un cioban cu ochii verzi care au plans ca nu puteau fi impreuna.

Ca sa ajungi la Miradauro de Boca de Inferno trebuie sa mergi pe un traseu care incepe de la poarta unde intri spre Lagoa do Canario si se merge aproximativ 15-20 minute, e si putin urcus, insa merita de zece ori pe atat efort la cat de frumos e in varf. Noi nu credem ca o sa uitam vreodata privelistea asta, a fost pur si simplu locul in care ti se pare ca esti mai aproape de rai.

Dupa ce am admirat indelung Sete Cidades am plecat spre Mosteiros, zona unde am facut cunostinta cu oceanul.  Nu e destinatie de plaja, nisipul nu e deloc fin, si sunt mai peste tot roci vulcanice (cu mici exceptii), unii localnici mai stateau pe prosoape sa se bronzeze. De balacit nu prea poti, oceanul era destul de rece, noi am intrat doar putin cu picioarele, insa te si inteapa destul de rau rocile. E prima data cand am vazut roci vulcanice, insa nu am fost prea impresionate, pare un loc ars, in schimb Oceanul Atlantic e absolut minunat, ne-a uimit cu frumusetea lui.

In Mosteiros sunt si piscine naturale, insa nu am mai fost sa le vizitam pentru ca aproape se inserase si oricum nu aveam nici costumele de baie la noi.

Am mai mers la Miradoura do Escalvado, Miradouro da Ponta do Castelo si Miradouro da Ilha Sabrina de unde ai privelisti super frumoase catre ocean. Sunt foarte multe in zona asta, nu ai cum sa le ratezi pentru ca sunt marcate destul de bine cu indicatoare mari.

Cam asa s-a incheiat a doua zi de vizitat Sao Miguel pentru noi. Revenim cu obiectivele pe care le-am vizitat in zilele urmatoare intr-un nou articol.

Miradouro da Boca do Inferno

de vizitat in azore capitala sao miguel ponta delgada
de vizitat in azores, sao miguel ponta delgada
de viztat in azore capitala ponta delgada
de vizitat in azore capitala sao miguel ponta delgada
de vizitat in azore ponta delgada
ponta delgada Tourist Attractions
ponta delgada Tourist Attractions
sao miguel ponta delgada
erra azul whale and dolphins watching
azores ponta delgada Tourist Attractions
azores Tourist Attractions

de vizitat in azore capitala sao miguel ponta delgada
Ananases A. Arruda anotherside of me

Ananases A. Arruda plantatie ananas azore, sao miguel
Ananases A. Arruda pineapple plantation
Ananases A. Arruda anotherside of me
Ananases A. Arruda plantatie ananas
Ananases A. Arruda plantatie ananas sao miguel

Miradouro de Visto de Rei sao miguel island
onte palace hotel azore, sao miguel
monte palace hotel
monte palace hotel azore, sao miguel island

Miradouro de Visto de Rei

Miradouro da Boca do Inferno sao miguel island
girls trip azores sao miguel

Miradouro da Boca do Inferno azore

Miradouro da Boca do Inferno azore sao miguel
Lagoa do Canario

lagoa do canario azore, sao miguel island
hydrangeas azore, sao miguel islandoceanul atlantic mosteiros sao miguel island
osteiros atlantic ocean sao miguel island
mosteiros atlantic ocean sao miguel
mosteiros sao miguel island
whale view point mosteiros

oci vulcanice oceanul atlantic azore sao miguel
Miradouro da Ponta do Castelo

 

Comments

comments

Privacy Policy