De fiecare data cand vizitam un muzeul al satului ne intrebam cum ar fi oare sa locuiesti in acele casute si incercam sa ne imaginam cum a fost viata celor care au stat in ele.
In vacanta noastra recenta in Tinutul Secuiesc am avut ocazia sa experimentam traiul sau raiul intr-un muzeu al satului si a fost o experienta minunata pe care nu o sa o uitam prea curand.
11 casute taranesti de o frumusete extraordinara restaurate si transformate in Gyimesi Skanzen Panzió, un loc pitoresc unde parca timpul sta in loc.
Daca nu ai copilarit deloc la tara, atunci acest loc din comuna Lunca de Jos, judetul Harghita cu siguranta ti se va parea ireal. Chiar si noi, care am mai stat la tara cand eram mici si am vizitat numeroase locuri de acest gen, tot am fost surprinse de simplitatea si frumusetea de la Gyimesi Skanzen Panzió.
Aici pot fi gazduite peste 100 persoane in regim de pensiune completa, astfel ca locatia este ideala fie pentru vacante cu familia, fie pentru evenimente corporate sau evenimente festive (au si o capela unde se pot oficia cununii si o sala de evenimente).
Chiar daca eram in vacanta, ne-am trezit devreme pentru a profita de razele de soare de la prima oara si de acea lumina magica, ne-am plimbat desculte prin iarba plina de roua si ne asezam in balansoar unde eram inconjurate de oi, cai si magarusi super prietenosi, care veneau la noi de parca ne stiau de dinainte.
Multe locuri in ultima vreme incearca sa para traditionale si folosesc tot felul de elemente rustice, insa se vede ca la multe e doar o poleiala de surprafata, nu par autentice.
Ce ne-a placut cel mai mult la Gyimesi Skanzen Panzió e ca toate obiectele din casa erau recuperate din diverse sate si toate erau vechi, cu povestea lor, insa impreuna alcatuiau un tot unitar. Unele paturi si asternuturi de pe paturi aveau mai bine de 100 de ani si am ramas surprinse ca sunt lasate sa fie folosite de turisti, insa explicatia oferita a fost ca mai bine se bucura oamenii de ele decat sa stea nefolosite si sa le distruga moliile.
Noi am stat in casa Kuria, o casa cu etaj minunata, decorata traditional, cu obiecte vechi reconditionate.
In afara de casutele locuibile, la Skanzen gasesti si un muzeu cu obiecte traditionale vechi, unele care nici nu stii ce sunt si la ce folosesc. Pe majoritatea le stiam pentru ca am mai vizitat astfel de muzee si in trecut, insa unele care sunt specifice Tinutului Secuiesc, ne-am bucurat sa le aflam acum.
Un alt element inedit e ciubarul, un fel de spa traditional de care ne-am bucurat pentru prima oara in aceasta vacanta. Apa se incalzea doar seara, asa ca intr-una din seri am stat peste doua ore si am admirat stelele din apa fierbinte. Trebuie sa stiti ca in Harghita temperaturile sunt mult mai scazute decat in restul tarii si chiar si serile de vara sunt foarte racoroase.
Si mancarea este traditionala, asa ca puteti experimenta bucataria secuiasca din plin. Daca sunteti vegani trebuie sa stiti ca in zona se mananca multa carne, insa la cerere puteti avea si preparate din legume. Credeam ca slana cu ceapa e doar un mit, insa chiar nu, se consuma frecvent, in special la micul dejun. Supele in general sunt fara carne, insa felul 2 nu prea exista fara. Ca si desert am mancat cea mai pufoasa si proaspata turta dulce si am gustat si faimoasa afinata, insa gustat e mult spus pentru ca simti ca iti ia gatul foc de cum iti atingi buzele, clar nu e pentru noi, dar amatorii de tarii cu siguranta o vor aprecia 🙂
In afara de relaxare, la Gyimesi Skanzen Panzió puteti avea parte si de aventura off-road. A fost cu adevarat senzational, am optat sa nu stam in masina, ci in remorca si ne-am distrat pe cinste, iar peisajul din varful muntelui a fost senzational. De asemenea, am aflat si cateva informatii despre istoria locului si ne-am largit nu doar orizonturile geografice, ci si pe cele culturale. De pe varful Tatalui din muntii Ciucului se vad si muntii Tarcaului si padurea care l-a inspirat pe Liviu Rebreanu pentru Romanul Padurea Spanzratilor, dar si transeele din al doilea razboi mondial.
De asemenea, mai puteti avea parte de lectii de echitatie si de drumetii, insa toate aceste activati se efectueaza la cerere.
In satul de langa Lunca de Jos, Lunca de Sus e si faimoasa partie de bob Ski Gyimes, insa o sa revenim cu mai multe detalii despre atractiile din zona intr-un articol separat.
Daca vreti sa imbinati relaxarea cu aventura si sa va deconectati pentru cateva zile, chiar va sfatuim sa faceti o vizita la Gyimesi Skanzen Panzió.