Astazi va vom povesti despre Oradea, un oras absolut superb din Romania care ni se pare ca nu beneficiaza de atentia cuvenita si ca e promovat insuficient. Ne hotarasem de ceva vreme ca vrem sa vizitam Oradea si apoi cand am citit o postare a fetelor de la Surorile Calatoare in care scriau ca vor si ele sa mearga, le-am lasat un comentariu si uite asa ne-am imprietenit si am ajuns sa mergem toate in primul nostru roadtrip despre care am scris aici. Zilele trecute deja am fost impreuna in al doilea road trip, dar despre el o sa sa va povestim in alta postare 🙂
Oradea ne-a surprins intr-un mod foarte placut si a ajuns cu siguranta in topul oraselor noastre favorite din Romania. Ni s-a parut mai frumos decat Iasiul, de exemplu si la fel de frumos ca si Clujul. Cativa prieteni ne-au intrebat daca am fost la Oradea cu treaba, ceea ce ne-a confirmat ca orasul nu prea se afla pe lista de „must visit” a multora. Cu toate astea, suntem convinse ca daca s-ar fi aflat in alta tara din Europa ar fi fost plin de turisti pentru ca are cu siguranta multe de oferit.
Foarte multe obiective turistice si monumente erau in curs de renovare cand am fost noi, asa ca in viitor Oradea o sa arate si mai bine si poate va fi si mai vizitat.
Haideti sa va povestim despre cele cinci locuri care ne-au placut cel mai mult de aici.
1. Turnul Primariei
Daca sunteti in trecere prin Oradea si vreti totusi sa vizitati ceva, va sfatuim sa mergeti in Piata Unirii pentru ca e foarte frumoasa si totodata aici gasiti destul de multe obiective turistice. Cel mai important e cu siguranta Turnul Primariei de unde puteti vedea intreg orasul. Biletul de intrare costa doar 5 lei si cu siguranta merita efortul sa parcurgeti cele peste 100 de scari mici si stramte pentru a ajunge in varf si a admira panorama. Tot de aici puteti face si cele mai frumoase poze 🙂
Daca aveti rau de inaltime si nu vreti sa urcati la ultimul nivel, adica IV, unde aveti si un telescop, va puteti opri si la nivele inferioare. Ceasul din Turnul Primariei nu e doar de decor, ci functioneaza, si mai mult, la ore fixe canta „Marsul lui Iancu”.
2. Pasajul Vulturul Negru
In prezent se lucreaza la Pasaj, dar chiar si asa, arata absolut superb. E construit in în stil secession, un stil de care nu mai auzisem pana acum, insa chiar ne-a impresionat. In pasaj functioneaza mai multe cafenele si restaurante, magazine etc, insa o parte din ele sunt inchise pentru ca acum se picteaza interiorul pasajului. E o munca titanica, am stat putin sa privim pictorii si ni s-a parut atat de greu sa lucrezi pe o suprafata asa mare. Detaliile arata minunat, le-am inclus si intr-o poza de mai jos, la fel si tavanul din sticla.
3. Casa Darvas-La Roche
Casa a fost construita in 1912 si e cea mai cocheta casa- muzeu pe care am vazut-o pana acum. Ne-a placut incredibil de mult pentru ca are de toate. Din strada cladirea pare cam rablagita si nimic nu te face sa banuiesti ce se ascunde in interior. Atunci cand intri in ea parca te simti ca in vizita la niste rude mai indepartate- totul pare primitor si fiecare camera te indeamna sa ii treci pragul si sa descoperi cat de diferita e fata de precedenta.
La bucatarie poti poposi putin daca esti obosit si sa te servesti cu un mic desert in timp ce admiri strachinile cu motive romanesti si alte obiecte vechi, cum ar fi plita care face parte din mobilierul original, la fel ca si alte piese din casa. In frumoasa vila gasesti arta in cele mai variate forme: moda-haine si accesorii, tablouri si picturi, vitralii pictate superb, obiecte de mobilier vechi, dar si o expozitie digitala plus terasa care arata magnific. Pe noi ne-a uimit aceasta casa pentru ca e un mix de vechi si nou, de stiluri diferite imbinate armonios si desi nu am vazut-o trecuta la recomandari pe alte bloguri cand am citit despre Oradea, noi va sfatuim sa mergeti neaparat aici, e imposibil sa nu va placa. Biletul costa tot 5 lei.
4. Calea Republicii
E un bulevard pietonal unde o sa gasiti o multime de cladiri Art Nouveau ce adapostesc restaurante, cafenele, librarii si magazine. Daca o luati la pas pe acest bulevard o sa vedeti si o multime de cladiri istorice si mai multe palate, dar din pacate, majoritatea se restaurau in aceasta perioada. Calea Republicii seamana putin cu Centrul Vechi al Bucurestiului, dar arata mult, mult mai bine.
5. Cetatea Oradea
E practic simbolul orasului si a fost construita pe la 1100, dar a fost distrusa de tatari in 1241 si reconstruita in perioada 1570-1589 in stil italian. Cetatea e una dintre cele mai bine conservate din Europa de Est si la baza ei se afla si un parc care chiar ne-a adus aminte de Italia, parca are acel ceva specific. Ne-a placut mult, mai ales ca am nimerit chiar cand se desfasura festivalul Zilele Sfantului Ladislau si am vazut numerosi mesteri fierari imbracati cu costume traditionale ce „mestereau” si vindeau diverse obiecte si parca am simtit ca ne-am intors in trecut.
Ce am mai vizitat si ne-a mai placut:
– Sirul Canonicilor (construit in 1773, este un coridor de pste 250 m cu 57 de arcade) ;
– Basilica Romano Catolica Sf. Ladislau, situata langa Sirul Canonicilor, e cel mai mare edificiu in stil baroc din Romania, iar interiorul e impresionant, puteti admira inclusiv o orga ce dateaza din 1780 daruita biserciii de imparateasa Maria Terezia a Austriei;
– Biserica cu Luna -unica in Europa- are o sfera in turla care se deplaseaza dupa miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, si arata fazele Lunii;
– dealul Ciuperca de unde puteti admira orasul, insa privelistea nu e atat de spectaculoasa ca si cea din Turnul Primariei.
– Oradea e unul dintre cele mai „verzi” orase ale Romaniei, trebuie neaparat sa vizitati parcurile, sunt foarte frumos amenajate toate.
Daca nu v-am convins inca sa vizitati Oradea, va lasam cu fotografiile, care fac cat 1000 de cuvinte 🙂
Casa Darvas-La Roche
Biserica cu Luna
Palatul Vulturul Negru
Pasajul Vulturul Negru
Piata Unirii
Palatul Vulturul Negru
Turnul Primariei
telescopul din Turnul Primariei
panorama din Turnul Primariei
Biserica Romano Catolica Sf.Ladislau
Calea Republicii
Piata Unirii
dealul Ciuperca- da, am luat cu noi o ciuperca gasita prin parc ca sa facem poze sus pe deal. Crazy girls :))
Sirul Canonicilor
cetatea Oradea
parc Cetate
Cristina: Polka Dot Dress
Dorina: Top: Atmoshpere; Denim shorts: Zaful;
Save
Very nice pictures and location 😉
https://4highheelsfans.wordpress.com/2017/07/06/summer-queens/
Thank you!
Foarte frumoase pozele! E și pe lista mea de văzut Oradea, precum multe alte locuri mai puțin turistice din România (și nu numai). Aceeași reacție surprinsă o aveau anumite persoane din jurul meu când auzeau că urmează să plec la Craiova (un oraș tare frumușel, cu un parc superb, vă recomand o vizită, în caz că n-ați fost), din păcate cei mai mulți români sunt setați mai mult pe stațiuni unde să se odihnească și prea puțin pe explorat.
Multumim frumos! Am fost in Craiova acum cativa ani, dar am inteles ca s-a mai schimbat intre timp, asa ca trebuie sa mai mergem 🙂
Da, am observat si noi lucrul asta, majoritatea oamenilor sunt foarte comozi, dar noi adoram sa exploram :*
Oradea pare un oras superb din pozele voastre! Acum trebuie neaparat sa merg si eu sa-l vizitez! <3
Da, chiar e superb si merita vizitat! <3
Ce cladiri frumoase au!! Am fost acum multi ani in Oradea si nu-mi aduc aminte mai nimic dar stiu ca mi s-a parut asa frumos si ciudat, aveam impresia ca nu face parte din Romania. Mi se parea diferit de tot ce vazusem. Poate mai ajung pe acolo candva, mi-ar placea.
Superbe pozele!
Da, multe erau si in renovare, cred ca o sa fie si mai frumos cand sunt gata 🙂
Asa zicem si noi uneori: nu pare in Romania :)))
Multumim! Pupici!
Ce frumos! Eu am vizitat Oradea intr-o seara inainte de Craciun….e mult spus vizitat, pentru ca am fost doar la targul de Craciun, dar mi-a placut chiar si acolo! 🙂
Si noua ne-a placut mult de tot 🙂
Wow! Cat de frumoasa este Oradeaaa! Si voi de asemenea!
Daaa, ne-a impresionat si pe noi 🙂
Multumim frumos! :*