fbpx

Danube Delta- stories among waters

 

Delta Dunarii nu e o intindere uriasa de ape, e un loc plin cu povesti, cu apusuri superbe ce isi schimba culorile in fiecare zi, cu o multime de specii de pasari care mai de care mai frumoase si cu oameni minunati si primitori.

Desi ne gandeam ca o sa fie frumos in Delta, experienta pe care am avut-o ne-a intrecut orice asteptare. Auzisem unele persoane care se plangeau ca e cam plictisitor si ca nu prea ai ce sa faci in afara de o plimbare cu barca si o sa te „ciuraiasca” tantarii.  Nimic mai fals! Numele seminarului la care am participat- „Delta te provoaca la aventura” nu putea fi mai bine ales, chiar am avut parte de o multime de experiente inedite pe care o sa ni le amintim mult timp de acum incolo.

De la plimbarile pe canale si lacuri, privitul si fotografiatul pasarilor, mersul cu canoe, am avut parte de toate in Delta. Chiar si mesele erau o aventura: trebuia sa ajungi sa mai gusti si ultimul fel de mancare dupa degustarile de vin si rasfatul cu aperitive si borsul delicios de care nu te mai puteai satura 🙂 Peste mai gustos si mai bine pregatit ca in Delta nu am mai mancat pana acum si chiar daca nu va place pestele in mod obisnuit, tot trebuie sa il incercati, e altceva! 🙂

Toate astea au fost posibile datorita oamenilor dedicati care au organizat acest seminar: Ionut Calin, ghid de turism specializat pe Delta Dunarii cu sustinerea Federatiei Nationale a Ghizilor din Romania.
Nu avem suficiente cuvinte de lauda la adresa lui Ionut, dar si a lui Mihai, fratele lui, sunt pur si simplu extraordinari si daca ajungeti in Delta vi-i recomandam ca ghizi, cu siguranta o sa aveti parte de o vacanta perfecta. Nu doar ca sunt buni cunoscatori ai Deltei (s-au nascut si au crescut aici), dar sunt foarte bine pregatiti, modesti si amuzanti.

Am avut parte si de ploaie, care ne-a intampinat inca de cand am ajuns in Tulcea, dar dupa ce s-a oprit, am vazut unul dintre cele mai frumoase curcubee. Am avut parte si de frig si de „dusuri reci” din cauza valurilor neastamparate, dar cine sa le mai simta? Ne-am incalzit de atata ras si voie buna de care am avut parte in barcuta noastra, chiar au fost niste zile superbe! Multumim mult, Madalina Iancu pentru invitatie!

 

Delta Dunarii este in Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1991 si este cea mai bine conservata din Europa, fiind si „cel mai tanar pamant al Europei”.  In Delta puteti intalni peste 5400 de specii de flora si fauna, multe specii de pasari din întreaga lume vin sa cuibareasca in aceasta zona. Uscatul reprezintă doar 13% din suprafata Deltei, asa ca nu e de mirare ca am petrecut mai mult timp pe barca 🙂
Sa fim sincere, nu am retinut lacurile si nici macar canalele pe unde am umblat, doar o mica parte din ele, insa cele inguste ne-au placut cel mai mult, deoarece treceam prin stufaris si ne simteam ca niste exploratori. Vorba vine, ca noi nu faceam nimic (eventual niste poze), Mihai avea grija sa ne poarte de grija ca sa zicem asa si in acelasi timp sa ne mai si povesteasca despre ce vedeam.

Si pentru ca tot vorbeam mai sus de uscat, trebuie sa va spunem ca am stat in Crisan, la pensiunea Doi Capitani, care ne-a placut tare mult, e foarte moderna si frumoasa, nu te-ai astepta la asemenea confort intr-o asemenea zona. Daca ajungeti aici, nu va rezumati la a face poze doar in hamace, la piscina sau in fata pensiunii, iesiti pe portita din spate si incercati sa prindeti apusul la ponton, o sa va iasa niste poze superbe, garantam 🙂

Cel mai frumos loc pe care l-am vizitat in Delta a fost satul Letea. Am mers si in padurea Letea, am vazut si caii sălbatici (de la departare) și dunele de nisip. Aici a fost singurul loc in care ne-au ciupit tantarii, in rest nici macar nu i-am vazut.

Padurea Letea nu are deschidere la apa si este cea mai veche rezervatie naturala din Romania. La intoarcerea din padure am admirat casele lipovenesti din sat, case traditionale cu alb si albastru, acoperite cu stuf, asa cum era si cea a lui tanti Viorica, unde am mancat la pranz.  Bors de peste (aici zeama se serveste separat si pestele fiert separat cu mujdei) si apoi la felul doi friptura de peste cu mamaliguta si mujdei, iar apoi niste gogosi pufoase la care nu ne-am putut abtine sa nu luam si la pachet.

Satul e simplu, dar extrem de frumos, pare rupt de lume si daca nu ai mers macar in vacante la bunici la tara, cu siguranta o sa fi si mai impresionat, pare uitat de timp.

Am mers si la schitul Sf. Atanasie, care e singurul schit din Delta, va recomandam sa il vizitati daca aveti drum spre Mila 23, e un mic paradis linistit si plin de flori in mijlocul pustietatii.

In aventura noastra prin Delta am ajuns si la Sulina, care e un oras cu o istorie superba, dar lasat in paragina, din pacate. Are o multime de cladiri frumoase ce iti aduc aminte de multiculturalismul din oras si atatatea povesti frumoase!
Merita sa mergeti la Farul Vechi, la biblioteca Jean Bart, dar si la cimitir. Stim ca pare surprinzator ca va recomandam un cimitir (recent am vizitat unul foarte frumos si in Sighisoara), insa cu siguranta veti fi surprinsi de legendele de aici cu piratul, cu printesa si altele pe care va lasam pe voi sa le descoperiti.
Si daca tot vorbeam de multiculturasim, la finalul vizitei la Sulina am avut parte de un moment artistic superb, de un dans elen, la casa Jean Bart. Totul, de la costumele elevilor, pana la miscari si muzica, a fost atat de frumos, parca ne-a vrajit, am fi putut sa ii urmarim ore in sir fara sa ne plictisim.

Desi suna a truism, Delta e cu adevarat un loc unic in lume, iar sfatul nostru e sa il vizitati macar o data. Cel mai bine ar fi sa mergeti cu ghizi de-ai locului precum Ionut sau Mihai care sa va povesteasca despre tot ce vedeti si ce nu vedeti (ei au ochiul format si vad pasarile si animalutele de la distanta) pentru ca daca alegeti simpli barcagii cu siguranta nu are acelasi farmec si nu o sa fie la fel de interesanta experienta.

 

             
delta dunariimaci delta
anotherside of me delta dunarii
apus delta dunariiapus delta dunarii
apus delta dunarii

apus delta dunarii
hamac doi capitanipensiunea Doi Capitani

                         
barci delta dunarii

barca
barci delta

cal leteasatul Letea

casa letea


casa lipoveneasca letea
caine padurea letea

can you spot the wild horses? 🙂

case delta
far nou sulina
farul vechi din Sulina

cimitir sulina

dansuri grecesti


far nou sulina

delta te provoaca la aventura
nuci de baltanuci de balta
nuferi albi si galbeni si stanjenei delta dunarii

nuferi

pasari delta dunarii
ou de cuc



  
schitul Atanasie
 


degustare vin apus delta
sunset in a glass of wine

 

Comments

comments

3 Comments

  1. iunie 9, 2018 / 9:35 am

    Stiam eu ca o sa va placa. 😉
    Frumos articol. Super misto pozele. I am next! 😉

  2. iunie 30, 2018 / 11:21 am

    Atat de frumos !!!
    Si eu ajung in Delta in august , sunt nerabdatoare !!

Privacy Policy