fbpx

Cum ma feresc si cum tratez raceala

In ultima vreme din ce in ce mai multe cani aburinde de ceai, felii de lamaie si borcanase cu miere imi invadeaza ecranul laptopului de la prietenii de pe Facebook.

Da, ati ghicit, aproape toti au racit imediat ce a inceput vremea racoroasa.

Pentru mine raceala e una dintre cele mai nesuferite boli, desi stiu ca toti spun ca e banala, ca nici macar nu e o boala.

Nu suport sa fiu racita, deoarece mi se inroseste imediat nasul, mi se cojeste si ma ustura extrem de rau, din cauza ca am pielea sensibila. Sa nu mai vorbim de faptul ca arat ca Rudolf, renul lui Mos Craciun, chiar daca imi dau cu fond de ten, deoarece aripioarele nasului sunt pline de cojite inestetice.

Ca sa fiu treaba treaba, cand sunt racita rau, imi curg si ochii si ma ustura si nu pot face mai nimic, decat sa stau si sa bolesc in motul patului.

Ca sa va faceti o idee:

Un alt lucru naspa cand esti racit e faptul ca te parasesc mai toate simturile :)) : nu mai ai mirosul bun si nu mai simti gustul niciunui fel de mancare, poate sa fie gatit si de Jamie Oliver.

Cum vedeam racela cand eram mica

Prima oara o sa va povestesc cum ma fereau (sau credeau ca ma feresc) parintii de raceala cand eram mica.

Eram infofolita de parca as fi plecat in expeditie la Polul Nord:  geaca dintr-aia umflata de fas care ma facea sa par supraponderala, caciula de tip Teletubbies (care se baga pe cap si „tinea” si la gat), helanca+pulover, strampi grosi sau colanti pe sub pantaloni, sosete groase+ghete butucanoase.

Sincer, ma mir ca puteam sa merg de intafasata ce eram si cum nu fugeau copiii ca de Yeti cand apaream. Cred ca stiu de ce: si ei aratau la fel :))

Si ce credeti? Tot raceam. Si parintii incepeau sa alerge dupa mine prin casa cu sticla cu sirop gretos, de imi venea sa vomit dupa ce il inghiteam si mai tarziu cu antibioticele pe care mi le bagau fortat pe „cioc”, cat ai zice peste.

Cum o vad acum

De atunci am ramas cu sechele si nu mai iau medicamente. Le urasc pur si simplu si atunci cand sunt racita prefer sa zac decat sa iau ceva. Stiu ca unii spun ca nu e bine nici asa, dar pur si simplu abia pot sa le inghit si nu mi se par nici sanatoase.

Nici cand trebuie sa iau calmante, dupa ce vin de la dentist, nu prea iau mereu. Prefer sa suport durerea decat sa inghit „bomboanele”. 

Noroc ca de vreo doi-trei ani nu mai racesc la fel de des ca atunci cand eram mai mica, asa ca sunt scutita de chin.

Ce fac ca sa ma feresc de raceala?

– In primul rand consum foarte multe fructe si legume- de fapt, cred ca alimentatia mea e alcatuita cam 85% din fructe si legume, dar din pacate, nu le consum pe toate crude.Astfel, imi intaresc sistemul imunitar ca sa poata lupta cu boala;

– ma imbrac adecvat; nu ma mai imbrac cu zece sube (cum ma infofoleau ai mei cand eram mica), ci prefer layering-ul, adica mai multe haine mai subtiri decat una si groasa.
Imi iau intotdeauna un body sau un maieut mai lung ca sa am spatele acoperit  si apoi o bluzita subtire peste care iau un pulover cu nasturi si apoi paltonul sau daca iau un pulover tricotat, gros, imi iau o geaca mai subtire, asta, in functie si de starea vremii;

– cand simt primele simptome ale racelii (stranut, nas infundat, febra etc.) imi fac repede un ceai cu lamaie sau o supa fierbinte;

Remedii naturiste

Toamna aceasta mai am un aliat impotriva racelii – suplimentele naturale de la Hofigal:

Hof. Imun ce contine echinaceea, vitamina C si zinc si creste rezistenta organismului la infectii,

Coenzima Q10 in ulei de catina, cu proprietati antioxidante, tonifiante, vitaminizante,  

– ulei de peste, bogat in acizi grasi esentiali de tip Omega 3, cu proprietati imunostimulante si antioxidante, recomandat in toate
lunile care au in numele lor litera „r” (adica din septembrie pana in
aprilie).

Eu nu sunt nici adepta suplimentelor, mi se pare o prostie si nu sunt de acord ca trebuie sa inghiti flacoane intregi de suplimente, mai ales daca mananci nesanatos sau fumezi, consider ca pur si simplu le iei ca pe drajeuri, e doar un efect Placebo, ele nu te ajuta cu nimic.

Totusi, vitamina C, echinaceea, catina (uleiul de catina), uleiul de peste le consider remedii naturale pe care e bine sa le iei in sezonul rece pentru a preveni raceala si a-ti ajuta sistemul imunitar.

Am citit pe blogul Aurorei ca fructele de catina sunt varianta autohtona a fructelor de goji, lucru pe care chiar nu il stiam. Mai multe despre catina puteti citi in articolul ei aici.

In caz ca ati aplicat toate metodele de mai sus si totusi apar primele simptome ale racelii, va recomand Salicilol natural, care e recomandat in caz de
stari febrile, raceala, stari gripale, atenueaza durerilor cauzate de
inflamatia acuta a cailor respiratorii superioare, a cavitatii bucale , dar e bun si in cazul durerilor menstruale. Contine extract din scoarta de salcie, rozmarin, sovarv si excipienti si practic e o aspirina naturala.

Toate remediile de mai sus le gasiti in magazinul online Dacic Cool, la preturi de producator.
Ce imi place e faptul ca Dacic Cool e singurul magazin pe care il stiu, care ofera cumparatorilor oferte senzationale (dubleaza produsele comandate si ofera si cadouri suplimentare) daca fac comenzi cu ocazia onomasticii lor si poarta nume de sfant (ei sau cineva din familia lor). Mai multe informatii gasiti pe pagina lor de Facebook aici.

Voi cum va feriti de raceala? Dar de tratat, cum o tratati?

Comments

comments

12 Comments

  1. octombrie 30, 2012 / 9:53 pm

    ma feresc de frig, evit zonele aglomerate pentru a nu ma contamina, imi intaresc organismul extra cu suplimente nu doar din mancare. vitamina c nu-mi lipseste din casa.
    si totusi cand racesc, nasul mi-l imbalsamez cu crema chinezeasca pt a nu ma mai ustura nasul de la stersul cu servetele, ceaiuri, inhalatii, supa de pui pe langa medicamentele de raceala, ma pun repede pe picioare.

  2. octombrie 31, 2012 / 7:08 am

    Eu nu prea pot evita zonele aglomerate mereu ca la ce inghesuita sunt in autobuz sau in metrou uneori-abia am loc sa stau, ce sa mai evit? :))

    Cum e crema chinezeasca? E alifia aia in cutiuta rosie mica si miroase mentolat? E stiu ca avea bunica la tara dintr-aia si isi dadeau pe picioare ca ziceau ca e buna de reumatism 🙂 Nu stiu daca e aia, dar ei la aia ziceau crema chinezeasca.

  3. octombrie 31, 2012 / 7:39 am

    Tot ca baza pentru intarirea imunitatii: catina (cea culeasa in octombrie, luna optima pentru cules) proaspata, spalata, curatata de crengute si apoi pusa in borcan cu miere de albine, proportie de 1:1. Interesant produsul Hofigal, am sa ma duc sa il caut. O zi buna!

  4. octombrie 31, 2012 / 9:32 am

    Da, a scris si Aurora reteta asta. Nu am de unde sa o culeg :), dar o sa ma uit sa vad daca gasesc la tarani, in piata.
    Multumesc pentru reteta! O zi buna si tie!

  5. octombrie 31, 2012 / 9:55 am

    eu folosesc preventiv , 1 pe saptamana Oscilococcinum homeopat…este super , nu am racit de 4 ani !

  6. octombrie 31, 2012 / 10:39 am

    este in piata la tarani, eu am cumparat si am pus in frigider cu miere.
    dar tocmai am aruncat un borcan intreg pentru ca a mucegait:( nu tine mai mult de cateva zile in frigider.

  7. octombrie 31, 2012 / 10:41 am

    Adica il iei in fiecare saptamana, chiar daca nu ai nimic sau doar cand simti ca esti aproape sa racesti?

  8. octombrie 31, 2012 / 10:49 am

    Natty: Eu credeam ca tine si la iarna, bine ca mi-ai spus.
    Atunci o sa imi iau putine, doar sa mananc acum…

  9. octombrie 31, 2012 / 11:29 am

    Dorina poti sa le pui in congelator, asa tin si peste iarna.
    Eu asa vreau sa fac acum, sa iau 1 kg din care sa pun putin in frigider cu miere intr-un borcan si restul in congelator in pungute!

  10. noiembrie 1, 2012 / 8:09 pm

    Da, si mie imi place sa citesc postari de genul sa vad cum se trateaza altii :))
    Multumesc si eu ca revii mereu pe blog 🙂

  11. noiembrie 2, 2012 / 6:59 am

    Natty: Mesajul tau intrase in spam, acum l-am gasit.
    Great idea! Asa o sa fac.
    In weekend merg la piata sa ma aprovizionez cu mai multe legume si o sa iau si catina, cu siguranta 🙂

Privacy Policy