fbpx

Casele de Oaspeti ale Printului Charles din Valea Zalanului

 

Desi anul acesta am vizitat foarte multe locuri de la noi din tara, nu am apucat inca sa va povestim pe care ne doream sa il vizitam de cativa ani si care ne-a impresionat foarte mult.  Este vorba de Casele de Oaspeti ale Printului Charles din Valea Zalanului, unul dintre cele mai faimoase locuri unde te poti caza in Romania.

Cum au devenit niste case dintr-un sat cu doar 100 de locuitori cunoscute si recomandate in intreaga lume, inclusiv de BBC?

Raspunsul e simplu. Prin intermediul contelui Kalnoky, prietenul printului Charles, care atunci cand printul a venit in vizita la el, la Miclosoara, in anul 2008, l-a dus la o plimbare mai lunga, pe dealuri, pana la Valea Zalanului.

Probabil va intrebati: ce e atat de special la aceasta zona din Covasna? In primul rand natura salbatica si faptul ca in  acest satuc totul este autentic si poti intra in contact cu traditiile locale.

Charles a ales mai multe case abandonate care au fost readuse la viata fara a le fi stirbit sub nicio forma farmecul, le-a pastrat specificul traditional, toate camerele sunt mobilate exclusiv cu antichitati din zona Transilvaniei, iar tablourile si o parte din mobilier sunt alese chiar de print.

E adevarat ca nivelul de confort este unul ridicat, casele nu mai sunt ca pe vremuri la tara, insa proprietatea nu e un resort luxos de vacanta. Camerele nu au fost dotate cu radio sau televizor, insa gasesti peste tot carti si chiar si un jurnal de fauna si flora in care toti vizitatorii pot nota ce animale si plante au vazut pe durata sederii aici.

Ce ne-a placut tare mult aici ca te poti odihni in tihna pe sezlongul din curte fara sa fi deranjat de masini care claxoneaza, vecini galagiosi sau alti turisti. Totul e tihnit si te indeamna la contemplarea naturii si la regasirea de sine.

Te poti caza in camera unde sta printul cand vine in Romania?

Raspunsul este: da, poti. De fapt, camera cu numarul 2 in care sta printul Charles e si cea mai populara dintre toate si cea mai frumoasa. Ce ne-a placut enorm in camera lui a fost biroul, are un aer aparte, parca in orice clipa te astepti sa se aseze la el un nobil englez cu o caligrafie impecabila si sa inceapa sa scrie o scrisoare pe care la final sa o sigileze cu o pecete rosie ca in filme. Ce mai e special la aceste case e ca gasesti unde nici nu te astepti cate un obiect al printului de Wales: fie o palarie, fie o scrisoare, fie un portret semnat, o carte pe care a citit-o sau jurnalul de flora si fauna in care a scris si el, ceea ce face ca experienta sa fie una cu totul speciala.

Totul este deosebit, ales cu mult bun gust, iar traditionalul se imbina cu nobiliarul intr-un melanj perfect.

Ce activitati poti face in Valea Zalanului?

Daca va cazati la Casele de oaspeti ale printului Charles din Valea Zalanului trebuie sa mergeti neaparat la muzeul din sat unde veti fi intampinati de cel mai cumsecade si hatru ghid, domnul József, care a fost vanator si padurar la viata lui, a fost in razboi si are in tolba o gramada de povesti si anecdote. Veti putea vedea la muzeu o gramada de obiecte si fotografii vechi, mare parte din colectia domnului József, stranse si expuse de nepotul sau care se ocupa de muzeu si veti afla si povestile fiecarui obiect.

Satul e unul cu putini locuitori, majoritatea trecuti de prima tinerete, asa ca e foarte linistit si te poti plimba in voie fara sa fi deranjat prea des de masini, poti face plimbari cu caruta sau poti merge la picnic in poiana din sat si pentru cei mai curajosi, puteti merge sa observati ursii in habitatul natural, insotit de cineva de la Casele de Oaspeti.

De asemenea, te poti plimba prin padure si poti merge la mofeta, o incapere din lemn in care sunt emanate controlat gazele din pamant, unde puteti face proba cu o flacara deschisa pentru a vedea nivelul gazului.

Daca nu aveti chef de plimbare puteti ramane in curte pentru a participa la diverse ateliere cum ar fi cele de kurtos kolacs sau impaslire si sculptat in lemn. Noi am luat parte la atelierul de facut cozonac secuiesc si a fost o experienta memorabila, ne-a placut tare, tare mult.

Mancarea

Si daca tot a venit vorba de mancare trebuie sa va spunem ca aceasta este una traditionala, preparata din ingrediente locale. O bautura pe care am servit-o pentru prima oara a fost palinca cu chimion, de care nu mai auzisem pana acum, foarte aromata, deosebita.

Implicare sociala

Dacă va bate gandul sa faceti o vizita aici, trebuie sa mai stiti ca atat casele de oaspeti ale Printului de Wales, cat si cele ale contelui Kalnoky din Miclosoara sunt businessuri sociale in care profitul este reinvestit in fundatiile lor, ce sprijina oamenii si dezvoltarea în mediul rural.

Noi ne dorim sa mai revenim in zona pe viitor, a devenit una din preferatele noastre din intreaga tara, sunt foarte multe obiective de vizitat si activitati pe care le puteti face, poate o sa revenim cu recomandari intr-un articol viitor.

 

camera printului charles valea zalanului romaniaPrince Charles’ room

camera printului Casele de Oaspeti ale Printului Charles din Valea Zalanului

biroul printului charles valea zalanului covasna
camera casa printului charles
casa de oaspeti a printului charles

Casele de Oaspeti ale Printului Charles din Valea Zalanului

casa printului charles

casa printul charles romania

casa printului charles romania

Casele de Oaspeti ale Printului Charles din Valea Zalanului
Prince of Wales's Guesthouses valea zalanului
muzeu valea zalanului
Village Museum
masa valea zalanului
The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania anotherside of me review
palinca cu chimion

casa de oaspeti a printului charles de la valea zalanului

The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania anotherside of me review
The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania anotherside of me review
Prince of Wales's Guesthouses valea zalanului
Prince of Wales's Guesthouses valea zalanului

casa contelui kalnoky valea zalanului
meri valea zalanului
casa valea zalanului printul charles
kurtos kalacs workshop The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania
kurtos kalacs workshop The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania
kurtos kalacs workshop The Prince of Wales's Guesthouses in Transylvania
kurtos kalacs casa printului charles
atelier colac secuiesc valea zalanului
atelier colac secuiesc
cozonac secuiesc covasna
muzeu valea zalanului
mofetta valea zalanului (1)

Comments

comments

2 Comments

  1. noiembrie 7, 2021 / 5:39 pm

    Imi place ca a fost pastrat caracterul acestpr case de vacanta, totul arata atat de autentic acolo. 🙂

  2. noiembrie 7, 2021 / 5:39 pm

    Imi place ca a fost pastrat caracterul acestor case de vacanta, totul arata atat de autentic acolo. 🙂

Privacy Policy