Auzisem de foarte multi ani de Muzeul Golesti, dar cumva alegeam intotdeauna locuri mai indepartate de Bucuresti si il lasam la coada listei pe acesta.
In minivacanta de Sfanta Maria voiam sa mergem undeva aproape de Bucuresti cu prietenele de la Surorile Calatoare, sa nu prindem aglomeratie, asa ca atunci am cautat ce locuri erau deschise, locuri in care nu mai mersesem pana atunci.
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii cunoscut si sub numele de Muzeul Golesti a fost prima alegere si dupa aproximativ o ora si jumatate am si ajuns la destinatie. Ne-am bucurat ca nu era deloc aglomerat cand am ajuns, eram cam singure pe acolo si am inceput sa exploram zona (dupa ceva timp a venit un autocar mare plin de copiii, dar am reusit sa ii evitam si am putut sa vizitam linistite).
Biletul de intrare este doar 10 lei – am ramas socate pentru ca este un muzeu foarte ofertant si mare, iar pretul chiar este unul foarte mic.
Puteti opta si pentru ghid (costa 50 de lei), dar noi am vrut sa exploram pe indelete si sa facem video si poze, asa ca am mers pe cont propriu. Oricum, o sa primiti si indicatii de la paznic pe unde sa o luati si ce sa vedeti, deci e foarte ok si asa.
Am inceput initial cu incaperile de langa intrare, unde o sa gasiti costume populare, apoi urmeaza scoala infiintata de Radu Golescu, prima şcoala superioara din mediul rural din Tara Romaneasca, unde copii din sat puteau sa invete in limba romana. Exista si un foisor, loc unde Tudor Vladimirescu a facut un popas in anul 1821 alaturi de oastea de panduri. Aici si-a petrecut ultimele zile din viata, fiind capturat si mai apoi ucis.
Am continuat apoi cu cel mai frumos loc, demn de un film istoric vechi si anume Conacul familiei Golescu, construit in 1640. De la intrare poti sa vezi arborele genealogic al familiei, iar apoi cand intri, te intampina biblioteca superba si scara din stejar masiv in forma de spirala, ai impresia ca pasesti intr-un basm cu domni si domnite. Ce e si mai dragut, e faptul ca atunci cand vizitezi conacul, poti sa asculti multe detalii si informatii interesante inregistrate si chiar te poti transpune mai usor in trecut sa iti imaginezi cum arata pe vremuri acel conac.
Tot in Conac se afla si tronul lui Carol I – aici a petrecut prima noapte pe teritoriul Romaniei, dar puteti sa admirati si camera in care a stat familia doctorului Carol Davila.
Din pacate, am aflat apoi de la un ghid ca mobilierul din Conac nu este cel original (a fost furat si vandut), dar a fost reconstruit extrem de frumos totul si multe piese provin de la alte muzee sau din sat.
Am mers sa vedem apoi anexele, unde pe vremuri erau camerele pentru oaspeti, iar acum gasim diverse expozitii temporare ale muzeului. Gasiti aici de la costume populare din diverse zone ale tarii, tablouri, un muzeu al jucariilor si unul al miniaturilor.
Ne-am distrat copios la Muzeul Jucariilor, unde am descoprit mai multe jucarii din anii ’80-90 pe care le stiam si le-am avut, dar si multe de care nu stiam ca au existat pe vremea aia.
La Muzeul Miniaturilor a trebuit sa apelam la un ghid, deoarece era inchis (se deschide doar cand vine cineva sa il viziteze). Aici puteti admira o diorama feroviara superba, noi am ramas socate cand am vazut cat de multa atentie la detalii a fost acordata trenuletelor, animalelor si oamenilor, totul este atat de frumos realizat si pare foarte real, a fost una din incaperile noastre preferate cu siguranta.
Exista si o Baie Turceasca langa aceste anexe, construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, avand ca model hamam-urile din Imperiul Otoman formate din doua incaperi: o camera rece si una cu aburi.
Am mers apoi sa vedem si Muzeul Etnografic in aer liber, unde sunt peste 30 de casute din diverse zone ale Romaniei (au fost aduse aici si remontate). Ne-a placut mult si partea asta, in unele case se poate si intra, chiar sunt amenajate excat ca pe vremuri si ne-au adus aminte de copilarie cand petrecem vacantele la bunici.
Muzeul este construit exact ca un sat, exista gospodarii, o biserica, o scoala, primaria, un han, multa verdeata, copaci fructiferi si ateliere mestesugaresti.
Tot aici exista si un parc hipic cu cai si ponei, se poate face si echitatie, plimbari cu trasura, tiroliana pentru copii, dar trebuie sa sunati inainte sa faceti rezervare.
Daca nu te grabesti, poti petrece lejer 5-6 ore la muzeu deoarece e foarte mare, insa daca esti mai pe graba il poti vedea in 2-3 ore.
Asadar, cand aveti un weekend liber la dispozitie, va indemnam sa faceti o vizita la muzeul Golesti, e absout superb si merita vazut.