Daca ne urmariti pe Facebook si Instagram probabil stiti deja ca suntem foarte pasionate de excursiile montane si mereu suntem in cautare de trasee noi pe care sa le parcurgem. Pe lista noastra scurta de trasee se afla si Cozia si vorbisem cu prietenele Ramo si Simy de la Surorile Calatoare sa mergem impreuna in drumetie, asa ca atunci cand am aflat de tura organizata de Ecoxtrem nu am stat deloc pe ganduri si am spus da, mai ales ca urma sa invatam si tehnici de supravietuire.
Tura initiala era programata in iunie, dar probabil stiti ca a plouat mai toata luna, asa ca am reprogramat pentru iulie, dar ce sa vezi? Si atunci se anunta ploaie in prognoza! Nu am mai reprogramat, am sperat ca nu va ploua toata ziua si mai ales ca nu va ploua torential.
Dupa ce au vazut ca sansele de ploaie sunt mari, ghizii au ajustat putin traseul si in loc sa plecam de la manastirea Turnu, am scurtat si ne-am intalnit la manastirea Stanisoara. Din cauza ploii, drumul a fost foarte prost si nu am reusit sa urcam pana la manastire cu masina, insa am ajuns destul de aproape si am hotarat sa o luam la pas. De cum am coborat din masina am fost intampinate de un magarus cam obraznic care voia sa roada stergatoarele de la masina si de o cireada de vaci foarte pasnice, care nici nu s-au sinchisit la vederea noastra.
Am ajuns la manastire si fix cand ne-am intalnit cu cei 3 ghizi de la Ecoxtrem a inceput sa ploua torential, astfel ca acestia ne-au spus ca e riscant sa facem traseul pentru ca e foarte alunecos asa ca am decis sa mergem la cabana Cozia cu masina. Si cu masina am avut ceva peripetii, drumurile nu sunt deloc ok in acea zona, mai ales dupa ploaie ci chiar nu va recomandam sa urcati, poate doar cu o masina de teren.
Ghizii nostri nu s-au dat batuti cu una cu doua si am reusit in cele din urma sa ajungem la cabana unde am luat pranzul si ne-am incalzit putin la soba pentru ca desi eram in luna lui cuptor, inghetasem de frig.
Dupa pranz, am decis sa urcam in varf si acolo Bogdan si Dani de la Ecoxtrem ne-au predat cateva lectii de baza pentru supravietuirea pe munte. Cele mai importante lucruri ca sa nu te pui in pericol cand organizezi o iesire sunt sa te documentezi temeinic, sa te antrenezi putin inainte si sa iti iei echipament corespunzator.
Daca totusi ajungi intr-o situatie care iti pune viata in pericol, trebuie sa ceri ajutorul salvamontistilor in caz ca ai telefon si semnal la telefon. Daca te ratacesti sau telefonul iti cade in vreo prapastie trebuie sa urmezi 5 pasi pentru a reusi sa supravietuiesti:
1. sa gasesti o sursa de apa si ceva de mancare
Organismul uman nu rezista mult timp fara apa si manacare, asa ca acesta e primul pas care trebuie intreprins pentru surpravietuire. Am aflat ca indiferent de cat de curata pare apa, nu e ok sa o bei fara sa o fierbi pentru ca poate fi contaminata de la excrementele animalelor care au trecut pe la rau sau ale liliecilor daca e vorba de pesteri. Am invatat si cum sa filtram apa cu ajutorul catorva elemente pe care e bine sa le iei cu tine in drumetii, dar chiar si filtrata, tot trebuie fiarta.
Ca si mancare, cel mai simplu e sa va orientati catre fructe si plante si pentru a verifica daca sunt otravitoare trebuie sa le frecati mai intai de incheietura mainii si mai apoi de buze, iar daca respectivele zone nu se inrosesc, le puteti ingera.
2. Gasirea adapostului
3. Orientarea
4. Siguranta
5. Evacuarea
Alte pericol care pot aparea la munte sunt animalele salbatice si daca pana acum va temeati de ursi, va spunem ca ei nu sunt atat de periculosi precum par, cei mai periculosi sunt de fapt….porcii mistreti pentru ca sunt cei mai imprevizibili si singura solutie sa scapi de ei e sa urci in copac.
La final, am invatat cum sa aprindem un foc si am primit cadou si un instrument foarte util pentru aceasta operatiune cum sa construim o busola si cum sa filtram apa.
Am aflat multe alte sfaturi folositoare atunci cand mergi pe munte, insa nu o sa le dezvaluim pe toate aici, le puteti afla chiar de la sursa, in turele realizate de Ecoxtrem 🙂
Ei organizeza aproape saptamanal excursii la munte, asa ca daca vreti sa participati le puteti urmari pagina de Facebook unde posteaza evenimentele.
Si daca lucrati intr-o companie care organizeaza team building-uri, sa stiti ca ei sunt experti in asa ceva (peste 13 ani de experienta in organizarea de evenimente corporate si team development ), asa ca va puteti lua colegii si sa aveti parte de o super aventura la munte.
Foarte frumos si util ati invatat lucruri interesante! Asta cu plantele si fructele si cu verificarea lor daca sunt otravitoare nu am stiut ! Am mai invatat ceva ! Super ! 🤗