Atentie! Acest articol nu este despre conferinte plictisitoare, ci despre povesti de succes si lectii de viata de la Webstock 2017.
Zilele trecute dupa ce am participat la Webstock ne-am intalnit cu o prietena care ne-a intrebat de ce ne place sa participam la conferinte, spunandu-ne ca ei i se par o pierdere de vreme. De-a lungul vremii am participat la destul de multe conferinte in varii domenii, insa niciodata nu cred ca am plecat acasa fara sa invatam ceva, sa aflam o informatie noua, indiferent cat de plictisitoare a fost tema sau cat de slab pregatit a fost speakerul. Pentru noi conferintele sunt mereu un prilej de a ne imbogati cunostintele, de a consolida ceea ce deja stim sau de a intalni oameni la fel de pasionati ca si noi din anumite domenii.
Anul acesta a fost primul an in care am fost prezente la Webstock, desi acest eveniment a ajuns deja la a zecea editie. Stiam de multi ani de Webstock, doar ca nu ne atragea atat de tare incat sa ne rezervam o zi intreaga doar pentru el. Fiind organizat de Evensys, il comparam mai mereu cu Digital Divas si ne gandeam ca sunt oarecum similare, doar ca Webstock e dedicat unei „plaje” mai extinse de bloggeri.
Ei bine, ne-am inselat si am descoperit inca de la primele ore ale diminetii de vineri, ca nu degeaba Webstock e intitulat cel mai mare eveniment de social media din Romania. La eveniment au fost prezenti sute de oameni din online: bloggeri, oameni din agentii, companii etc, iar sala de la hotelul Mariott a fost neincapatoare (la propriu) pentru toti cei prezenti.
Webstock 2017 a fost impartit in 2 sesiuni de dimineata si alte 6 micro-sesiuni desfasurate in paralel dupa ora 14:00.
Cel mai mult ne-au placut sesiunile de dimineata pentru ca desi nu au fost neaparat despre social media si online, au fost inspirationale cu adevarat si am reusit sa cunoastem niste oameni deosebiti.
In prima sesiune, intitulata Social Media Talk, i-am ascultat pe Alex Galmeanu (fotograf), Lucian Mandruta (jurnalist), Matei Dima/Bromania (entertainer) si Marius Manole (actor), iar panelul a fost moderat de Cristina Bazavan (jurnalist & blogger).
A doua sesiune, Finding Inspiration, i-a avut ca speakeri pe Ionut Budisteanu (informatician), Claudiu Butacu (co-fondator EFDEN), ), Alin Preda (MAPN) si Anca Stefan (presedinte REACT).
Dupa cum puteti vedea, domeniile de activitate ale speakerilor au fost extrem de diverse, la fel ca si discursurile lor. Nu cred ca putem alege un singur speaker favorit dintre toti, fiecare ne-a inspirat cu ceva si ne-a oferit motivatia de a incerca cat mai multe, de a iesi din zona de confort si de a munci pentru a ne atinge obiectivele.
Suna a discursuri motivationale seci, insa fiecare din cei prezenti pe scena si-a spus povestea de viata si la majoritatea am observat un punct comun: au avut de trecut mai multe obstacole inainte de a ajunge la succes si toti au muncit enorm pentru a se afla unde sunt acum.
si ceaiul de dimineata si pe cel de la ora 5 l-am servit impreuna cu Surorile Calatoare si cu Laura, cu care am uitat sa facem foto 🙂
Ionut Budisteanu (informatician si inventator roman) in varsta de doar 23 de ani, a spus ca nimeni nu se naşte cu o pasiune sau cu skilluri, ci fiecare dintre noi le dobandeste in timp, prin multa munca. Unul dintre motto-urile sale in viata e „10.000 hours to perfection” -Malcom Gladwell, adica pentru a ajunge cat mai aproape de perfectiune intr-un domeniu e nevoie de cel putin 10.000 de ore de practica.
Despre Marius Manole nu prea stiam mare lucru inainte de Webstock, doar ca e un actor foarte bun. Insa acum am avut ocazia sa il cunoastem putin si ca om si sa aflam cum a ajuns acolo unde e acum. Si el a intarit faptul ca nu poti reusi fara sa muncesti extrem de mult. El chiar a apus ca e de parere ca un actor mai putin talentat care munceste din greu poate ajunge mai departe decat unul nascut pentru meseria asta. Amandoua am exclamat „wow” la unison cand am aflat ca Marius joaca si in 3-4 spectacole intr-o zi, iar recordul a fost de 5! A povestit ca atunci cand era mai tanar mergea cu trenul prin multe orase din tara pentru a ajunge la rerezentatii si nu avea timp de nimic, isi spala hainele la teatru, iar singurii oameni carora le povestea despre el erau taximetristii si oamenii din baruri, pentru ca nu avea prieteni, fiind mereu ocupat cu munca sa. La un moment dat, in discursul sau, Marius a spus ca in afara de moarte pe care nu o poti evita, orice se poate, trebuie doar sa vrei.
Ne-a placut destul de mult si discursul lui Matei Dima/Bromania, dar pe el il mai ascultasem la Digital Divas si deja stiam povestea din spatele succesului sau.
Si Lucian Mandruta a avut un discurs foarte interesant despre trecerea sa din televiziune in online, de la jurnalist la blogger, dar si despre inceputurile sale ca prezentator TV.
Nu stim cati dintre voi stiti de pagina de Facebook a MapN (probabil multi judecand dupa numarul de like-uri pe care il au), insa noi acum am aflat, de la lt. colonel Alin Preda, cel care a avut aceasta initiativa. De cinci ani, armata romana e prezenta si pe conturile de socializare, sau asa cum a spus Preda: „De 5 ani punem hashtag Armatei Romaniei!’ (un coleg de-al lui Preda l-a intrebat initial ce e cu acel gardulet pus in fata cuvantului, crezand ca e voba de o greseala). Au mai fost si alte momente foarte amuzante, dar si unele foarte serioase, printre care cele despre jocurile Invictus (olimpiada militarilor raniti in teatrele de operatii initiata de printul Harry al Marii Britanii), despre care tot acum am aflat.
Sesiunea de dupa amiaza a fost cu si despre influenceri si nu ni s-a parut la fel de interesanta ca primele doua, nu am aflat prea multe lucruri noi si nici prea inspirationala nu a fost.
Dupa ce am participat acum la acesta editie, nu ni se pare un eveniment dedicat doar bloggerilor, ci tuturor freelancerilor si celor in cautare de surse de inspiratie. Am plecat de la Webstock mai motivate sa muncim pentru a realiza ceea ce ne-am propus, mai inspirate de povestile de viata ale celor aflati pe scena, cu dorinta de a deveni mai bune in ceea ce facem si cu siguranta revenim si la anul pentru a afla si mai multe.