fbpx

American Independent Film Festival

 

Cum ar fi ca actori faimosi pe care ii admiri sa apara de pe ecran in sala de cinema? Ei bine, nu vorbim despre efecte speciale sau magie, ci despre ceea ce s-a intamplat la American Independent Film Festival desfasurat saptamana trecuta la Bucuresti.

Daca ne urmariti pe retelele de socializare, probabil ati observat ca, in calitate de bloggeri acreditati, v-am tinut zilnic la curent cu ce se intampla la festival. Am aflat de acest „maraton de filme americane” cu doar cateva zile inainte sa inceapa si desi ne astepta o saptamana aglomerata, nu am ezitat sa alegem cate un film aproape zilnic, fie la Cinema Pro, fie la Cinemateca Eforie (unde nu mai fusesem niciodata).

American Independent Film Festival, organizat de regizorul Cristian Mungiu, a venit cu o selecție de productii independente si filme americane de arta, un tip de cinema bazat pe traditia marilor filme narative americane.

Dintre toate filmele prezentate pe parcursul festivalului, stiam doar doua, insa va putem spune ca toate au fost filme bune, multe dintre ele premiate la diverse festivaluri, insa nu  atat de comerciale si probabil de asta nu au avut nici bugete uriase de promovare. Toate peliculele pe care le-am vazut au fost diferite (in sensul bun), ne-au trezit niste sentimente, ne-au facut sa ne punem niste intrebari sau ne-au intrigat cumva.

„Filmul vedeta” de la festival ni s-a parut Boyhood, de care stiam inca de cand a aparut, dar nu apucasem sa il vedem. E primul film artistic filmat pe o perioada de 12 ani, un experiment cinematografic ce prezinta povestea unui baietel de la varsta de sapte ani si pana cand termina liceul. E o capodopera banala asa cum il numeau niste jurnalisti britanici, un film despre viata de zi cu zi, fara artificii, fara intriga, fara cine stie ce actiune, dar totusi atat de captivant si frumos. E un film pe care il recomandam oricui, o „felie de viata”.

Partea cea mai frumoasa a fost ca publicul prezent la festival s-a putut intalni cu cateva nume importante de la Hollywood: Joaquin Pheonix, John C. Reilly si invitatul special al festivalui, Ethan Hawke. Ne-au impresionat foarte tare intalnirile pentru ca nu vazusem pana acum interviuri cu niciunul din ei, ii stiam doar din filme si nu au fost deloc asa cum imaginam noi.

John C. Reilly e un tip foarte glumet si natural, chiar ne-a parut rau ca nu a stat mai mult pe scena, insa era obosit de la filmari. El si Joaquin Phoenix sunt in Romania de o luna pentru a filma un western – The Sisters Brothers.

Ethan Hawke ni s-a parut foarte inteligent, carismatic, un „om trecut prin viata” care stie o multime de lucruri si stie sa le si „ambaleze” si sa le prezinte frumos, ai asculta ore in sir povestile lui.

La polul opus, am ramas foarte surprinse sa vedem ca Joaquin Phoenix e extrem de timid, introvertit si cu emotii uriase chiar si atunci cand trebuie sa apara in fata catorva zeci de oameni, nu mii sau zeci de mii. Noi il credeam un tip arogant, un bad boy, insa nu e nici pe departe asa. Chiar ne intrebam la inceputul intalnirii cum de a ajuns actor fiind asa timid, cum se descurca la castinguri, insa apoi ne-am dat seama ca tot ceea ce conteaza e talentul, mai ales in America. La noi (inca mai) suntem invatati de mici sa fim tupeisti, sa dam din coate ca sa iesim in fata, sa facem ceva ca sa fim remarcati. Ei sunt crescuti de mici cu o alta mentalitate, li se spune ca sunt cei mai buni asa cum sunt si chiar daca sunt diferiti fata de altii nu trebuie sa se schimbe, ci sa ramana ei. Dar deja am divagat prea mult de la subiect…
Cristian Mungiu a marturisit ca l-a convins cu greu sa accepte invitatia de a veni pe scena American Independent Film Festival (nici macar nu a vrut sa urce pe scena pentru ca avea emotii, a stat in fata scaunelor de pe primul rand), iar cand a intrat in sala se simtea foarte jenat cand cei prezenti au inceput sa il aplaude. Cel mai amuzant moment a fost cand cineva i-a strigat „Don’t be shy, you’re the best!” si toata sala a inceput sa rada, lucru care l-a facut sa fie si mai stanjenit. A raspuns cu greu la cateva intrebari, fiind mai deschis doar cand mama lui Ethan Hawke, Leslie, l-a intrebat de vegetarianism si de animale. Phoenix este cunoscut ca fiind un activist al drepturilor animalelor si e vegan de la varsta de trei ani! Da, pare imposibil, dar e adevarat 🙂
De acum incolo suntem fane declarate Joaquin, o sa urmarim toate filmele in care apare si asteptam cu nerabdare pe cel din 2018, The Sisters Brothers pe care l-a filmat in Romania.

Ne-a placut foarte tare la festival: asa cum v-am spus, selectia de filme a fost foarte buna, pretul biletelor a fost si el accesibil, iar  posibilitatea de a participa la Q&A-uri cu actori atat de cunoscuti a fost cireasa de pe tort sau popcornul oferit gratuit la intrarea la un film bun 🙂

Speram ca American Independent Film Festival sa devina o traditie si la anul sa vedem si alte pelicule bune si sa ne vedem cu alti actori talentati.

 

press acreditation american independent film festival
american independent film festival bucuresti 2017
cinemateca eforie
american independent film festival
festivalul de film american
press acreditation american independent film festival 2017
festivalul independent de film american

Save

Save

Save

Save

Comments

comments

Distribuie:

2 Comments

  1. septembrie 29, 2017 / 12:14 am

    Imi este dor de un film bun, trebuie sa imi fac timp sa ajung la cinema 🙂

    • Dorina
      Autor
      septembrie 29, 2017 / 8:34 pm

      Nici noi nu mai fusesem de ceva timp la cinema si nu mai vazusem niste filme asa bune, chiar a fost o experienta tare placuta! 🙂

Privacy Policy