fbpx

Adelin Petrişor – jurnalistul din linia întâi

Am ajuns la R3 pe la 17:40, pentru a prinde un loc „bun” la întâlnirea cu Adelin Petrişor, de la serile FJSC. Adelin stătea pe scări şi fuma, iar la început nici nu l-am remarcat, am crezut că e un student, însă toată lumea se cam îmbulzea în zona aia aşa că mi-am dat seama că el era „jurnalistul din linia întâi”.

Adelin a început prin a spune câteva cuvinte despre el, deşi e logic că toată lumea îl cunoştea pentru că e un jurnalist care nu are nevoie de nicio prezentare.

Mă aşteptam să fie un om serios, care să ne povestească experienţe şocante de pe front, însă după doar câteva minute a început să vorbească cu un limbaj „colorat”, care nu se deosebea de cel al colegilor mei şi să facă glume despre starea actuală a jurnalismului românesc, în special despre Bianca lui Bote (laitmotivul cuvântării lui Adelin).

Ne-a spus că pentru a deveni jurnalişti buni nu trebuie să aşteptăm să ne trimită editorii la faţa locului, ci să avem spirit de iniţiativă, să încercăm să găsim singuri subiectele. Am observat cu bucurie că si lui Adelin îi place CTP, (îl consideră cel mai bun jurnalist din România), îi place Valentino Rossi şi a fost primul ziarist din România care a făcut un interviu cu el.

Am vizionat un reportaj realizat de Adelin în Sadr City, Iraq despre militarii americani de acolo şi condiţiile în care trăiesc: nu fac duş decât atunci când merg la baza principală (cam o dată pe lună), mănâncă numai mâncare de cauciuc (meal ready to eat) şi îşi fac nevoile în shit bags (pungi pe care apoi le ard). Şi acum partea cea mai şocantă: majoritatea soldaţilor aveau între 19 şi 23 de ani!!! Unii declarau că veniseră acolo pentru a avea un scop în viaţă…

Noroc că nu am stat să reflectăm prea mult asupra acestei situaţii, pentru că Adelin s-a apucat să vorbească despre jurnalismul din România :)), care e dominat de Bianca lui Bote care mai nou prezintă ştirile.
Adelin a spus că admiră oameni ca CTP, Paula Herlo, Cristina Liberis, dar e nevoie de mai mulţi pentru a schimba ceva, iar noi putem transforma jurnalismul dacă o să lucrăm cu pasiune şi dacă o să ne implicăm în ceea ce facem.

La sfârşit Antonio Momoc, gazda evenimentului a concluzionat că Adelin Petrişor a fost cea mai aplaudată vedetă de la serile FJSC, iar studenţii l-au aplaudat din proprie iniţiativă, fără a fi „încurajaţi” de moderator.
Chiar a fost pe gustul nostru…
Sper să mai avem asemenea invitaţi.

Comments

comments

Privacy Policy