fbpx

Bloggeritele de beauty nu primesc niciodata produse gratuit!

Am citit recent pe un blog (nu ii dau numele, nu e cunoscut oricum) o postare in care persoana respectiva spunea ca bloggeritele de beauty primesc produse gratuit si le ridica in slavi, chiar daca respectivele produse sunt ieftine si nu merita aprecierile lor.

Textul respectiv a fost picatura care a umplut paharul, fiindca am mai citit pana acum astfel de elucubratii.

Vreau sa fie clar o data pentru totdeauna: 

1. Bloggeritele de beauty nu primesc NICIODATA produse gratuit!

Intotdeauna in schimbul unui produs/serviciu primit ele fac reclama acelei firme de la care au primit bunul respectiv (si simplul fapt ca ii scriu numele e reclama, nu mai vorbim de faptul ca in majoritatea pun si link catre site-ul firmei, scriu detalii despre ea, despre istoric, opinii despre produse etc.). Practic, e doar  publicitate in sistem barter, in niciun caz ceva gratuit.

Eu nu inteleg de ce tot acest tam-tam creat in jurul faptului ca blogerritele de beauty primesc produse. Asa si?

Revistele pentru femei primesc lunar produse gratuit, dar si o multime de bani doar pentru a pune in paginile revistei niste produse despre care nimeni nu scrie nimic (in afara de nume, brand si uneori pret).
Asadar, nu doar ca beauty si fashion editorii nu folosesc acele produse, dar nici macar nu se sinchisesc sa scrie doua randuri despre ele, eventual trantesc un citat din comunicatul de presa trimis de brandul respectiv.
Ii acuza cineva de ceva? Nuuu.
Ba mai mult, sunt mii de fete care se duc si cumpara crema vazuta in revista X pentru ca daca scrie acolo ca e un produs bun, pai atunci asa e, fara a sti ca, de fapt, isi distrug tenul folosind cine stie ce potiuni scumpe pe baza de alcool si alti iritanti.

Sa revenim la bloggerite. Ele scriu intotdeauna despre experienta lor cu produsul, il descriu, iti arata ingredientele, iti povestesc despre textura lui, despre avantajele si dezavantajele pe care le-au avut pe parcursul folosirii lui. Si intotdeauna folosesc si poze in care vezi cum arata acel produs, nu doar capodepere in Photoshop, ca in reviste.

Si simplul fapt ca vezi cum arata produsul, ce gramaj are, ce pret si alte chestii de baza te ajuta mai mult decat un advertorial dintr-o revista, unde uneori un serum de 10 ml e facut sa para de 50 ml si pretul e calculat uneori pentru 200 ml 🙂

Asadar de unde aceasta aversiune impotriva bloggeritelor care primesc „produse gratuit”? Internautii ar trebui sa le multumeasca ca au putut citi un review al unui produs si ca au aflat mai multe detalii despre ce ii interesa, astfel incat au putut sa-si formeze cat de cat o opinie despre acel produs.

E adevarat ca exista si bloggerite care au numai cuvinte de lauda la adresa anumitor branduri sau care concluzioneaza la sfarsitul fiecarui review ca produsul respectiv ca e cel mai bun pe care l-au incercat si nu au mai vazut asa ceva in viata lor, insa padure fara uscaciuni nu exista, ca in orice domeniu.
Uneori laudele pot fi adevarate, se intampla de multe ori sa descoperim ceva „miraculos”, care sa ne faca sa ne intrebam cum de am trait pana atunci fara el, dar daca fiecare produs despre care scrie o bloggerita e extraordinar si niciodata nu are nimic de reprosat, e clar ca persoana respectiva exagereaza si blogul ar cam trebui evitat. La fel si cele care dau copy-paste comunicatelor de presa si scriu ca X produs te scapa de riduri sau cosuri intr-o saptamana, desi ea nici macar nu a vazut produsul respectiv.

2. O alta chestie sustinuta de unii si altii care habar nu au ce e blogging-ul de beauty:   

Bloggeritele de beauty scriu numai chestii de bine pentru a primi si in viitor alte produse de la firmele respective. 

Trebuie sa va spun ca acest lucru e cat se poate de fals, ca si prima afirmatie, cu produsele gratuite. In 60-70% din cazuri, bloggerii au doar o singura colaborare cu o firma. Adica primesc produse sau un serviciu o singura data, scriu despre el si „la revedere!”.
Companiile respective nu ii mai contacteaza a doua oara pe bloggeri, indiferent ca au scris de bine de ei, pentru simplu fapt ca nu au un buget suficient de mare astfel incat sa isi permita sa lucreze pe o perioada indelungata cu un singur blogger, ci prefera sa apeleze la mai multi doar o singura data.
Eu va dau exemplul meu: cred ca sunt doar 4-5 branduri cu care am o colaborare de durata (si aici intra si site-urile cu haine si cele de produse de ingrijire/cosmetice).
Asa ca, de ce s-ar stresa cineva sa scrie numai chestii pozitive si sa nu-si scrie parerea sincera despre niste produse, daca oricum stie ca nu va mai primi nimic de la persoana respectiva?

De faptul ca bloggeritele testeaza produsele pe pielea lor, supunandu-se uneori unor riscuri destul de mari de reactii alergice sau ca isi pierd ore in sir din timpul lor liber sa scrie postari si sa faca fotografii, fara a primi niciun ban in schimb, de ce nu scrie nimeni?

Eu nu incerc sa fac pe martira, chiar imi place sa testez mereu chestii noi si sa descopar produse mai bune decat cele pe care le folosesc in prezent (aproape intotdeauna e loc de mai bine, uneori doar si din prisma pretului, daca nu a calitatii), insa vreau sa stiu daca si-a pus cineva aceste intrebari. Sau suntem buni doar sa criticam?

Uneori pierd si 3-4 ore la o postare, pana fac poze, pana scriu in
romana, pana cand traduc in engleza, mai recitesc, ma consult cu
Cristina daca e ok etc.
Si uneori o postare din asta la care muncesc atat primeste 1-2 like-uri pe Facebook si 3-4 comentarii pe blog, deci nici macar din acest punct de vedere nu e apreciata.

3. Am vazut ca unele fete se tem sa dea click pe link-uri, chiar si pe titluri de articole de pe blog (am citit si in comentarii pe alte bloguri acest lucru), de teama ca nu cumva  sa se imbogateasca bloggeritele respective

 Fetelor, nimeni nu castiga bani de pe urma voastra, stati linistite!

In Romania nu am ajuns inca la stadiul in care sa fim platite pentru postarile pe care le scriem (sponsored post) sau sa primim bani pentru traficul pe care il aducem unui anumit site.
Nu, blogerritele primesc doar produsele spre testare si atata tot. Indiferent ca voi, cititoarele dati click pe acel link sau nu, fata respectiva nu se alege cu nimic, eventual cu 00,1 euro daca dati click pe reclamele Adsense 🙂

Trebuie sa recunosc ca acum un an-doi, ma simteam prost cand auzeam una din afirmatiile de mai sus, ma simteam oarecum cu musca pe caciula. Desi stiam ca nu am mintit niciodata si nu am adus laude si osanale decat produselor care chiar mi-au placut, ma simteam stanjenita de faptul ca sunt bloggerita de beauty si lumea crede ca poate am blog doar pentru a primi chestii gratis.

Intre timp mi-a trecut, acum sunt chiar mandra ca sunt bloggerita si nu mai ascult toate tampeniile celor care nici nu stiu nimic despre acest domeniu si scriu niste postari doar pentru a-si creste traficul sau pentru a starni controverse.

As mai avea foarte multe de adaugat, insa acum sunt in criza de timp. Daca va intereseaza subiectul,o sa mai revin cu astfel de postari.

M-as bucura tare mult daca mi-ati lasa in comentarii parerea voastra despre bloggeritele de beauty.

Comments

comments

103 Comments

  1. mai 23, 2013 / 1:01 pm

    detin blog de beauty..si nu numai..si am primit produse spre testare dar asa cum ai zis si tu ":NU GRAUIT!! adica fac publicitate brand-ului, bannere, facebook..si mereu mi-am zis parera obiectiv
    am citit si eu acel articol la care faci referire..si cred ca e pur parerea personala a acelei persoane..careia nu ii place sa citeasca bloguri de beauty!!si e si putina invidie….ca la noi la romani…de ce sa primeasca cineva produse gratuite??si eu nu!!

    e o tara libera si daca nu ii place sa nu citeasca
    dar mie personal, inainte de a avea blog,, mi-au prins foarte bine parerile de pe ent , de pe diverse bloguri despre produse inainte de a le cumpara

    si inca ceva…noi, cele care primim produse,,depunem ceva efort in a scrie acele review-uri si ca sa zicem pe romaneste suntem ca si cobaiii!!!

    • mai 23, 2013 / 5:44 pm

      Da, si eu cred ca ar trebui apreciate persoanele care isi rup din timpul lor sa scrie niste review-uri fara a cere ceva de la cititori.
      Si eu sunt cititoare de bloguri si m-au ajutat enorm parerile citite pe alte bloguri. Practic, asa imi aleg aproape toate produsele.
      Da, depunem efort, insa putin inteleg asta si si mai putini apreciaza.

  2. mai 23, 2013 / 1:02 pm

    bravo celor care ajung sa primesca de la firme produse..sunt de admirat, pentru ca e multa munca sa ajungi pana acolo! cum se zice ca in viata ca peste tot drumu la inceput e greu 🙂
    felicitari pentru articol…l-am citit cu cel mai mare interes! 🙂

  3. mai 23, 2013 / 1:04 pm

    Total de acord! Nimeni nu se sinchiseste sa se puna in pielea bloggeritelor. Cum spunea si Ioana Dumitrache, produsele spre testare si mostrele nu platesc facturi. Nu ne imbogatim din asemenea parteneriate.
    Cum ai spus si tu, sunt cateva care chiar se milogesc pentru produse si ridica in slavi orice mostra, dar acela nu se numeste, dupa umila mea parere de utilizatoare de Elmiplant, blogging de beauty!
    E trist ca s-a ajuns sa se puna genul acesta de presiuni (indirecte) pana sa ne enervam sa scriem o postare care sa reflecte ADEVARUL.
    Te sustin!

    • mai 23, 2013 / 5:48 pm

      Multumim mult, Denisa! M-a amuzat faza cu "umila consumatoare de Elmiplant". Si eu am avut o lotiune de corp Elmiplant si mi-a placut mult, am pus-o si la favoritele lunii :))
      Da, asa e, dupa cum spune Ioana, nu ne platesc facturile, dar altii cred ca noi ne imbogatim de pe urma blogului. Primim si produsele gratis si bani. ce trai pe noi! :))

    • mai 23, 2013 / 7:06 pm

      Eu propun sa ne lasam toate de facultate, de servicii, de catel si de purcel si sa ne apucam sa ne traim viata glam pe care ne-o ofera produsele oferite la testat :))

      Imi place totusi ca la aceasta postare au raspuns nu numai bloggeritele, ci si cititoarele. Poate totusi nu suntem asa raul absolut pe aceasta lume, nu?

    • mai 24, 2013 / 6:55 am

      Ce amuzanta ai fost! Am ras de nu mai pot!! 🙂
      Da, hai sa o tinem numai in party-uri si after party-uri ca doar ne permitem, nu? Castigam destul de mult din produse astfel incat sa stam numai la petreceri seara si ziua sa dormim, eventual sa mai scriem cate un text pe blog.
      Da, si eu am fost si sunt extrem de bucuroasa ca multe fete ne sustin si nu cred ce se spune despre noi.

  4. mai 23, 2013 / 1:07 pm

    Ai perfecta dreptate!Pana acum cateva saptamani,nici nu stiam de chestia cu "produse gratis",care de fapt sunt "produse pentru testat" mai mult,in sensul ca voi,bloggeritele de beauty,testati acel produs si va spuneti strict parerea voastra sincera.Daca acel produs chiar v-a facut bine,si ii faceti un review pozitiv,unii/unele nu inteleg asta si cred ca e reclama.Eu am citit si review-uri la produsele testate care nu erau pozitive,dar probabil ca cei care "dau cu piatra" nu citesc si aceste articole.Sfatul meu este sa va faceti in continuare treaba si sa nu mai bagati in seama astfel de eculubratii,deoarece intotdeauna vor exista persoane care vor critica.Din moment ce firmele doresc o colaborare cu voi,inseamna ca ei vad potentialul vostru,iar celor care cricitica : "Intotdeauna strugurii la cer nu ajungi sunt acri".
    Te pup

    • mai 23, 2013 / 5:52 pm

      Pai asta cred ca e principalul motiv pentru care se ajunge la asemenea afirmatii: invidia, faptul ca unii cred ca noi primim marea cu sarea si ei nimic.
      De fapt nici noi, bloggeritele nu primim nimic asa usor si e mult de munca pana sa ajungi la stadiul ca sa te contacteze firmele si sa-ti ofere acele produse spre testare.
      Da, probabil vad doar ce au chef si citesc in diagonala, nu citesc toate blogurile.
      Pupici!

  5. Anonim
    mai 23, 2013 / 1:07 pm

    blogaritele primesc intotdeauna produse gratuit si scriu numai de bine despre ele crescand vanzarile sponsorilor si prostind lumea URAT !!

    • mai 23, 2013 / 5:57 pm

      Da, asa e, mai ales faza cu prostitul lumii, dar sa nu mai spui la nimeni :))
      Cum ar putea niste simple fete, unele chiar adolescente, sa prosteasca lumea sa cumpere produse? Tu ai citit ce ai scris? Nu cred, ca ai fi corectat macar greselile gramaticale si virgulele lipsa.
      Ce interes ar avea bloggeritele sa prosteasca cititorii sa cumpere produse? Chiar daca sponsorii si-ar vinde toate produsele, ele tot nu ar primi bani din vanzari sau comisioane, deci pe ele nu le intereseaza asta.

    • mai 23, 2013 / 7:49 pm

      Tu vorbesti din invidie pentru ca n-ai primit nimic, draga Anonim, sau esti exact genul de bloggerita care se milogeste pentru produse ca sa le faca review pozitiv?
      Sau cumva esti suaparata pt ca ai si tu produse la vanzare si nimeni nu le lauda? 🙂
      Putina kena sa ai! 😉

    • mai 24, 2013 / 7:12 am

      Cred ca da, ea e una din cititoarele inteligente care nu s-a lasat prostita de bloggeri :))
      In secret, poate isi doreste si ea sa devina blogger sa primeasca produse gratuit, dar nu stie cum sa-i prosteasca pe sponsori :))

  6. mai 23, 2013 / 1:13 pm

    ai toata stima din partea mea.

    am citit si eu ineptia aceea de articol de la care a pornit totul. pe mine nu ma deranjeaza atacurile acelea pentru ca e clar ca respectiva habar n-are despre ce vorbeste, insa e trist ca unele persoane o citesc si cred ce infruga pe acolo.

    cat despre articolul tau, e de nota 10. exact asa se intampla si numai cine are blog stie cata munca se ascunde in spatele lui si cat de putine sunt beneficiile comparativ cu efortul depus.

    • mai 23, 2013 / 6:02 pm

      Multumesc mult de tot Alina pentru sustinere! Ma bucur ca si tu crezi la fel.
      Da, si eu ma gandesc ca unele persoane chiar cred ca ceea ce a scris ea e adevarat si mai ales cine nu stie prea multe despre blogging s-ar putea "speria" si pe viitor ar putea ocoli blogurile de beauty pentru ca a citit acele ineptii.

  7. mai 23, 2013 / 1:22 pm

    Mă bucur că cineva a scris despre asta. Am observat după doar 6 luni în blogsferă anumite aspecte negative. Oamenii chiar cred că noi suntem cele care primim totul pe gratis și nu facem nimic…trist și deranjant.
    Am și distribuit această postare pe pagina de promovare a blogului meu, pentru a putea clarifica anumite lucruri https://www.facebook.com/bloglarisaduta/posts/158176691028602

    • mai 23, 2013 / 6:05 pm

      Bine ai venit in lumea blogging-ului de beauty! :))
      Da, unii chiar cred asta. Ca suntem cautate de curier in fiecare zi cu cadouri si noi doar aruncam niste poze pe blog si gata.
      Multumesc de share. Sper sa "deshidem ochii" cat mai multor persoane! 🙂

  8. mai 23, 2013 / 1:30 pm

    Nu sunt bloggerita, insa tin sa spun ca apreciez munca depusa de tine, de voi, bloggerii adevarati. De foarte multe ori m-au ajutat review-urile voastre, si multe din produsele pe care le detin acum sunt luate datorita voua, celor care va riscati sa le testati pentru noi.
    Sunt mandra de voi, sunt mandra ca sunt un urmaritor al vostru! Ceilalti pot sa vorbeasca cat vor, atata timp cat noi va sustinem eforturile si suntem de partea voastra!
    Keep up the good work!

    • mai 23, 2013 / 6:07 pm

      Daca ai sti cat ma bucura comentariul tau! Pe cuvant, ma face sa ma simt atat de bine!
      Stii sentimentul cand iti este apreciata munca si vezi ca eforturile tale sunt rasplatite? Ei, exact asa ma simt eu acum.
      Multumesc mult de tot! <3

  9. mai 23, 2013 / 1:30 pm

    ar trebui sa fiti rasplatite, daca nu cu bani macar cu produse…

    • mai 23, 2013 / 6:10 pm

      Se pare ca unii considera ca nu ar trebui sa primim nimic, nu iti impartasesc opinia :))
      Si eu cred la fel, si nu ma refer la mine, ci la toate colegele bloggerite, care fac o treaba minunata si apreciata prea putin de cele mai multe ori.

  10. mai 23, 2013 / 1:31 pm

    frumos scris! eu nu am citit atat de multe bloguri de beauty, dar, sincer, ce citisem pana la acel moment pentru mine suna a osanale ridicate firmei sau produsului, parea un pic tras de par. de altfel, cred ca daca faci review-uri sincere si mai mereu critice, nimeni nu te va mai contacta sa faci freun review , pentru ca sunt mari sanse sa nu fie laudati. Cei care fac asemenea campanii probabil ca se uita si la blogul respectiv, la cum a mai scris etc. Ori daca , de exemplu, primesti mereu produse leave in parfumate rau de tot, si le critici mereu…. cine mai vine la tine ca sa ii faci reclama ?> 🙂

    La fel si cu invitatiile pe care bloggeritele le primesc pentru diferite evenimente. Pe cine chemi mai degraba, pe o persoana care scrie mai degraba frumos, mult, si placut, sau pe un critic mereu cu capsa pusa? 😛

    Evident adevarul e undeva la mijloc. Exista persoane care pare ca numai blogging fac toataziua, si care fac NUMAI reclame produselor X sau y, care au fost toata ziua buna ziua la lansari, intalniri si prezentari. Cred ca exista si extremele, acum ca am mai crescut si eu si am aflat cate tipuri diverse de bloguri sunt.

    Ai insa dreptate cu un lucru: bloggeritza medie (medie nu in sensul de mediocra, sa fin bine intelese) nu este cea care numai asta face. Am vazut de atunci si MULTE MULTE fete care primesc putine produse, si pe restul pe care le testeaza le cumpara pe banii lor.

    Ideea este ca tu nu faci parte din categoria pe care o descrii, ca si multe multe alte fete valoroase pe care le-am descoperit si eu in ultimele luni. DAR avem si categoria cealalta, doar reclame pe 2 picioare, nu spun decat ce scrie fisa tenica, nu fac un review practic, doar descriere de produs si vai ce bun e . Cu acel stil eu chiar am o problema 🙂

    spor la bloggerit si, daca tot o sa primesti gratuitati sa testezi, sa primesti din cele bune, care sa merite un review fain. Pentru celelalte sa nu ai jena sa scrii in mod sincer 🙂

    pup!

    • mai 23, 2013 / 6:19 pm

      Multumesc mult Simona ca ti-ai rupt din timpul tau (stiu cat de ocupata esti 🙂 pentru a-mi lasa comentariu. Chiar apreciez!
      Eu am avut de-a face cu companii care mi-au propus sa testez si alte produse dupa ce am facut review negativ, ca sa ma conving ca au si produse bune :))
      E adevarat ca nu se intampla mereu asta, insa majoritatea companiilor au inceput sa inteleaga ca nu pot controla parerile bloggeritelor si accepta si review-urile negative.
      Si nu cred ca influenteaza cumva review-urile negative pe cei care vor sa-ti ofere produse. Eu am cateva review-uri negative pe blog si nimeni nu mi-a reprosat nimic pana acum 🙂
      Multumesc mult pentru compliment! 🙂
      Da, si eu stiu bloguri care au devenit afis publicitar, in sensul ca posteaza mereu doar comunicate de presa si lansari, cum ai zis si tu, insa exista loc sub soare pentru toate. Cititorii aleg ce vor sa citeasca!
      Cred ca ar trebui sa existe o balanta intre produsele primite si cele cumparate, insa de multe ori (dau doar exemplul meu, nu stiu cum e la altii) am atatea produse spre testare si atat de putin timp sa scriu pe blog, asa ca nu prea mai scriu de alea pe care le-am luat eu, ci doar ce am primit..
      Te pup!

  11. mai 23, 2013 / 1:32 pm

    Eu am o parere buna in general despre bloggeritele de beauty <3.
    Nu sunt una,dar as vrea sa devin 😀
    Totusi obisnuiesc sa imi spun parerea pe blogul meu despre produsele pe care le cumpar singura indiferent de pretul lor 😀

    Frumos articol :*

  12. mai 23, 2013 / 1:37 pm

    Eu urmaresc cateva bloggerite si din afara si din Romania si nu mi se pare diferenta de "calitate" la romance.

    Insa, din cate am vazut raportul de commentarii rautacioase de la cititori este mai mare in Romania; nu stiu de ce, nu o sa comentez pe tema asta ca nu sunt eu in masura sa fac studii sociologice.

    Eu mereu am cumparat un produs dupa ce am citit review-uri din mai multe parti despre el ca imi place sa ma documentez. Cum ai spus si tu, una e sa iti zica o persoana care l-a folosit si alta e sa ii vezi poza in revista; nu, eu vreau sa stiu cum se comporta in realitate, nu cum arata ambalajul. Va respect foarte mult pentru munca pe care o depuneti si mi se pare normal sa puneti reclame, sa faceti ce vreti voi cu locul vostru pentru ca meritati sa primiti mai mult decat laude pentru tot ce faceti. Stiu ca e mult de munca sa scrii, sa faci research, sa scrii pe blog, sa faci poze, sa corectezi, sa recorectezi; e munca multa si cateodata iti pierzi foarte mult timp facand asta.

    Ma bucur ca ai clarificat niste aspecte cu postul asta. Keep up the good work!

    • mai 23, 2013 / 6:34 pm

      Slava Domnului ca mai exista si oameni ca tine si ca alti cititori care inteleg ce incercam noi sa facem si apreciaza.
      Iti multumesc mult pentru comentariu!
      Si in strainatate sunt multi hateri, dar nu prea am vazut sa le reproseze ca primesc produse gratuite, ci faptul ca sunt platite si nu mentioneaza asta. Pai daca ne-ar mai mai si plati pe noi, in Romania, iti dai seama ce scandal s-ar isca?
      Da, asa e, e mult de munca, dar e si placut de cele mai multe ori 🙂
      Te pup!

  13. mai 23, 2013 / 1:38 pm

    Asa si? Nu vad care e problema chiar daca ati primi pt testare produse gratuite? Doamnele care au o problema cu asta sa isi faca si ele blog de beauty sa se faca si ele bloggerite de beauty :), nu le retine nimeni poate doar faptul ca habar nu au sa lege o fraza.Eu de multe ori am citit pareri negative despre unele produse. Eu in ultima vreme inainte de a-mi cumpara un produs intru pe bloguri sa vad pareri,daca are rost sa il cumpar sau nu.
    Eu zic sa nu apleci urechea la toate prostiile, faci o treaba buna si iti doresc mult succes in continuare!

    • mai 23, 2013 / 6:30 pm

      Multumesc mult Anca pentru sustinere!
      Pai cred ca si-au dat seama si ele ca nu e asa usor: faci o postare si gata, sar sponsorii pe tine cu produse. Nici eu nu inteleg de ce le place sa comenteze.
      Comentezi doar in cunostinta de cauza, cand esti sigura de un lucru, nu te apuci sa scrii pe blog si sa-i jignesti pe altii daca tu nu stii cu ce se "mananca" un domeniu.

  14. mai 23, 2013 / 1:44 pm

    Exact! Asa cum ai spus, ba chiar cred ca de multe ori suntem "platite" prea putin. Nimic nu e gratis. Ba chiar se intampla sa vorbim despre anumite produse, sa punem si linkuri fara a avea vreo intelegere cu cineva/firma. Nu pentru a atrage atentia ci strict pentru ca ne place produsul si il recomandam si altora.

    • mai 23, 2013 / 6:55 pm

      Da, asa e. Uneori primim spre testare si produse de 10 lei,asta nu inseamna ca nu sunt bune. Exista produse bune si costa sub 5 lei, chiar am facut un top pe blog. Nu suntem recompensate material pentru munca noastra, insa avem satisfactia ca am ajutat niste persoane sa-si gaseasca produsele potrivite 🙂
      De asta am uitat sa scriu, ca, de multe ori recomandam chestii fara sa le primim si punem si link-uri 🙂

  15. mai 23, 2013 / 1:54 pm

    Cat adevar in acest articol!!
    Si eu am blogul de o luna si am unele retineri fata de persoanele care comenteaza aiurea.
    Sunt total de acord cu ce ai scris! Bravo pentru articol!
    Pupici :* Lorena

  16. mai 23, 2013 / 2:14 pm

    Felicitari pt postare! Ai facut f bine ca ai abordat subiectul.
    Fiecare blog bun necesita multa munca, nu-i normal sa existe si avantaje?
    Ultima afirmatie chiar m-a amuzat, nu mi-a trecut prin minte pana acum ca cineva s-ar putea feri sa dea click-uri pe link-uri din acest motiv. Eu click-uiesc intr-o veselie, sunt curioasa. 😀

    • mai 23, 2013 / 6:57 pm

      Multumesc. Da, ca orice alt domeniu, si aici e ceva de munca!
      Oo, sunt cazuri! Si eu la fel, mai ales la site-urile cu haine ieftine :))

  17. mai 23, 2013 / 2:19 pm

    bine punctat …!!!

  18. mai 23, 2013 / 2:23 pm

    Eu sunt de acord cu ceea ce ai scris. Toti care sustin ceea ce ai scris probabil sunt invidiosi ca bloggeritele de beauty primesc produse gratuit si ei trebuie sa dea bani sau cine stie ce au prin minte. Si multe bloggerite dupa ani de munca primesc si ele ceva spre testare…am observat pe blogurile care le urmaresc frecvent:D

    • mai 23, 2013 / 6:50 pm

      Da , asa e. Cum am mai zis si mai sus intr-un comentariu, cred ca invidia le impinge sa scrie asemenea tampenii.
      Si da, produsele nu vin imediat cum iti lansezi blogul, trece vreme buna si trebuie depusa multa munca pana sa le primesti.

  19. mai 23, 2013 / 2:24 pm

    :))) GOOD POINT! cred ca cititoarele ne compara foarte mult cu fetele de pe youtube care au ajuns sa castige bani din tot felul de filmulete.

    cat despre asa zisii "sponsori", mie mi se pare ca majoritatea oricum sunt neseriosi si ca sa nu mai zic ca mai sunt o gramada care s-ar bucura foarte tare daca le-ai publica comunicatele asa…de placere…adica fara macar sa iti trimita produs pentru testare. si asta pentru ca inca nu ne iau in serios. ei oricum considera ca "reclama serioasa" si-o fac doar prin reviste… noi suntem apa de ploaie, dar stii cum e…orice reclama, e reclama.

    in fine…am mai multe de spus despre acest subiect, dar nu am acum timp si spatiu destul.

    te pup!

    • mai 23, 2013 / 7:04 pm

      Multumesc Larisa!
      Asa e, probabil ca or fi vazut in strainatate ca se castiga bani si cred ca si noi castigam ceva.
      Da, nu am atins inca subiectul sponsorilor neseriosi, imi mai lua inca o pagina 🙂
      Sponsorii isi doresc sa-si vada interesul realizat cu cat mai putine investitii si intr-adevar nu ne considera cine stie ce, cred ca doar in reviste e reclama adevarata.
      Probabil ar trebui sa le cerem si noi sumele pe care le cer cei de la reviste ca sa ne ia in seama :))
      Te pup si eu!

  20. mai 23, 2013 / 2:32 pm

    Tocmai am terminat de citit postarea de fata.Nu sunt bloggerita,insa sunt o cititoare de bloguri.In primul rand vreau sa multumesc absolut tuturor bloggeritelor de beauty pe care le cunosc si citesc,cat si celor pe care nu le cunosc….FETELOR MIE IMI INCANTATI DE FIECARE DATA VIATA.Daca nu ati fi voi eu nu as avea informatii pretioase despre produse,nu as sti daca sunt bune sau nu,cum se comporta si asa mai departe.De aceea sunt intru totul de acord cu ceea ce scrie mai sus.Este si normal ca in societatea noastra sa existe"serviciu contra serviciu".De aceea consider ca bloggeritele au mare curaj pentru ca incearca niste produse care pot sa le faca bine sau rau,iar firmele care isi dau astfel produsele spre testare au riscul de a fi laudate sau criticate si sa aibe pierderi….Reclamele din reviste sau de la televizor arata doar partea cea mai frumoasa ca sa fie vanduta marfa,dar adevarul si realitatea ne-o spun aceste fete curajoase pe care eu le admir.Imi pare rau ca nu am timp fizic sa citesc toate blogurile de beauty romanesti care exista,dar cele pe care le citesc(si sunt multe) ma ajuta foarte mult.In plus daca e ceva ce ma intereseaza pot sa cer parerea celei care a scris despre ceva anume,raspunsuri amabile si politicoase.Daca cineva isi inchipuie ca a fi bloggerita de beauty e simplu sa stiti ca nu e asa….pe linga faptul ca trebuie sa incerce produse,sa scrie pareri despre ele,trebuie sa participe si la evenimente organizate de diverse firme…stau si ma intreb cum reusesc fetele care au si un loc de munca si familie si copii?De admirat….Asa ca fetelor care va imaginati ca bloggeritele fac bani doar daca le accesati blogul sa stiti ca nu e asa….din contra…in spatele tuturor postarilor sunt ore de munca,de facut poze ,de editat poze….nu-i chiar floare la ureche.Bravo fetelor….continuati cu laude dar si cu critici…Noua ne fac bine .Pupici :*

    • mai 23, 2013 / 7:00 pm

      Multumesc mult de tot Neta! Iti trimit un mare pupic virtual! Stiu ca tu esti o prezenta constanta pe mai toate blogurile si ne sustii mereu cu comentarii.
      Ai mare dreptate, ce bine ar fi sa gandeasca toata lumea asa!
      Multumesc inca o data! Te pup!

    • mai 24, 2013 / 6:52 am

      Draga mea Dorina,eu va iubesc pe toate in egala masura pentru voi,bloggeritele,ma ajutati enorm cu postarile voaste,,,,de orice natura ar fi ele.Veti avea intotdeauna sustinerea mea si inca o data felicitari pentru aceasta postare.Stiu ca exista multa invidie si rautate in lumea asta,iar comentariile mele incearca sa mai reduca din ele….chiar daca poate multora nu le convine ce scriu eu.Dar stiu cata munca si cate ore din timpul vostru liber alocati fiecarei postari….ceea ce din punctul meu de vedere e de admirat sincer….Asa ca va doresc spor la treaba si continuati asa cu toatele pentru ca e minunata activitatea voastra ….Te pup draga mea :*

  21. mai 23, 2013 / 3:07 pm

    Ai punctat perfect in articol. Culmea e ca pot sa numar pe degetele de la o mana persoanele care chiar au cumparat produsele "ridicate in slavi" de mine deci nici vorba sa fi facut gaura in buget cuiva. Dimpotriva, incerci sa le oferi varianta cea mai buna pentru ten, te documentezi, incerci tot felul de produse si apoi te lovesti de un "mie imi place cutare produs chiar daca are iritanti si e o porcarie si nu are nimic bun in compozitie"

    • mai 23, 2013 / 6:46 pm

      Multumesc.
      Pai nu vezi, ca unele cred ca noi ii prostim (cum a scris una in comentarii mai sus) sa cumpere produse? De parca noi le-am pune pistolul la tampla si le-am obliga sa cumpere ceva.
      Noi le oferim informatii gratuit, iar ele in loc sa profite stau sa ne critice.
      Sigur sunt mai multe fete care au cumparat produse recomandate de tine, dar nu ti-au mai scris. eu una nu mai revin cu comentariu pe bloguri de genul "Vezi ca mi-am luat produsul X", dar uneori, cand imi amintesc unde am vazut mentionez in postare"l-am vazut pe blogul X".
      Pai mai sunt si incuiate la minte, ce sa faci? Cum poti spune ca iti place daca esti constienta ca nu sunt benefice acele ingrediente? Adica daca nu stii si nu ai citit, e normal sa folosesti orice, dar daca esti constient si stii ce sunt aia iritanti,. ce e ala alcool si alte ingrediente, de ce le-ai mai folosi?

  22. nora
    mai 23, 2013 / 3:07 pm

    Eu sincer ma bucur tare mult ca primiti produsele spre testare si pot citi astfel review-uri, pe bune. Asa pot sa-mi fac o idee reala asupra unui produs,(nu doar ce apare in reclama despre el)si acuma chiar nu mai imi cumpar un produs fara sa citesc ceva review-uri despre el. Asa ca bravo voua! Si intr-adevar nu e chiar "gratuit" – adica tre sa faci si tu ceva pt el, iti pierzi din timpul tau sa scrii despre el, plus ca exista si riscul (la unele produse)sa te trezesti cu diferite iritatii de la ele in timpul testarii sau cine mai stie ce… Oricum, eu pot sa spun ca sustin treaba asta, pt ca asa pot sa citesc clar despre un produs pe care cineva chiar l-a folosit!(si nu cum circula vestea la noi "din auzite" doar)

    • mai 23, 2013 / 6:48 pm

      Esti una dintre fetele care chiar intelege si apreciaza ce facem noi, blogerritele. Multumim!
      Daca ar fi toata lumea ca tine…. 🙂

  23. mai 23, 2013 / 3:20 pm

    bravo, Dorina! trebuia spus. multa lume are parerea ca e foarte usor, dar e o munca grea! degeaba explici. important noi sa muncim onest.pupppppppppp

  24. mai 23, 2013 / 5:34 pm

    Buna!
    mi-a placut articolul tau, ai pus punctul pe i .. 🙂
    cred ca ar trebui sa trecem peste comentariile de acest gen si sa ne vedem de treaba noastra. Pana la urma, noi scriem pentru persoanele care ne apreciaza si care inteleg care este de fapt rolul nostru.. 🙂
    pupici!

    • mai 23, 2013 / 6:36 pm

      Da, dar nu e singurul articol si chiar m-a enervat.
      Trebuia sa le dea cineva o replica si sa stie cititorii si parerea noastra si adevarul, pana la urma.
      Da, scriem pentru persoanele care ne apreciaza logic, insa ma enerveaza sa se scrie minciuni despre noi.
      Te pup!

  25. mai 23, 2013 / 6:33 pm

    Mă simt răzbunată citind acest articol,multumesc!

  26. mai 23, 2013 / 6:44 pm

    Bravo, Dorina, ai scris perfect articolul acesta, mie mi s-a cam facut lehamite de atitudinea aceasta in ultimul timp si nu mi se pare corect, ca atunci cand organizez giveaway-uri (actvitate care implica si ea munca – cauta sponsori, convinge-i etc), nu mai comenteaza si nu se mai supara nimeni, ba mai mult, se inscriu de pe o suta de conturi.
    faza cu click-ul pe link-uri e teroare. Mie mi-a scris o vizitatoare ca mai bine deschide o pagina in mod separat si cauta pe google site-ul respectiv decat sa dea click pe link-ul meu, de parca bloggeri le-ar lua vizitatorilor bani din propriul buzunar cu click-urile acelea, asta in conditiile in care 90% din link-uri nu sunt generatoare de venit.
    Cineva a scris mai sus, ca in strainatate, calitatea comentariilor este alta si asta am observat si eu, de ce noi trebuie sa fim mai rautaciosi si mai cu capsa pusa nu pot sa inteleg…
    Felicitari inca o data, in concluzie consider ca cea mai buna abordare vis-a-vis de aceasta atitudine ramane ignorarea!

    te pup!

    • mai 23, 2013 / 7:14 pm

      Multumesc mult Simona. Pai tocmai pentru ca m-am saturat si eu, de asta am scris 🙂
      Ar trebui scris un post separat despre giveaway-uri si inscrieri, ca e prea mult de povestit. Ai dreptate, cand e sa lase un comentariu cu o opinie nu o fac, dar la giveaway-uri nu stiu cum sa se inscrie mai repede :))
      Pe asta nu am auzit-o inca, cu deschis in new tab si cautat, e chiar funny :))
      Sunt si in strainatate comentarii negative, dar nu se apuca bloggeritele sa se balacareasca intre ele, cum e pe la noi.
      Eu nu inteleg ce au unii cu noi, astia de beauty, cand altii castiga mii de euro din campanii mari. Ce-ar fi sa ma apuc si eu sa scriu despre A listeri ca au luat mii de euro din nu stiu ce campanie si nu au scris decat cateva randuri pe blog?
      Nu ma intereseaza, bravo lor daca reusesc, incerc si eu sa muncesc mai mult si poate ajung si eu la nivelul ala intr-o zi.

  27. mai 23, 2013 / 7:24 pm

    Dorina, zi-mi si mie in privat te rog care este acel articol :))) cel care a aprins scanteia!

  28. mai 23, 2013 / 8:01 pm

    Bravo Dorina, ai scris foarte bine! Sunt de acord cu tine! Iar legat de ce a scris tipa aceea pe blog…nici nu are rost sa comentez ceva, ca nu se merita.

    • mai 24, 2013 / 6:25 am

      Multumesc Dara. Da, in mod normal, nu as fi raspuns nici eu. dar nu a fost prima care crede si scrie asta, ma enerveaza cand suntem acuzate pe nedrept.

  29. mai 23, 2013 / 8:02 pm

    Buna!
    Si eu sunt blogerita de ceva vreme, si stiu cat este de munca la postari in general… poze, scris, corectat, documentat, etc…
    Nu este absolut nimic gresit in a primi produse pentru a fi testate. In felul asta ne putem face si noi o idee despre produse sa stim daca merita sa le cumparam sau nu… Eu de fiecare data cand vad ceva cosmetice si vreau sa imi cumpar, stau cu produsul in mana citind eticheta si in cealalta mana tin telefonul conectat la internet si caut review-uri pe bloguri sa vad daca merita sa il cumpar :)).
    Ma bucur ca ti-am descoperit si eu blogul cu aceasta ocazie si te astept si pe la mine cand ai timp :P.
    Kisses si o saptamana frumoasa!
    Timi

    • mai 24, 2013 / 6:27 am

      Multumesc mult pentru comentariu. Da, asa e , blogurile sunt extrem de utile si o data ce le descoperi devii de pendenta :))
      Te pup!

  30. mai 23, 2013 / 8:06 pm

    Nu prea urmaresc bloguri de beauty dar mi se pare incredibil tot ce ai scris, nu pot sa cred, mai ales "nu dau click pe link", imi pare foarte rau ca s-a ajuns la asa ceva. Desi nu fac tutoriale si nu postez review-uri stiu ca e foarte multa munca in spatele fiecarei postari.
    Important e ca foarte multe persoane iti apreciaza munca si cred ca restul nici nu mai conteaza!

    • mai 24, 2013 / 6:29 am

      Da, Julie si mie mi se pare incredibil ca si in secolul in care suntem unii sunt asa obtuzi la minte.
      Da, satisfactia e enorma atunci cand cineva imi apreciaza postarile 🙂

  31. mai 23, 2013 / 9:35 pm

    Dorina, postarea ta ar trebui publicată pe prima pagină a fiecărui blog de beauty/fashion. Nici dacă-mi citea cineva gândurile nu putea să le înșiruie mai clar decât tine.
    Eu am primit de câteva ori produse gratuite, dar am și refuzat multe colaborări din cauză că nu m-au atras condițiile (text verificat înainte de publicare). Eu am scris și de bine și de rău despre ce am testat(din banii mei ori primite) și consider că există întradevăt postări în blogosfera românească în care sunt slăvite anumite produse doar pentru a se câștiga anumite campanii (eu am câștigat câteva și fără să periez la greu sponsorul și cred că se mai prind și reprezentanții firmelor cine-i perioatorul în serie și cine nu).
    Bani pentru articole am primit doar în cadrul unor concursuri și atunci am câștigat maxim 200 lei pentru un text literar. Așadar n-am lăudat pe nimeni chiar dacă am introdus un link către site-ul unui fotograf ce sponsoriza concursul.
    Cât despre site-urile de haine, mereu am spus pe blog că am primit produsele în urma unor colaborări. Iar aceste colaborări nu-s tocmai tăiat de frunze la câini, după cum cred că știi și tu. Trebuie să ne pozăm, să distribuim fotografii, să facem și ceva trafic, deci nu ne dă nimeni nimic doar pentru că n-au mai văzut străinii blogărițe și au tăbărât pe noi. Câștigul unui blogger (în produse) e proporțional cu timpul depus pentru colaborări. Eu am avut luni în care n-am primit nimic, luni în care am avut credite de sute de dolari pe site-urile din Asia (dar în care stăteam cu orele să fac postări pe canalele SNS, pe blog, să le tot trimit mailuri cu linkurile,etc.).
    Personal cred că merităm aceste produse, cum și Google sau Facebook percepe sume colosale pentru un amărât de banner. Te respect și-ți transmit toate gândurile mele de bine!

    • mai 24, 2013 / 6:49 am

      Aurora, ei nici chiar asa! :))) Oricum, ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
      Stiu asta, blogul tau e unul dintre preferatele mele si cred/sper ca ai observat si tu asta 🙂
      Si eu la fel, scriu si de bine si de rau si exact cum spui si tu, chiar daca "nu pupi in fund" un sponsor, tot accepta sa colaboreze cu tine, daca iti apreciaza munca pe care ai facut-o pana atunci.
      Da, stiu despre site-urile cu haine, nu e chiar asa usor cum cred unii si trebuie sa indeplinesti mai multe conditii pentru a fi selectat.
      Eu cred ca de multe ori, castigul nu e proportional cu efortul depus, insa asta este, uneori nici nu e important acest lucru, ci satisfactia pe care o ai tu.
      Sincer, pentru mine blogul e ca un job part-time, dar job pe care il fac din pasiune si cred ca e singurul job pe care l-as face pana la batranete fara sa ma plcitisesc.
      De patru ani scriu pe blog si inca sunt pasionata de ceea ce fac si as posta chiar zilnic daca as avea timp la dispozitie. Din pacate nu imi permit sa renunt la job, dar daca as avea posibilitati materiale as renunta fara ezitare in favoarea blogului.
      Ador sa fac poze, sa le editez, sa testez produse, sa impartasesc idei cu alte fete pasionate de acest domeniu, asa ca nu ar putea exista ceva mai frumos pentru mine.
      Din pacate, in Romania, nu am ajuns la nivelul la care sa poti face din blogging-ul de beauty un job, insa eu tot sper ca intr-o zi asta va fi posibil si la noi.
      Da, nici nu ne putem noi compara cu Google si Facebook. E ca si cum am compara o furnica cu un elefant 🙂
      Te pup!

    • Carmen T
      iunie 14, 2013 / 2:06 am

      Ma deranjeaza articolele care au link-uri,fara ca articolul respectiv sa fie semnalizat cumva(promo,adevertorial,etc).Adica vorba ta,si faptul ca doar ii scrii numele e reclama,daramite cand pui link-uri,e clar ca ai un soi de parteneriat cu respectiva firma- ca primesti produse de la ei sau doar pufuleti,nu e treaba mea.Dar vreau sa semnalizezi cumva articolul respectiv si pot numara pe degetele unei maini bloggerii care fac treaba asta.

  32. mai 23, 2013 / 9:55 pm

    Eu scriu pe Blog-ul meu doar despre produsele care imi plac si de aici poate unii inteleg ca scriu articole„platite„.
    Insa sincer nici macar nu ma obosesc sa scriu despre produsele care nu imi plac.
    De ce sa fac asta???
    De ce sa imi pierd timpul scriind despre un produs care nu imi place, de ce sa ocup spatiu pe Blog-ul meu despre un produs oribil sau ineficient?
    Felicitări pentru articol! Bravo, bine punctat.
    Eu nu am primit niciodata produse gratuit si chiar daca s-ar intampla vreodata asta si ar fi un produs slab nici nu mi-as rapi din timpul meu sa scriu despre acel produs.
    Nu stiu de la ce articol a pornit totul si cine a spus ca Bloggeritele de Beauty primesc produse gratuit si prostesc lumea insa asta demonstreaza cat de limitati sunt unii si cata rautate ii inconjoara, mi se face scarba sincer. Nu-i obliga nimeni sa ne citeasca Blog-urile.
    In legatura cu Link-urile da ai dreptate toti sunt panicati ca primim bani in urma accesării lor, penibil…
    Felicitarile mele pentru articol, l-am gasit din intamplare share-uit de Kleo si l-am citit cu mare interes.. Te apreciez pentru acest articol si pentru ca ripostezi si te sustin. FELICITARI.

    • mai 24, 2013 / 6:37 am

      Multumesc Coco.Eu uneori scriu si review-uri negative, ca ma gandesc ca-i ajuta pe ceilalti,.
      Uneori mi-ar fi prins si mie extrem de bine daca as fi citit undeva: nu cumpara produsul cutare, ca e prost, asa ca mie si review-urile negative mi se par utile 🙂
      Referitor la ce ai scris despre rautatea unora, da, cred ca nu are margini. Nici eu unu inteleg de ce mai citesc daca nu le place. Si eu am bloguri pe care nu le urmaresc pentru ca nu imi plac, asta nu inseamna ca ma apuc sa comentez pe blog despre ei.
      Si se vedea ca tipa respectiva chiar citise bloguri, ca stia si despre ce "produse ieftine" scriu bloggeritele de beauty.

  33. mai 24, 2013 / 7:04 am

    Da bine, draga mea..si eu mi-as dori sa primesc lucruri 'gratis', cum zic respectivele carcotase..stand degeaba si asteptand sa-mi cada, daca se poate;))
    Felicitari voua, ca imbinati utilul cu placutul, eu va admir, serios vorbind. E multa munca in spatele vostru si se vede acest lucru.

    • mai 24, 2013 / 11:10 am

      Da, nu vin asa din senin aceste produse, dar ele nu au de unde sa stie asta pentru ca in loc sa se ocupe de blogul lor, sa-l imbunateasca, scriu postari despre alte fete care chiar fac ceva.
      Multumim! (si in numele colegelor mele din blogosfera) 🙂

  34. mai 24, 2013 / 7:12 am

    Si eu aveam exact aceeasi durere ca tine. Chiar asa pun la indoiala verticalitatea noastra ca oameni doar pentru niste produse?
    Eu personal foarte rar accept produse la testare si de cele mai multe ori companiile imi trimit cu titlu de cadou pentru ca eu nu vreau sa testez si sa scriu decat despre ce doresc. De ce sa imi iau un angajament pe care nu mi-l doresc? Si acum sa gandim la rece, nu multi iti trimit produse de 400-500 lei ca sa acopere valoarea unui articol…iar astea nu iti platesc facturi, nu iti dau de mancare si nu iti cumpara haine. Nu supravietuiesti cu produse si scopul tau ca blogger nu este sa primesti produse. Multi uita asta. Unii nici nu isi dau seama cat de mult timp necesita pregetirea unui articol pe care ei il citesc in 90 de secunde…
    Insa cel mai mult ma deranjeaza ca pun la indoiala caracterul si verticalitatea persoanei din spatele unui blog si mai si generalizeaza dupa…

    • mai 24, 2013 / 11:16 am

      Exact. De ce ne-am injosi sa mintim pentru produse care uneori costa 10-15 lei? Nu neg ca primim si produse mai scumpe, dar sincer, chiar merita sa iti pierzi onoarea pentru asa ceva?
      Exact, noi si muncim pe langa blog, blogging-ul e doar o pasiune, nu un job care ne plateste facturile.
      Probabil ca nimeni nu se gandeste ca depui timp si efort in timpul liber (eventual dupa ce vii de la job sau de la facultate) ca sa scrii un articol. Probabil ele cred ca se realizeaza totul doar in 10-15 minute si tu primesti si produse gratis, fara sa faci nimic.
      O fi una, or fi doua, or fi trei, dar chiar toate oare suntem niste disperate si ne dorim doar produse gratuit?

  35. georgia
    mai 24, 2013 / 8:19 am

    PAI..NU LE PRIMESC GRATUIT…PENTRU ASTA LE FAC RECLAMA!Atunci cand se primeste ceva in vederea testarii nu inseamna ca sunt gratuite..insemana ca sunt"produse spre testare" si pentru a mai primii si alta data ce sa vezi?! sunt foarte foarte multumita de ele:))

    • mai 24, 2013 / 11:36 am

      Nu cred ca se gandeste nimeni sa zica sunt foarte, foarte bune, daca ele sunt proaste.
      In plus, chiar daca sa zicem ca unele fete ar minti, cine le obliga pe cititoare sa dea fuga si sa cumpere acel produs imediat cum citeste de el pe blog?
      In plus, tu spui ca blogerritele mint ca sunt produsele bune (desi eu nu sunt de acord cu afirmatia ta), dar te-ai gandit vreodata cand vezi o reclama la televizor si vedeta respectiva te minte ca si-a vopsit singura parul acasa cu Garnier sau cu londa sau mai stiu eu ce? Tu chiar o crezi? Ca sa nu mai vorbesc ca poarta si peruca in reclama.
      Sau la mascara, nu am vazut nicio reclama fara gene false pana acum. Pe blogurile colegelor din zona de beauty, mereu cand citesti un review la rimel, vezi si o poza cu genele lor inainte si dupa si te poti convinge singura daca merita sau nu.

  36. mai 24, 2013 / 8:24 am

    Sunt bloguri pe care le apreciez si unde am gasit mereu review-uri ce m-au ajutat in alegerea produsului potrivit. Exact cum spuneai si tu sunt imagini reale cu produsul nu modificate in photoshop pentru a distorsiona realitatea.
    Totusi nu apreciez acele bloguri unde mereu se lauda cat de bun este produsul respectiv si apoi dupa 2-3 saptamani apare in rubrica de blog sale. Daca il lauzi atat de mult si iti place atat de mult de ce il vinzi???
    Apreciez munca ta si voi citi cu mult drag si postarile viitoare

    • mai 24, 2013 / 11:30 am

      Da, si eu mi-am gasit produse foarte bune de foarte multe ori dupa ce am citit recomandarile colegelor din blogosfera.
      Nici eu nu le inteleg pe fetele care spun ca un produs a fost extraordinar si apoil il vezi la blogsale, eventual cu mentiunea "sigilat" sau "folosit doar o data".
      Pai cum i-ai facut review daca l-ai folosit doar o data?
      Asa cum am spus nu exista padure fara uscaciuni, insa ma bucur ca astfel de cazuri sunt foarte, foarte rare.

  37. mai 24, 2013 / 8:49 am

    Trebuia sa o faca cineva si pe asta! Dau share mai departe 🙂

  38. mai 24, 2013 / 8:58 am

    Buna. Incep prin a mentiona ca sunt o simpla cititoare si consumatoare de produse cosmetice si ca sunt slabe sanse sa imi cumpar un produs fara a-i fi citit review-ul inainte si aproape imposibil sa cumpar produsele inainte si sa nu ii caut review-uri cand ajung acasa.

    Ca un outsider, care nu prea isi da cu parerea despre produse si nici nu se baga in seama pe blogguri, iti spun ca am fost mereu sceptica, intr-o oarecare masura. Asta pentru ca:
    1. Am gasit putine bloguri in care bloggeritele nu "ridicau in slavi" ( ca sa citez pe cineva) produsele testate ori promovate- in cazul in care cea care scrie este si reprezentant-, sau sa nu spuna cat de "bune"si "foarte bune" sunt chiar toate produsele. Hai mai da-o incolo de treaba, nu ii gasesti niciun cusur la chiar niciun produs? Toate sunt asa de excelente si de "foarte bune"?
    2. Recent, am ajuns pe blogul unei fete care, dezgustata de calitatea serviciului de livrare si de faptul ca nu a primit cadoul dorit cu ocazia comenzii respective, a inceput sa scrie cat de ineficient si cat de dezamagita este de FIECARE produs in parte…. Asta dupa a 2-a zi de la primirea coletului si implicit de la folosirea produselor. Nu stiu daca iti poti forma o parere solida despre un produs de la prima utilizare ( poate ca da, extista anumite produse care pur si simplu nu iti plac de la bun inceput), dar cu siguranta nu voi mai accesa blogul cu pricina, din simplul fapt ca persoana respectiva nu stie sa faca diferenta intre produs si serviciul de livrare si ca poate fi puternic influentata de diverse aspecte ce nu tin neaparat de calitatea produsului.

    Revenind la oile noastre si sa continui de unde am inceput. Bloggeritele din Romania, nu sunt tratate, din pacate, la acelasi nivel cu bloggeritele de beauty din alte state. Avem niste oameni de nimic, care comenteaza mereu si carcotesc pe marginea succesului semenilor sai. Asa cum spuneai si tu, este si invidia la mijloc, dar cel mai mult este nestiinta. Consider ca numai cand esti implicat intr-un asemnea proiect, iti dai seama ce inseamna cu adevarat munca de bloggerita de beauty. Esti tinuta sa scrii despre produs si cate si mai cate. Eu una ma simt legata si atunci cand trebuie sa raspund la un e-mail. Nu as fi capabila sa tin un blog. Deci, este o munca, iar numarul de fani isi spune cuvantul.

    Si cum spuneam, bloggeritele noastre de beauty nu au acelasi statut ca bloggeritele din afara. Dar, sa fim seriosi, nici calitatea muncii lor nu este aceeasi. Si , imi pare rau, nu vreau sa includ aici pe toata lumea si nici sa jignesc pe cineva care isi face bine treaba ( pentru ca DA! sunt si asemenea persoane). Dar majoritate review-urilor au o nota mult prea personala. E imposibil sa iti dai cu parerea strict obiectiv, insa sper sa fiu inteleasa cand spun "mult prea personala".

    Nu toata lumea are acel "ceva", necesar intretinerii unui blog, respectiv unui blog de beauty. Nu toata lumea are timp de testat si scris review-uri si nici inclinatie pentru asa ceva. Asa ca respectele mele bloggeritelor care isi fac bine treaba si o fac din placere. Cu ajutorul lor, testatul produselor cosmetice va lua usor usor o alta directie. Multe animalute vor fi salvate.

    • mai 24, 2013 / 12:01 pm

      Bianca, in primul rand iti multumesc pentru comentariu si pentru opinia exprimata intr-un mod profi si cu argumente. Apreciez foarte mult persoanele care chiar daca vor sa spuna ceva negativ, o fac pe un ton pozitiv (tonul face muzica) 🙂
      Da, exista si cazuri ca si cele descrise de tine la punctul 1 si 2, dar sunt rare (cel putin asa sper eu). Si eu sunt dezgustata de claitatea serviicilor oferite de Posta din Romania si de unele firme de curierat , insa nu ma apuc sa imi vars nervii pe blog si in niciun caz nu ma apuc sa-i blamez pe sponsori pentru asta. Da, exista produse la care poti sa faci review a doua zi cum ar fi o mascara sau un ruj, dar chiar si asa eu prefer sa nu ma pronunt atat de repede.
      Da,asa e, in strainatate bloggeritele mari sunt vazute ca un fel de vedete, in special in SUA, dar vad ca si la noi, incet, incet, incep sa le cheme pe fete la evenimente importante si la alte sindrofii 🙂
      Sper eu ca in cativa ani sa ajungem si noi la un nivel mai avansat in acest domeniu. Acum cred ca daca am face un sondaj pe strada si am intreba lumea ce e o bloggerita de beauty cred ca te-ai cruci ce rapsunsuri ai primi. Nu am ajuns la nivelul lor, dar sper ca in curand sa fim si noi acceptate si sa ne fie rasplatite eforturile.

      Asa e, ai nevoie de rabdare, timp, si mai ales pasiune si dragoste pentru ceea ce faci 🙂

      Multumesc inca o data pentru comentariu! 🙂

  39. Gabriela
    mai 24, 2013 / 8:58 am

    Voi , blogaritele de beauty , contactati pe cei care dau aceste produse gratis / spre testare si cereti sau va contacteaza ei pe voi si va ofera anumite produse ? Sa inteleg si eu cum functioneaza 😀

    • mai 24, 2013 / 11:21 am

      Si si. Depinde. de cele mai multe ori te contacteaza sponsorii, insa sunt si cazuri cand blogerritele contacteaza sponsorii.

  40. Loredana
    mai 24, 2013 / 10:29 am

    Excelent articol!!!!!!!!
    Opinia mea: cine nu doreste, nu citeste ! Eu doresc si citesc parerile catorva fete care au blog si in care am incredere (castigata in timp) si care m-au ajutat de multe ori sa iau decizii, sa-mi imbunatatesc aspectul pielii etc. Numai faptul ca pomenesc produsul ala acolo, ca-si fac timp sa scrie cu manutele lor 3 randuri, deja nu mai este gratis. Nu mai spun de faptul ca de multe ori se expun facand poze clare pentru noi. Cunosc fete care fac sacrificii maricele pentru blog. Mie imi place blogosfera asta, ah ce-mi mai place ! Da fetelor, primiti in continuare produse "gratis", imi place !

    • mai 24, 2013 / 11:25 am

      Asa e, unele fete isi expun problemele, arata fotografii clare sau isi deschid sufletul in fata cititoarelor. si sunt cat se poate de sincere, incercand sa ajute si alte persoane. Oare de ce? Tot pentru niste produse primite gratuit?
      Multumim pentru sustinere!

  41. mai 24, 2013 / 2:52 pm

    Sunt doar cititoare si imi place sa citesc opinii,review-uri (mai ales).Nu m-ar deranja daca bloggeritele ar primi produse.In fond pot face foarte multe pentru acea marca si pentru cititoare ,in acelasi timp.Sa nu uitam ca este o reclama facuta cu investitie minima si ca increderea este foarte importanta.Personal ezit la a achizitiona un produs nou daca nu am referinte.Reclama facuta de producator mi se pare insuficienta.Iar give away-urile sunt minunate (sper ca tot din partea firmei provin) pentru ca asa poti testa un produs si daca intradevar este potrivit devii fidel.

    • mai 28, 2013 / 4:46 pm

      Da, asa e, tocmai de-aia sponsorii aleg bloggeritele: pentru ca sunt o sursa de publicitate foarte ieftina. Decat sa plateasca advertoriale pe un site, mai bineofera bloggeritelor produse spre testare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca fetele chiar incearca acele produse si isi scriu parerea sincera.
      Si eu la fel fac: nu cumpar ceva pana nu i-am citit review-ul pe bloguri 🙂

  42. mai 24, 2013 / 6:50 pm

    Buna! Foarte bun articolul, felicitari :D!
    Eu nu am un blog de beauty, pentru ca nu ma simt pregatita. Poate pe viitor o sa-mi fac si eu un blogulet mic :D. Dar, imi place la nebunie sa citesc bloguri de beauty! Ma relaxeaza, si voi, fetelor, faceti o treaba foarte buna! Asa putem afla mai multe informatii despre anumite produse inainte de a le cumpara, sau ne putem chiar hotari asupra unui produs.
    Imi inchipui ca e foarte greu sa ai un blog de beauty. Trebuie sa faci poze produselor, daca e vorba de vreun fard sau ruj trebuie sa te chinui sa surprinzi cat mai bine nuanta, sa fie cat mai apropiata de realitate, apoi sa iti scrii parerea.. Sa citesti comentariile, sa raspunzi, sa interactionezi cu followerii.. Nu e deloc usor! Si eu chiar va apreciez pentru asta! E o munca foarte frumoasa, dar si o responsabilitate.
    Si in legatura cu fetele care spun ca primiti produse gratis.. Nu stiu ce sa spun :)). Imi vine in cap doar "invidie"! Si daca le-ati primi gratuit, care ar fi problema lor :))? Cum ai spus si tu, ca sa fii contactat de un sponsor, trebuie sa fii destul de cunoscuta prin blogosfera, si asta presupune multa munca!
    Eu va apreciez foarte, foarte mult! Si sa nu lasati vorbele urate sa va afecteze! In articolul asta ai explicat cum sta treaba cu produsele si procesul de testare. Nu au inteles toti? Foarte bine, sa-si bage unghia in cat ca sunteti contactate de sponsori si aveti ocazia sa "primiti produse gratuit", daca nu inteleg cum sta de fapt treaba!
    Pupici, si felicitari din nou pentru acest articol bine scris :*!

    • mai 28, 2013 / 5:23 pm

      Haide, curaj! Si mie la inceput imi era teama sa imi deschid un blog, imi faceam tot felul de scenarii, dar a fost bine. Acum nu imi imaginez viata fara blog 🙂
      Iti doresc mult succes si sper sa reusesti.
      Multumesc frumos pentru sustinere! 🙂

  43. mai 24, 2013 / 6:52 pm

    Foarte interesanta postarea,insa pana la urma aceste mostre sau " produse de testat" tot gratuite sunt, cum n-ai da. Eu totusi cred ca fiecare persoana trebuie sa-si aleaga un produs de beauty (cel putin de skincare) nu prin prisma a ce zic altii, ci udpa propriile sale necesitati si asteptari.Ce poate fi bun pe cineva, poate dauna altcuiva si tot asa.

    • mai 28, 2013 / 5:30 pm

      Silvia, iti respect parerea, dar nu sunt de acord cu ea. Am explicat de ce nu sunt gratuite nu mai reiau.
      Cu privire la alegerea in functie de necesitati: tu nu ai de unde sa stii daca ti se potriveste un produs, de cele mai multe ori specifiicatiile producatorului sunt doar niste minciuni, asa ca ai nevoie de niste repere.
      Eu intotdeauna citesc review-uri inainte de a imi cumpara un produs si de multe ori nici nu incerc produse noi, ci imi iau ce stiu ca si-au mai luat si alte bloggerite care au tipul meu de ten sau care au preferinte asemanatoare in amterie de make-up cu ale mele.
      E adevarat ca nu ti se potrivesc mereu poate, insa daca iti cumperi produsele in functie de ingrediente, nu prea ai cum sa dai gres.

  44. mai 25, 2013 / 6:35 am

    Sunt bloggerita si mereu mi-am spus parera, buna sau rea, chiar daca am primit acel produs, l-am castigat sau l-am cumparat din banii mei. Chiar stau mai mult si il analizez daca pare minunat, tot trebuie sa aiba ceva ce sa nu fie bun. Produs perfect nu cred ca exista, sau cel putin nu l-am gasit eu. Sunt produse care mi-au placut dupa mai multe utilizari, dar prima impresie nu a fost cea mai buna, am scris si despre asta. Mi s-a intamplat sa imi cumpar produse despre care citeam a fi bune si sa nu fie, sau sa nu mi se potriveasca si am scris tot ce am crezut ca trebuie mentionat. Foarte rar zic despre un produs ca e prost, pentru ca se poate intampla sa nu-mi prieasca doar mie si el defapt sa fie bun, de aceea si cand scriu lucruri negative ma gandesc si la gravitatea lor, daca doar am simtit eu ceva in neregula produsul poate fi bun, daca fata mi-a luat foc si a inceput sa se cojeasca sigur era ceva in neregula.
    Nimic nu e gratis, asta e clar. Daca am primit ceva spre testare nu a fost gratis, a insemnat sa ma oblig sa folosesc acel produs, cu buna stiinta ca ar putea sa nu imi prieasca, si sa scriu 1, 2 sau chiar 3 articole despre el: parere de inceput, parere dupa o perioada mai lunga etc., articole scrise intr-un anumit timp sau lucruri de genul. Insemna sa imi rup din timpul meu, chiar daca nu eram in toane bune sau dispozitia necesara sa scriu, sa informez, pentru ca asta trebuie sa facem. E mult mai greu decat pare sa fii blogger, si probabi asa e in orice domeniu.
    Cat despre click-ul pe link-uri, nu am cuvinte! Am mai vazut si eu comentarii pe alte bloguri legate de ele si mi se pare pueril. De parca chiar ai putea castiga cine stie ce suma substantiala din ele. Si chiar daca ar fi asa, chiar nu vad unde e problema! E ca si cum nu ai mai manca de teama ca nu cumva sa castige vreo firma de pe urma ta! De parca le-am lua cu forta "banii" .Dai click si hop apar de pe geam si caut maruntisul din casa ei :)) Dar asta e mentalitata din Romania si va dura foarte mult pana sa se schimbe ceva. Acum nu am timp dar aveam perioade in care intram pe reclmele de pe bloguri din compasiune pentru munca depusa, ca nu am de unde sa stiu, poate gasesc ceva ce imi trebuie sau imi place pe acel link si mai ajut si o colega sa stranga un 0,02$ acolo :)).

    • mai 28, 2013 / 5:47 pm

      Faci parte din "tabara bloggeritelor" si se vede asta, pentru ca ai expus exact si eforturile pe care le facem zi de zi, nu doar ceea ce crede lumea.
      Da, nimeni nu face bani din click-uri, eventual daca ar plasa comenzi de milioane, le-ar face profit bloggeritelor, dar din click nu are nimeni niciun avantaj.
      In Romania mai avem nevoie de multa educatie in acest domeniu, ca in multe altele de altfel.

  45. mai 25, 2013 / 10:54 pm

    Felicitari ca ai deschis acest subiect!

    Eu mi-am facut blog de curand, nici nu se poate considera blog de beauty inca, pana acolo este drum lung si munca asidua.Dar citesc de mult timp bloguri de beauty si pot sa-mi dau cu parerea la urmatoarele aspecte atinse de tine:

    1.Blogerritele de beauty NU primesc niciodata produse gratuite!

    CORECT! Firmele de beauty contacteaza o bloggerita( sau invers), se propune o colaborare pentru prezentarea/promovarea produsului, se face o intelegere mutuala cu privire la aspectele "contractului" dintre cele 2 parti.
    Intelegerea include lucruri ca: timpul in care trebuie sa faci review-ul produsului de la primirea lui, modul in care sa faci prezentarea, feedback asupra prezentarii – in unele cazuri, firma cere sa citeasca review-ul inainte de postare pe blog si alte multe lucruri.
    (inainte de blog, activam pe YT, deci vorbesc din experienta personala)
    Din punctul meu de vedere, este vorba de serviciu contra serviciu: ei iti ofera un produs, tu oferi timp, resurse si te oferi ca si cobai pentru testarea lui- nu ai de unde sti ce efecte pozitive/negative va avea asupra ta.
    Ca sa faci un review adecvat, trebuie sa folosesti o anumita perioada de timp un produs, nu o singura data si dupa aia sa faci pe experta si sa-l ridici in slavi sau sa-l denigrezi.
    Ce pretentii ar avea initiatoarea postului despre care vorbeai? Ca dupa perioada de proba, blogerrita sa trimita firmei produsul inapoi? :))

    2. Bloggeritele de beauty scriu numai chestii de bine pentru a primi si in viitor alte produse de la firmele respective.

    O blogerrita care se respecta scrie parerea ei personala, bazata pe experienta cu acel produs. Se poate ca acel produs chiar sa fie Holy Grail pentru ea, sau sa nu i se potriveasca deloc.
    Eu nu cred ca exista vreo blogerrita care a avut o reactie alergica urata de tot la vre-un produs si, cu toate astea, sa-l laude pana in panzele albe, pe ideea "Las ca zic ca-i super, sa-mi mai trimita si alte produse sa mai fac si de la ele alergie! De abia astept!".
    Si dupa cum spuneai si tu, firmele prefera sa aiba 100 de reviewuri la acelasi produs pe 100 de bloguri diferite,decat 3 revieuri la 3 produse diferite.
    Tine de publicitate si de marketing!

    3. Am vazut ca unele fete se tem sa dea click pe link-uri, chiar si pe titluri de articole de pe blog (am citit si in comentarii pe alte bloguri acest lucru), de teama ca nu cumva sa se imbogateasca bloggeritele respective.

    Aici nu mai este vorba de necunostienta de cauza sau de prostie crasa, aici e vorba de rautate si nesimtire.
    Sa presupunem ca exista in Romania blogerrite care isi platesc facturile, pun pe masa mancare si isi imbraca copii cu banii de pe urma blogului.
    O astfel de bloggerita isi sacrifica banii- ca nu de fiecare data chiar are nevoie de nu stiu ce produs nou, de multe ori il cumpara din curiozitate,sau cu scop de informare si educare a publicului-, umbla de nebuna sa caute produsul prin te miri ce magazine, tocindu-si talpile la papuci sau consumand motorina, pierde timp pretios sa faca poze, sa scrie, sa editeze, sa se informeze in mod corect despre produs.
    Si toate aceste lucruri pentru ca cititoarea de rand sa isi faca o parere cat mai buna si cat mai aproape de realitate despre acel produs.
    Deci in acest caz, n-ar merita, drept multumire, un amarat de click pentru munca depusa? Ca doar n-ar primi o avere pentru acel click si, mai ales, nu i s-ar retrage banii din contul cititoarei.

    • mai 28, 2013 / 5:53 pm

      Iti urez mult succes cu blogul!
      Ai dreptate in tot ceea ce ai scris, insa multe fete nu gandesc, prefera sa creada bazaconiile pe care le aud de la altele si nici nu citesc, nu se documenteaza macar.
      M-ai amuzat la faza cu "doar nu le retrag bani din contul lor" 🙂
      Poate daca o sa citeasca comentariul asta nu mai intra in veci pe bloguri, cred ca asa e :))
      Ei, or merita si bloggeritele ceva, dar in ziua de azi nu mai exista respect nici in familie, dar pentru persoane straine?
      Nimeni nu se gandeste ca bloggeritele fac ceva, probabil cred ca stau degeaba toata ziua si primesc produse gratuit, deci ce le mai trebuie?

    • Just me
      iunie 3, 2013 / 7:53 pm

      Sa nu exageram, totusi. De a da click pe link sau nu depinde de fiecare, e alegerea fiecarui cititor si nu inseamna ca daca ai blog sa incepi sa pretinzi click-uri ca atunci nu mai e nici o democratie. Consider, totusi, ca ati putea informa cititorul cu privire la suma primita in urma click-ului, blogurile serioase asta fac, nu santajeaza emotional cititorul "eu am testat produse pt voi, voi ce faceti pt mine?". Fiecare inceput are parti bune si rele, daca v-ati facut blog ar trebui sa stiti deja ca vor exista comentarii negative si pozitive – riscul meseriei, cum raspundeti la ele e in functie de cata coloana vertebrala aveti, eu una m-am saturat de bloggerite frustrate care in loc sa scrie review-uri stau si se plang pe blog ca cititorii comenteaza aiurea, cand ar trebui sa respectati fiecare opinie in parte, ca nu e nimeni obligat sa fie de acord cu voi. Sa fim seriosi! Nu dati cu sapa si nu carati lazi la alimentara! E alegerea voastra ce produse testati, e alegerea voastra daca faceti sau nu publicitate in schimbul produselor, e alegerea voastra daca scrieti articole sau nu. Daca faceti toate astea, o faceti ca sa va viziteze blogul cititorii, nu o faceti de dragul lor ci spre impacarea voastra sufleteasca si satisfactia voastra personala cand va e comentat un articol sau intens vizitata o postare. Sincer, nu ma intereseaza cate bloggerite imi vor sari in cap, eu sunt una care chiar cred in ceea ce spun si nu ma sfiesc s-o zic pe-a dreapta.

    • iunie 4, 2013 / 8:15 am

      Ai vazut undeva ca am scris eu ca sunt obligate sa dea click pe link?
      Nici vorba de asa ceva. Am zis ca nu dau click pe link pentru ca se tem ca noi incasam bani, insa nu este adevarat.

      Eu nu am primit niciodata bani in urma click-urilor si nu stiu despre ce suma vorbesti. Unele blogerite primesc bani doar daca sunt inscrise in programe de afiliere si persoanele care dau click pe link-urile lor si cumpara ceva .Deci primesc comision doar pentru comenzi, in niciun caz pentru click. Iti dai seama ca daca s-ar plati pentru click, am fi milionare.

      La Google Adsense se plateste 0.001 euro pentru click, deci ai nevoie de sute de mii de click-uri ca sa faci un venit lunar decent.
      Eu una pana acum nu am reusit sa fac nici zece euro, suma minima de retragere, deci nici vorba de venit. Ce-i drept nu imi place sa plasez banner-ele sub header sau in articol ca sa agasez cititorii, nu sunt adepta reclamei agresive si probabil de-aia.

      Nu stiu despre cine vorbesti la categoria bloggerite frustrate, eu stiu sigur ca nu ma incadrez, Niciodata nu m-am plans pe Facebook sau aici ca nu am comentarii la postari sau ca nu au comentat unde am vrut eu.
      E adevarat ca ma deranjeaza faptul ca multe fete comenteaza doar la giveaway-uri si nici atunci nu o fac bine, insa nu mi-am exteriorizat niciodata sentimentele 🙂

      Nu a zis nimeni ca da cu sapa, tocmai pentru pentru asta am niste studii si niste cunostinte in domeniu, ca sa nu dau cu sapa. Cat priveste blogul, consider ca am muncit, dar intelectual, astfel nu as fi ajuns aici.
      Am acumulat cunostinte in domeniu, am aflat informatii noi si simt ca am progresat destul de mult, insa e un proces de invatare continua, iar eu sunt mandra sa spun ca evoluez de la luna la luna, de la an la an si sunt dispusa sa impart si cu cititoarele mele informatiile noi pe care le aflu.

  46. Just me
    iunie 4, 2013 / 9:35 am

    Bravo tie! Felicitari pentru unde ai ajuns, eu nu am nimic impotriva chestiei cu primitul produselor cosmetice de catre bloggerite, numai ca nu vreau sa se ajunga la exagerari de genul "am facut asta numai pentru cititori", sa nu ajungem totusi la santaj emotional – si ma refer la comentariile primite inainte – unele dintre ele. E o linie fina pe care multi o depasesc. Mult succes in continuare in ceea ce faci! Sunt multe bloguri care spun "uite ce am facut pt voi, dati si voi click pe reclama pt mine" – si NU ma refer la tine, vorbeam la general doar. Si mai spuneam ca unele bloggerite afiseaza urmatorul mesaj "Linkurile catre produsele de pe iHerb.com contin codul meu de afiliat, astfel daca le click-uiti si comandati, codul se inregistreaza in casuta destinata reducerilor si veti avea reducere 5$ doar daca sunteti la prima comanda (sau 10$ daca ati comandat produse de peste 40$), iar eu voi primi comision de afiliat intre 1-4%" si nu numai pentru asta, ci si pt click-uri pe o reclama. Evident, ai muncit ca sa ai un blog cunoscut, si te-am felicitat deja pentru asta si nu vreau s-o iei ca pe o ironie. Cat despre testatul produselor cosmetice, sau cum a mai scris cineva – cobai – e la latitudinea fiecareia daca face asta, nu va obliga nimeni, toata treaba cu blogul e alegerea voastra, a fiecareia in parte, si cred ca fiecare isi asuma niste riscuri pentru care nu e bine sa scoti ochii cititorilor dupa, iar aici m-au deranjat mai mult comentariile unor impertinente bloggerite cu exagerari cat casa pt ce au facut ele – scrise mai sus in comentarii, nu articolul in sine. Ca am comentat sau mi-am spus parerea – ai inteles-o gresit, nu te acuzam direct pe tine si n-o dau la intors, cum s-ar putea interpreta.

  47. iunie 14, 2013 / 6:21 pm

    Trecand peste povestea cu produse primite, de cand am blog si le mai zic persoanelor pe care le intalnesc chestia asta, sau colegelor de serviciu, si ele vad ca primesc mai chestii, stii cate mi-au zis "gata, imi deschid si eu blog, vreau si eu sa primesc chestii gratis" ? Cred ca 99%. Stii cate si-au deschis blog? 0. Pentru ca ignorand treaba cu produse primite, a avea si mentine un blog ( de orice, nu doar de beauty, ca nu doar blogaritele de beauty primesc chestii free) e un job part time. Si investesti timp, bani si pasiune. Timp pe care alti oameni ca tine si-l petrec mergand la film, dormind, whatever. Pai nu e normal ca investind in ceva ( ca e un job, un blog sau o cariera) sa ai parte de niste avantaje? Daca stai la serviciu peste program, nu esti platit? Daca la scoala inveti ca nebunul, nu se vede in note?
    Si apropo de chestia cu laudatul produselor primite, daca primesti ceva ce nu ti se potriveste si zici de naspa de el, ti-l ia cineva inapoi? La fel ar trebui gandit si daca zici ca-ti place, nu ti le ia inapoi nimeni si nu te rasplateste nimeni ca ai zis de bine sau de rau. Si de 99% din firmele cu care colaborezi oricum nu mai auzi.
    Cand am inceput eu blogul si am avut prima colaborare cu o firma ( de lenjerie intima, au sponsorizat un concurs) am zis ca l-am apucat pe Dumnezeu de un picior. Si eu nu m-am ales cu nimic, au dat un voucher ca premiu si eu m-am bucurat ca uite, cineva crede ca blogul meu merita bagat in seama, si pot sa fac si eu un concurs pentru oamenii aia care ma citesc. Doar pentru ca premiul era sponsorizat de o firma si nu cumparat din banii mei, trebuie sa nu fi organizat concursul?

  48. iunie 14, 2013 / 6:30 pm

    Si apropo despre produsele care nu ni se potrivesc, eu si Jules am avut amandoua reactii alergice nasoale la Toleriane Teint fluid (varianta veche, cu patratel rosu ) si am scris chestia asta pe blog. Si eu cel putin am primit o multime de comentarii ca nu-i asa, ca e bun, dar si comentarii de la fete care mi-au multumit ca datorita mie au incetat sa-l foloseasca si nu au mai avut probleme. Nu mi-au cerut fondul de ten inapoi, ba mai mult oamenii mi-au trimis fondul de ten cel nou , Toleriane Teint spuma si ala e demential si nu am avut nicio problema cu el. Deci, am scris de rau de un produs primit si nu a cazut cerul pe mine, nu mi l-au luat inapoi, ci au apreciat ca am descris experienta mea sincera cu el si au avut incredere ca o sa fac asta si pe viitor cu un alt produs.

  49. martie 3, 2014 / 8:13 pm

    E a doua oara cand iti citesc articolul si ma bucur ca spune cineva lucrurile exact asa cum sunt!

  50. Anonim
    mai 18, 2014 / 3:39 pm

    Parerea unei cititoare de beauty bloggs: Ca cititor, nu ma intereseaza foarte mult daca tu ai primit cadou sau cumparat produsul caruia ii faci review. Pur si simplu prefer sa citesc review'ul si sa imi formez singura o parere. Problema este ca, spre deosebire de blogurile din SUA review'urile romanesti sunt FOARTE subiective. Foarte rar am gasit un review structurat, accesibil atat unui cititor vechi cat si unuia nou. Multe review'uri sunt jalnic de subiective, pline de emoticoane si abateri de la subiect ce de multe ori nu isi au locul in ceea ce ar trebui sa fie o analiza la obiect a unui produs. Sincer, nu ma intereseaza sa citesc un paragraf intreg despre cum a asteptat bloggerita produsul, cum l-a gasit ( decat daca este un produs greu accesibil) cum l-a despachetat, l-a mirosit, scarpinat sub coada si tot asa. Oricat de "friendly" ar dori aceste descrieri sa fie, nu isi au rostul intr-un review. Deasemenea, am observat la cateva bloggerite tendinta de a lauda un produs intr-un mod exagerat gen:"Ador acest produs, sigur il voi folosi zilnic de acum incolo. Este wow, il ador" numai ca sa il vad in cateva saptamani la blogsale. (Si da, vorbesc despre o blogerita destul de cunoscuta. ) Inteleg ca multe dintre noi fetele suntem entuziasmate la achizitionarea/primirea unui fard, fond de ten etc. dar nu vad de ce se amesteca primele impresii despre un produs cu produsul in sine si ce face sau nu. Cat despre descrieri gen "Ambalajul de plastic este foarte convenabil" sau "Sticluta este foarte eleganta" nici nu mai vreau sa aud.Din nou, prea mult subiectivism.

  51. aprilie 12, 2015 / 12:16 am

    foarte bun acest articol! sunt de accord in totalitate cu ce spui, lumea e rea si invidioasa. si toate criticile astea si rautatile vin din cauza lipsei de informatii. Dar acele "specimene" nici macar nu se strofoaca sa se informeze despre aceste subiecte. il arunca pe nu in fata si sar cu ofense… eu urmeaza sa fac un review unor produse pe care le am primit spre testare si parca ma si tem :)) dar am sa imi iau inima in dinti, si cui nu ii place sa nu se uite.
    . pupi :*

Privacy Policy