Ne place sa urmarim ofertele care apar pe site-urile companiilor de zbor, asa ca atunci cand am gasit impreuna cu prietenele de la Surorile Calatoare preturi reduse pentru Madrid, ne-am luat bilete fara sa stam prea mult pe ganduri.
Dupa indelungi cautari pe Booking, am decis ca cel mai ok e sa inchiriem un Airbnb langa gara Atocha pentru ca vazusem ca faci cam 20 sau 30 de minute pe jos pana la obiectivele turistice principale.
Ne-am convins apoi ca am facut o alegere super buna cu zona aleasa, chiar faceam destul de putin pana la obiective (iar la cateva minute si afla si statia de metrou, desi nu am folosit metroul deloc). Am luat Uber de cateva ori, in special seara pentru ca eram foarte obosite si pentru ca am fost 4 ieseam mai ieftin asa decat cu transportul in comun, care e destul de scump.
Prima zi
Am inceput-o intr-un loc mai diferit fata de ce am vizitat pana acum in vacantele noastre, o locatie inedita unde ne-am simtit super bine. Este vorba de muzeul Ikono, o locatie in care nu ai cum sa nu te distrezi, singur sau cu prietenii – ai voie sa stai o ora si ai parte de o multime de experiente senzoriale. Camera noastra preferata a fost cea cu piscina cu bile din care nu ne mai venea sa iesim (oricum cred ca am stat cel mai mult acolo, era o activitate prea distractiva). Ikono este alcatuit din 15 camere, toate super dragute si instagramabile, nu ai cum sa nu te minunezi cand vezi cat de frumos au fost gandite si amenajate. Biletul de intrare este de 15 euro.
Dupa atata distractie, ni s-a facut foame si am ales sa mergem sa servim brunch-ul la Serendipia. Daca va plac localurile instagramabile, aici trebuie sa veniti neaparat, totul arata de revista, iar la parter au o camera cu oglinzi, speciala pentru a face poze wow.
Noi am ales meniul pentru 2 persoane – Brunch testing menu (15 euro de fiecare) si am avut inclus doua toast-uri, 2 ciocolate calde (sau cafea la alegere), 2 limonade, 2 sucuri de portocale (atat de bun) si un platou dulce cu gaufre cu fructe, ciocolata si dulce de leche (sau puteati alege un platou sarat cu branza).
Eu si Dorina am ales platoul dulce, iar fetele au ales platoul sarat si dupa degustare, am decis ca preferatul nostru a fost platoul dulce 😀
Cafeaua a venit cu foita de aur (iti ramanea si pe buze chiar :))), dar fetelor nu le-a placut gustul, deci mai bine alegeti ciocolata calda (Cola Cao, care pe vremuri se gasea si la noi). Noi am optat pentru versiunea cu lapte vegetal si a fost super gustoasa si cremoasa. La final, am primit din partea casei mici doze de Baileys cu arome, ceva foarte dulce si bun, nu se simtea deloc gustul de alcool.
Am continuat ziua si am ajuns la Palatul Regal, singurul palat in care au loc evenimente de stat si se si poate vizita, fiind si cel mai mare palat regal din Europa. Regele Juan Carlos nu locuieste insa in palat, locul fiind detinut de statul spaniol.
Ne-a impresionat foarte mult, este extrem de frumos si chiar daca nu avem prea multe poze sa va aratam de aici (doar primele 2 camere se pot poza), merita sa il treceti pe lista sa il vizitati, este superb. Biletul costa 12 euro, iar de luni pana joi, de la orele 17-19.00 intrarea este gratuita. Noi am mers inainte de ora 17.00, asa ca am platit biletul si cam dupa 20 de minute de stat la coada, am reusit sa intram.
Dupa palat, am mers sa vedem Templul de Debod, un templu egiptean aflat in Parque de la Montana. Templul a fost construit in secolul IV i.C. in satul Debod. Dupa constructia marelui baraj de la Aswan, multe monumente istorice s-au aflat in pericol de a fi inundate, iar ingineri spanioli au ajutat guvernul egiptean sa mute aceste monumente in zone sigure. In 1968, Egiptul a donat unul dintre aceste monumente, Templul din Debod, Spaniei, ca recunostinta pentru sprijinul oferit. Se poate vizita si interiorul templului, insa am ales sa nu stam la coada pentru ca era destul de frig si coada era destul de mare (accesul este gratuit).
Langa templu, se afla si Mirador de la Montana de Principe Pio – un loc de unde se poate vedea partea de vest a orasului.
Am mers apoi la alt muzeu si anume Sweet Space Museum care se afla in Mall-ul ABC Serrano, la etajul al doilea, iar biletul de intrare este de 18 euro. Este un muzeu interactiv cu 9 camere si la fiecare intrare intr-o noua camera, primesti dulciuri si un ghid iti povesteste despre camera respectiva si artistul care a creat-o. Si aici ne-am distrat in bile, dar si pe un tobogan ascuns care pornea de la etaj si te lasa la parter 🙂
Seara s-a incheiat pentru noi la taverna La Espanola, unde am stat la coada cam 20 de minute pana sa se elibereze o masa sa putem intra (e prima data cand stam la coada ca sa mancam, dar in Madrid am vazut ca e ceva obisnuit, mereu erau cozi la restaurante). Cristina si Ramo au ales paella cu pui, Dorina varianta cu legume, iar Simy a ales chistorra – un fel traditional cu carnati, ou, chipsuri de cartofi si pimientos de padron. Totul a fost delicios, ne-a placut la nebunie, asa ca va recomandam sa treceti pe lista localul.
Ziua a doua
A inceput cu o vizita in Parcul Retiro, cel mai cunoscut parc din Madrid, pentru a vedea Palacio de Cristal, o structura superba construita din fier si sticla. Am avut noroc si am prins si o expozitie temporara „Glass is my skin” (o gasiti pana pe 9 Aprilie), iar la orele 11.00, 13.00 si 15.00 niste aparate care eliberau fum, iar cladirea se transforma in una opaca, efectiv te puteai pierde in fum 😀
Ne-a placut mult Palatul si cu sau fara fum merita clar de pus pe lista cu obiective de vizitat (intrarea este libera).
Langa Palat, exista si un mic lac, iar cand am fost noi, era o doamna care hranea pasarile si a fost un moment tare dragut.
Tot in parc, o sa gasiti si Muzeul Palacio de Velazques (cu intrare gratuita), ce apartine de Muzeul Reina Sofia, nu stiam exact ce lucrari contine, dar am intrat sa ne incalzim putin. Este destul de micut, cateva incaperi si nu putem sa zicem ca a fost wow (aveau mai mult arta moderna- pe noi nu ne incanta atat de mult genul asta), dar daca aveti timp, intrati sa va convingeti singuri 🙂
Intre timp, ni s-a facut foame si am mers la un restaurant dragut, 100 Montaditos (se gaseste pe tot teritoriul Spaniei). Meniul continea 100 de feluri din care puteai alege, trebuia doar sa notezi numarul preparatului dorit si sa mergi la bar sa comanzi. Dupa ce mancarea era gata, va strigau dupa nume si mergeati sa ridicati comanda. Aproape toate felurile veneau in chifle mici si delicioase, iar portiile erau mini. Am nimerit si feluri delicioase si mai putin bune, per total a fost foarte interesanta experienta, merita sa incercati 🙂
Aveam pe lista si Puerta de Alcala, unul dintre cele mai cunoscute obiective din Madrid, aflata in Plaza de la Independencia, in apropiere de Parcul Retiro. Din pacate, poarta era acoperita complet, deoarece era in renovare.
Am mers apoi la Palacio de Comunicaciones sau Palacio de Cibeles (intrarea este gratuita), cladire ce a fost construita intre 1905 si 1917 de Antonio Palacios pentru a fi sediu central al serviciului postal. Cladirea a gazduit Muzeul Postei si Telecomunicatiilor pana in anul 2007 cand a devenit primaria orasului Madrid.
Cladirea este extrem de frumoasa si impresionanata de afara, dar interiorul nu este la fel de wow, in afara de detaliile din tavan, nu ni s-a parut prea interesanta. Tot aici iti poti cumpara un bilet cu 3 euro si poti urca sus pe cladire pentru a admira orasul. Din pacate cand am ajuns noi, biletele pe ziua respectiva erau sold out.
Daca tot sunteti in zona, va puteti plimba si prin Plaza de Cibeles, care este superba, cu multe cladiri impresionanate, in mijloc aflandu-se fantana (Fuente de la Cibeles), ce reprezinta o zeita intr-un car trasa de doi lei. Tot la fantana este si locul in care echipa Real Madrid sarbatoreste mereu cu suporterii victoriile echipei.
Ne-am indreptat apoi catre Museo National del Prado, ce contine una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana din secolul al XIV-lea pana la inceputul secolului al XIX-lea. In muzeu, o sa gasiti multe tablouri ale lui Diego Velazques, Francisco Goya, Rubens, Caravaggio, Rembrant, etc.
Aveti nevoie de cateva ore pentru a vedea tot, noi am fost putin pe fuga pentru ca deja eram destul de obosite si ne dureau picioarele de la atata mers 😀 Biletul de intrare costa 15 euro si nu aveti voie sa faceti poze in interior, nu aveti voie cu mancare sau sticle de apa in interior.
Spre seara am ajuns si in piata Puerta del Sol ce marcheaza kilometrul 0 al orasului si am gasit-o extrem de aglomerata, plina de localnici si turisti. Am reusit totusi sa facem cateva poze si sa ne plimbam.
Din Puerta del Sol, am ajuns in Plaza Mayor, un loc la fel de animat, unde erau si multe terase si localuri in caz ca vi se face foame.
Am gasit si cel mai vechi restaurant din lume aici – restaurantul Botin – conform Guinness Book of Records, l-am admirat de afara, nu am intrat pentru ca prea cam plin, lumea statea si afara sa bea, desi era destul de frig.
In schimb, ne-am indreptat catre alt loc faimos din Madrid si anume ciocolateria San Gines (care dateaza din 1894), unde ne-am oprit pentru a servi churros. Restaurantul si ciocolateria sunt asezate unul langa altul si initial am stat la coada (care era extrem de mare) la ciocolaterie si apoi am vazut ca pentru restaurant era alta.
Am gasit si loc pentru a servi chiar acolo churros, am asteptat cam 20 de minute in total pana i-am primit. Noi am ales 6 churros cu ciocolata si au costat 5,5 euro. Nu am fost prea incantate de churros, erau cam uscati si uleiosi (desi stim ca asa sunt ei cam uleiosi), in schimb ciocolata a fost divina, nu degeaba ciocolateria este atat de populara.
Ne doream sa vedem si Madridul de undeva de sus, asa ca am ales sa mergem la ultimul etaj de la El Corte Ingles, unde am stat la coada pentru ca se intra pe grupuri. Sus este un mix de magazine si restaurante (extrem de aglomerat seara, evident), foarte multa lume statea la masa si admira orasul de sus, dar poti merge si sa il admiri si atat (si aici am stat la coada).
Am cautat apoi si un magazin Lefties (sunt mai multe in Madrid) si am intrat in cel care avea si aparate cu jocuri old school, dar si case self checkout, iar la etaj exista cafenea si un loc din care puteai sa iei mancare. Ne asteptam sa gasim reduceri si haine dragute, dar cel mai probabil se vandusera deja majoritatea lucrurilor la reducere, asa ca nu am stat prea mult si am plecat catre alt magazin popular si anume Primark (cel aflat pe 5 etaje). Nu am avut energia necesara sa ne uitam peste tot (eram deja destul de obosite si ne dureau picioarele si nici loc mult nu mai aveam in bagaj), dar am vazut destul de putine lucruri dragute.
Ziua a treia ne-am inceput-o la targul El Rastro (ce are loc Duminica), unul dintre cele mai faimoase si vechi targuri de vechituri din intreaga Europa, unde gasiti atat antichitati, dar si diverse obiecte handmade, haine, jucarii, obiecte de decor, etc.
Trebuie sa va inarmati cu rabdare pentru ca este foarte aglomerat, sunt foarte multe standuri si poti petrece cu lejeritate cateva ore daca stai sa te uiti la tot. Am vazut inclusiv haine de firma (trench-uri Burberry cu preturi de la 100 de euro), dar si haine Shein :))
Ne-am indreptat apoi catre Muzeul Cerralbo (care sambata de la 14:00, joi de la 17:00 la 20:00 si duminica are intrare gratuita, restul zilelor costa 3 euro). In drum spre muzeu, am vazut o biserica extrem de frumoasa si am decis sa intram sa o vizitam (si ne-am dat seama ca o aveam pe lista noastra de vizitat) – Basilica of San Francisco El Grande. Am incercat sa facem cat mai putine fotografii si sa nu vorbim pentru ca, fiind duminica, era oficiata si slujba. Ne-a impresionat prin frumustetea ei, merita sa o vizitati, mai ales ca aici se afla si opere de-ale lui Velazques si Goya (le gasiti in partea stanga imediat cum intrati).
Am ajuns si la Muzeul Cerrablo, unde bineinteles ca era coada (probabil pentru ca era si intrarea gratuita) si am stat o ora pana sa reusim sa intram. Ne era teama ca nu mai apucam sa intram pentru ca era o coada destul de lunga si se apropia si ora de inchidere. Am reusit in final si ne-am bucurat enorm ca am avut ocazia sa vedem acest muzeu. Ni s-a parut unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee vazute pana acum (culmea e ca nu e popular ca alte muzee, l-am vazut recomandat doar de 2-3 persoane), chiar va sfatuim sa il treceti primul pe lista daca ajungeti in Madrid, o sa va placa cu siguranta.
Am cautat apoi un loc in care sa mancam si am cam stat ceva pana sa gasim. Ideea e ca cel mai probabil (asta cred ca se aplica cel mai mult seara), daca vrei sa gasesti un loc la un restaurant, cel mai ok e sa faci rezervare, asta daca nu vrei sa stai la usa pana cand termina cineva. Stiu ca nu e foarte placut sa stai si in vacanta sa faci rezervare (cel putin noua nu ne place), dar asa am tras concluzia dupa ce am vazut cat de greu gasesti ceva liber.
Am gasit pana la urma la un micut restaurant italian – Il Pizzaiolo (pe calle Hortaleza 84, mai trecusem pe langa el si voiam sa mancam si aici) si am avut noroc sa fie chiar o singura masa libera pentru 4 persoane. Ne-am comandat pizza si paste si ne-au placut foarte mult, totul extrem de gustos si personalul foarte amabil.
Dupa ce am mancat, am plecat in cautarea cartiereului Lavapies, voiam sa gasim acele blocuri colorate si dragute vazute pe net. Nu am avut noroc pentru ca nu am gasit exact ce vazusem pe net, am gasit cateva colorate, insa nu ce ne doream noi.
Daca tot eram in zona, am trecut si prin Barrio de Las Letras, loc unde au trait mai multi scriitori celebri, printre care si Cervantes. Ce e deosebit aici e ca gasiti mai multe poezii scrise pe asfalt si sunt si multe magazine dragute prin zona.
Am intrat apoi si intr-un magazin Uniqlo (pentru prima data) si credeam initial ca o sa gasim doar haine sport, dar mare ne-a fost mirarea cand am vazut ce gama variata de haine au si cat de calitative sunt. Cladirea in care se gasea magazinul avea o arhitectura impresionanata (parea palat), aveau pana si o mica vitrina cu haine semnate de diverse personalitati cu care au colaborat de-a lungul vremii (am ochit si autograful lui Roger Federer).
Seara am ales sa mergem sa mancam la restaurantul Honest Greens (sunt mai multe in Madrid, noi am mers la cel de pe Gran Via) si ne-a placut la nebunie si locatia, dar si mancarea. Toul era proaspat si aromat, pana si deserturile gluten free si vegane au fost extraordinare (am ales o briosa cu sfecla si banana bread) si am luat si ceai la care aveai refill gratuit (aveau 4 arome din care puteai alege).
Ziua 4 si ultima zi pentru noi in Madrid a inceput cu lasarea bagajelor la un locker in apropiere de gara Atocha (aveam avion la 8 seara si voiam sa mai exploram orasul fara bagaje). Dupa ce am rezolvat cu bagajele, am mers sa vedem gara Atocha care este un obiectiv in sine, deoarece semana cu o gradina botanica. Inainte existau si broscute testoase aici, dar se pare ca lumea incepuse sa abandoneze aici din ce in ce mai multe si se inmultisera excesiv, asa ca au fost mutate. Trebuie neaparat sa o vedeti, e foarte frumoasa, nu am vazut nimic similar.
Dupa ce am vazut si gara, am mers la brunch. Iar nu am avut noroc, am mers la un local care era full, plus coada afara, asa ca am cautat altul apoi si am ajuns la Brunch Club Cafe. Am avut noroc si am gasit o masa libera pentru noi, desi era full. Fetele si-au comandat oua Benedict, iar noi pancakes. Am fost incantate de alegere, mancare si bautura au fost foarte bune.
Ne-am dus apoi sa vedem Mercato de San Miguel, o piata de tip food market cu foarte multe feluri de mancare delicioase. Noi credeam ca e asemanatoare cu Boqueria din Barcelona din ce citisem pe net, insa e mult mai micuta si are mult mai putine fructe ca aceea (un singur stand). Desi tocmai mancasem, nu am putut sa nu ne luam ceva sa incercam, am luat la pachet empanadas, pizza si un sandvis si acolo am mancat niste fructe pe bat 🙂
Dupa piata, am plecat din nou catre Plaza Mayor sa ne plimbam si sa cautam suveniruri. Am gasit niste baieti care faceau spectacol, asa ca am zabovit ceva pe acolo sa ii urmarim, dar sa ne si bucuram de soare.
In drum spre gara, am zis sa si intram intr-un magazin Turrones Vicens – acel desert specific spaniol ce se consuma de Craciun – si nu ne venea sa mai plecam. Am avut ocazia sa si degustam cateva feluri si ne-au placut la nebunie, asa ca nu am plecat cu mana goala, asa ca ultima noastra interactiune cu orasul a fost una foarte dulce si la propriu si la figurat.
Madrid pe scurt:
– Cel mai bine e sa mergti in extrasezon pentru ca gasiti bilete de avion foarte ieftine, noi am dat 150 lei pe unul dus-intors;
-Preturile in Madrid sunt destul de mari, incepand de la cazare (mai ok totusi ca in sezonul cald), mancare si incheind cu intrarile la muzee si suveniruri, totul ni s-a parut destul de piperat;
-In 4 zile cat am stat noi am avut suficient timp sa vedem principalele obiective;
-Arhitectura orasului e superba, mult peste ce ne asteptam noi;
-Orasul e destul de aglomerat, chiar si in extrasezon;
-Nu seamana absolut deloc cu Barcelona, desi unele persoane le mai compara, ambele sunt frumoase, insa sunt stiluri diferite;