fbpx

Cyprus Travel Guide

V-am mai povestit pe blog ca, desi avem cateva destinatii bine stabilite pe bucket list, nu ezitam niciodata sa aruncam o privire la ofertele companiilor aeriene si sa vedem ce „super reduceri” au. Asa s-a intamplat ca spre finalul anului trecut am gasit un pret mai mult decat bun la biletele spre Cipru si dupa ce ne-am consultat cu prietenele noastre de la Surorile Calatoare, Ramo si Simy, am decis ca asta va fi prima vacanta din 2019.

Desi, spre rusinea noastra, nici macar nu auzisem de orasul in care aveam sa zburam {Paphos} temperaturile mult mai mari fata de cele din Romania si peisajele cu marea turcoaz gasite la primul search pe Google ne-au convins instant ca am facut alegerea potrivita.

Dupa ce ne-am luat biletele de avion, am inceput sa cautam cazare, ceea ce a fost destul de dificil pentru ca nu stiam in ce oras sa ne cazam si, in plus, o multime de hoteluri sunt inchise in aceasta perioada.

In cele din urma am rezervat un apartament in Paphos pentru ca ni s-a parut cea mai ok varianta, avand in vedere ca avionul a aterizat dupa miezul noptii in oras si ar fi fost prea obositor sa mergem in alta localitate la acea ora.

Fun fact: indiferent in ce oras din Cipru va cazati, nu o sa faceti mai mult de trei ore cu masina pana la cea mai indepartata destinatie din tara. Am aflat asta dintr-un video pe Youtube cand ne pregateam lista cu locurile pe care sa le vizitam si ni s-a parut incredibil amanuntul asta, insa apoi, cand am ajuns acolo am vazut ca e cat se poate de adevarat.

Noi, in doar 3 zile si jumatate de stat in Cipru am reusit sa vizitam 5 orase si un sat, ceea ce e chiar wow, nu?

Pentru ca am avut putin timp la dispozitie, am decis sa inchiriem o masina. Desi suntem fane ale mersului pe jos si consideram ca asa poti descoperi cel mai bine un oras nou, in cazul asta ne era efectiv imposibil sa vizitam cateva orase pentru ca autobuzele au orar special iarna si, in plus, cred ca ar fi costat la fel de mult.

Ce trebuie sa stiti legat de acest aspect: masinile au volanul pe dreapta si se merge pe partea stanga. Desi la inceput e cam greu, usor, usor te obisnuiesti. Toate masinile inchiriate au numere rosii, asa ca cipriotii stiu ca sunteti turisti si o sa fie mai intelegatori cu voi 🙂

O sa va spunem orasele pe care le-am vizitat si cele mai importante obiective pe care le-am bifat in fiecare:

Paphos

-Tombs of the Kings

Este cel mai important obiectiv din Paphos si desi dupa nume poate parea interesant, noua ni s-a parut mai degraba o pierdere de vreme, ceva de interes pentru arheologi, dar nu pentru turisti. In plus, ca sa stiti, nici macar nu au fost inmormantati regi acolo, ci doar niste localnici instariti si sunt doar vreo 3-4 morminte, in rest multe pietre si bolovani 😀 Noroc ca biletul a fost doar 2.5 euro, insa in sezon e dublu din ce am inteles.

-Lighthouse Beach

Nici aceasta plaja si farul nu ni s-au parut wow, dar poate pentru ca era destul de gri cerul in dimineata in care am mers. Vara, cu siguranta, e mai frumos.

-Paphos Marina

In fiecare oras in care am fost am vizitat portul si asta ni s-a parut cea mai frumoasa parte din orase. Si in Paphos, la fel ca si in celelalte orase, sunt palmieri, e foarte dragut si curat, si, in plus, unul din restaurantele de pe faleza are si un pelican cu care nu am ratat ocazia sa facem o poza 🙂

-Centrul comercial si Centrul istoric -le-am vizitat si pe acestea, la pas si ne-au placut destul de mult, insa ne-a surprins ca orasul e destul de dispersat si diferit: pare impartit in 3 parti: statiune turistica, un cartier mare pentru locuitori si mai are si zone vechi, cu castele si forturi ramase din timpuri stravechi.

– Stanca Afroditei (Petra Tou Romiou)
Legenda nasterii Afroditei, zeita frumusetii si a iubirii, este foarte interesanta. Cronos a vrut sa il ucida pe tatal sau, Uranus, si l-a atacat, insa a reusit sa il taie doar de la brau in jos, stanca mare fiind jumatatea taiata din corpul sau. Uranus a scapat zburand, dar ranit cum era a pierdut partea de jos a corpului si organul genital si din spuma involburata a apei unde a cazut, s-a nascut Afrodita.
Aceasta super faimoasa stanca se afla la cativa km in afara orasului (Kouklia). Noi initial am ajuns, din greseala, in statiunea Aphrodite Hills, considerata una dintre cele mai frumoase si dorite statiuni din lume, conform Forbes. E enervant ca in majoritatea timpului, pe autostrada, nu aveam semnal, asa ca GPS-ul nu ne ajuta foarte mult si, desi ni se parea dubios ca nu vedeam marea si nicio stanca, am mers totusi mai departe. Statiunea are un hotel de 5 stele, teren de golf, terenuri de tenis, sali de fitness, vile de vacanta, apartamente, case si centre spa si chiar am vazut cativa locuitori facand jogging, arata fix ca o scena de la Hollywood. Dupa ce am inteles ca arata super bine, dar nu e ce cautam, ne-am intors.
Morala: chiar daca se numeste Aphrodite si e pe langa, nu e faimosul obiectiv pe care il cautati, aveti grija sa va uitati pe indicatoare dupa Petra Tou Romiou.

Ce nu ne-a placut in Paphos si in nici unul din orasele pe care le-am vizitat in Cipru: boilerele plasate pe acoperisul caselor. Intelegem ca e practic pentru ei, dar din punct de vedere estetic e groaznic, uratesc foarte mult imaginea oraselor.

Lefkara

Cand am facut documentarea pentru a nota ce sa vizitam in Cipru am gasit acest sat mentionat pe un singur blog, insa va sfatuim sa il vizitati neaparat, noua ne-a placut cel mai mult dintre toate localitatile vizitate in aceasta tara.

Satul e faimos pentru dantela, broderie si obiectele de argint si e pur si simplu pitoresc. Case vechi, colorate, vegetatie bogata, oameni extrem de primitori, multe magazinase deschise in casele oamenilor, nu are cum sa nu iti placa.

Femeile stau si lucreaza in fata casei si te poftesc sa le treci pragul pentru a iti arata ce „au in portofoliu”. O batranica foarte simpatica ne-a facut si o demonstratie live de broderie, o puteti vedea in vlogul pe care l-am postat pe canalul de Youtube. Cu toate ca nu eram interesate de mileuri si fete de masa din dantela, experienta in sine ni s-a parut minunata. Si am mai ramas impresionate de un lucru: toti oamenii cu care am intrat in contact in Cipru, inclusiv cei din acest sat, stiau engleza, ceea ce ne-a uimit foarte tare.

Limassol {Lemesos}

In Limassol am avut cele mai putine obiective de vizitat: am mers in port, care e foarte frumos, am mers la Moscheea Kebir Camil si la cafeneaua Juego Cafe- faimoasa pentru umbrelutele colorate.

Larnaca

Principalul obiectiv pe care voiam sa il vedem in Larnaca nu era vreun loc, ci … flamingo. La Salt Lake, in luna ianuarie sunt colonii intregi de flamingo, dar, din pacate, nu i-am putut admira de aproape, erau acolo, dar in larg, abia se vedeau, dupa cum puteti observa si in una din fotografiile de mai jos. Lacul in sine nu e cine stie ce, chiar glumeau fetele ca mai frumos e la noi la Olt 🙂
In Larnaca am mai vizitat portul, Finikoudes Beach, biserica Sf.Lazar –
( a fost construita in secolul al IX-lea pentru a adaposti mormantul lui Lazar – omul pe care Hristos l-a inviat din morti si reconstruita in secolul al XVII-lea) si cartierul turcesc (Skala).

Nicosia {Lefkosia}

Nicosia este singura capitala divizata din lume: partea nordica (turceasca) si partea sudica (greceasca) fiind despartite de faimoasa „Linia Verde”, o zona demilitarizata mentinuta de ONU. E cel mai ciudat oras pe care l-am vizitat pana acum, in momentul in care treci granita pare ca ai intrat in alta tara, nu in cealalta parte a orasului. Pentru a trece „granita” ai nevoie doar de buletin, nu iti trebuie pasaport.

Partea turceasca pare un imens bazar, e plin de magazine cu bijuterii din aur si tot felul de dughene cu fake-uri reproduse aproape perfect dupa brand-uri faimoase. Sunt si multe magazine cu suveniruri mai ieftine decat in restul Ciprului- un magnet costa mai putin de 1 euro aici.

Piata Eleftheria e practic centrul partii grecesti si aici trebuie sa ajungi daca vrei sa simti pulsul vietii locale. Din piata pornesc strada Ledra si Onasagorou-cele mai importante strazi pietonale. Strada Ledra este unica pentru ca se continua si dupa Linia Verde, in partea turceasca.

Buyuk Han– trebuie neaparat vizitat, noua ni s-a parut cel mai frumos obiectiv din partea turceasca. Aici puteti manca, gasiti si suveniruri, mobila veche si tot felul de obiecte de decor, va puteti face poze dragute, dar puteti asculta si rugaciunile musulmanilor care se aud de la moscheea din apropiere.

Muzeul municipal Levantis- e singurul muzeu pe care l-am vizitat in Cipru si e interesant, ne-au atras atentia in mod special costumele traditionale si celelalte obiecte vestimentare.

Ayia Napa

Este locul cel mai indepartat de Paphos pe care l-am vizitat, situat la aproximativ 115 km. In drum spre Ayia Napa am oprit la faimoasa plaja Nissi Beach, care e absolut superba, apa e cristalina si nisipul super fin. Gasiti si cateva locuri perfecte pentru fotografii aici, mai ales fasia de nisip din mijlocul marii.

Desi in sezon Ayia Napa este un oras plin de turisti si extrem de agitat, acum aproape totul era inchis si parea pustiu, abia am gasit un restaurant in care sa mancam, asta dupa ce am intrebat 2-3 localnici daca e ceva deschis pentru ca ne saturasem sa tot cautam.

Apusul ne-a prins la Love Bridge, stanca nu asa spectaculoasa precum in poze, dar apa are o culoare ireala pe portiunea de langa ea, pare pur si simplu pictata in acuarela. Din pacatem nu am mai apucat sa vizitam Cape Greco, Blue Lagoon si Aphrodite Path pentru ca era deja bezna. Poate data viitoare…

Food

Fiind in extrasezon, uneori am gasit cam greu restaurante deschise, iar cele care aveau program si acum, iarna, deschideau dupa ora 9:00 cand noi eram deja pe drum.
Micul dejun tipic cipriot e compus din oua, halloumi (branza din amestec de lapte de capra si oaie, uneori si vaca), rosii, castraveti, cartofi prajiti si lountza, un fel de jambon local.

Pentru pranz gasesti in aproape toate meniurile musaca, gyros, suvlaki (bucati mici de carne trase pe betisoare de frigarui), salate grecesti, halloumi la grill, dar si traditionala pitta– o paine delicioasa pe care iti vine sa o mananci goala 🙂 O varianta de pranz ar fi meze, un platou ce poate cuprinde pana la 30 de aperitive.

Ca desert, specialitatea locala sunt clatitele de tip crepes, foarte rar gasiti pancakes, va spunem noi, din experienta 😀 Am gasit intr-un final in Paphos, la Omikron Brunch si au fost cele mai delicioase pe care le-am incercat pana acum, chiar daca preturile sunt un pic mai pricey fata de restul localurilor din zona.

In majoritatea restaurantelor au si variante vegetariene, insa foarte rar vegane. Cea mai buna mancare vegetariana pe care am incercat-o a fost platoul vegetarian de tip meze de la restaurantul Kathodon, situat fix langa linia verde. Am avut bame (care au fost delicioase), spanac, falafel, hummus, o placinta cu feta si spanac, cartofi si ciuperci la grill.
Peste tot portile sunt mari si preturile bune, iar uneori am primit si cate un desert gratuit, cum ar fi iaurtul cu gem de portocale din fotografiile de mai jos 🙂

COSTURI:

Bilet avion: 32 de euro (20 de euro+ 12 euro priority si bagaj de mana);
Inchiriere apartament Paphos: 108 euro;
Inchiriere masina: 80 de euro;
Benzina: 65 de euro;
Mic dejun- in jur de 6 euro;
Un fel de mancare in jur de 6-8 euro;

 

Ne-a placut destul de mult Cipru, dar, daca ar fi sa revenim, am face-o primavara cand temperaturile sunt ceva mai mari ( acum au fost in jur de 16-18 grade) si presupunem ca sunt deschise si mai multe locuri. Nu regretam ca am fost acum, mai ales ca totul a fost foarte ieftin, am cheltuit cat am fi platit si in Romania pe o astel de vacanta, dar credem ca e si mai frumos primavara.
Vara nu va recomandam sa mergeti, e foarte, foarte cald si foarte aglomerat, deoarece multi turisti vin la plaja. Sau puteti merge daca asta va doriti si voi, sa stati tolaniti la soare si sa va balaciti in apele turcoaz din Cipru.

Ati vizitat Cipru? Daca da, ce oras v-a placut cel mai mult?

 

 

 

Lighthouse Beach-Paphos
Limassol Marina
Nissi Beach
Larnaca Marina
Ayia Napa-langa Love Bridge
Aphrodite’s Rock
buyuk han
Buyuk Han
Levantis museum in Nicosia
Juego Cafe Limassol
The closest we could get to the flamingos 🙂
St. Lazarus Church in Larnaca
Lefkara
Love Bridge
Nissi Beach
Paphos Marina
School in Paphos
Tombs of the Kings
Aphrodite’s Rock (Petra Tou Romiou)

Comments

comments

Share:

6 Comments

  1. Corina Cosa
    February 5, 2019 / 1:48 pm

    Maaama ce poze faine !!! o experienta interesanta !!!

    • Dorina
      Author
      February 7, 2019 / 9:51 pm

      Multumim mult. Intr-adevar, chiar a fost <3

  2. February 6, 2019 / 2:51 pm

    Mie Love Bridge mi s-a părut chiar mai spectaculos decât în poze, dar l-am văzut ziua, cu soare… din pozele voastre înțeleg de ce pe voi nu v-a impresionat la fel de mult, ați fost cam târziu. În primul punct în care am ajuns la Lacul sărat am fost și eu dezamăgită, erau foarte departe păsările flamingo, dar am făcut ocol pe potecă până am ajuns într-un punct unde le-am putut vedea mult mai aproape.
    N-aș putea spune ce oraș mi-a plăcut mai mult, probabil între Pafos și Larnaca (deși Nicosia e interesant ca experiență), mai mult mi-au plăcut locurile din natură – Stânca Afroditei, Love Bridge, Nissi Beach, Capul Greco, munții…
    Eu am considerat că am prins vreme perfectă pentru vizitat (uneori chiar prea cald – am plecat cam când voi vă întorceați), cred însă că aș alege toamna pentru o eventuală vizită viitoare.

    • Dorina
      Author
      February 7, 2019 / 10:08 pm

      Hey, acum am vazut pozele tale cu flamingo. Suntem geloase! :))) Noi nu ne-am gandit sa ocolim si nici nu aveam mult timp sa stam pe acolo. Maybe next time 🙂
      Si intr-adevar, cred ca era mai frumos ziua la Love Bridge, sa ne bucuram mai mult de peisaj 🙂
      Da, oricum cred ca e frumos in orice anotimp Ciprul, are farmecul lui mereu 🙂
      Hugs! 🙂

  3. February 15, 2019 / 4:09 pm

    Superbe amintiri! Nu tin minte sa fi ajuns in Cipru, dar cu siguranta merita vazuta!

    • Dorina
      Author
      February 19, 2019 / 10:06 am

      Multumim! <3 Da, asa credem si noi 🙂

Privacy Policy