Igiena orala este extrem de importanta, insa in cazul in care ai dinti si gingii sensibile este absolut necesar sa respecti cu strictete anumite reguli pentru a preveni bolile parodontale.
Preventia este mult mai usoara decat tratarea afectiunilor stomatologice si una dintre cele mai des intalnite cauze ale inflamarii gingivale este neglijarea igienei orale care duce la acumularea placii bacteriene.
Atunci cand igiena orala nu reprezinta o prioritate zilnica, iar placa bacteriana nu este inlaturata, aceasta se strange pe suprafata dintilor si pe linia gingiilor. In timp, placa bacteriana se intareste, formand tartru, care e mai greu de indepartat. Cu cat se acumuleaza placa bacteriana si tartru in cavitatea orala, cu atat creste riscul aparitiei afectiunilor gingivale deoarece pelicula de bacterii impinge gingia de pe suprafata dintelui.
Deoarece nu doare, inflamatia gingivala este de multe ori trecuta cu vederea, insa netratata la timp poate duce la complicatii severe si chiar la pierderea definitiva a dintilor.
In general, persoanele mai in varsta sunt predispuse la aparitia afectiunilor parodontale, insa pot aparea si la tineri.
Un prim simptom al acestor afectiuni ar fi gingiile inflamate, care isi schimba culoarea din roz in rosu inchis, violaceu. De asemenea, gingiile se pot umfla in anumite zone si pot deveni foarte sensibile, intervenind durerea in timpul masticatiei sau la contactul cu alimente reci sau fierbinti. Un alt simptom al gingiilor inflamate este sangerarea acestora in timpul periajului dentar sau al masticatiei.
Pentru a preveni inflamatiile gingiilor e nevoie de detartraj si periaj profesional ralizate in mod regulat, dar si de o igiena dentara riguroasa.
Daca aveti probleme cu gingiile, detartrajul ar trebui realizat mai des de sase luni, de exemplu, noi il facem o data la 3 luni.
Dupa fiecare detartraj periuta de dinti trebuie neaparat schimbata. Noi in prezent folosim atat periuta electrica Oral B Genius 8900, dar si una manuala de la Curaprox pe care am ales-o pentru ca ni se pare mult mai moale fata de periutele obisnuite.
De asemenea, e importanta folosirea unui dus bucal, deoarece acesta curata si locurile greu accesibile si micile resturi ramase dupa periaj. Noi avem tot unul de la Oral B, care e si portabil, astfel ca il puteti lua cu voi in calatorii, insa daca va doriti strict unul pentru acasa va recomandam WaterPick Nano WP-300 care are o presiune a jetului de apa mult mai mare si curata mai eficient spatiile interdentare.
La capitolul pasta de dinti va recomandam Elmex Sensitive Professional, noua ni se pare cea mai buna de pe piata in acest moment. Am incercat cam toate brandurile pana acum, insa cu Elmex am avut cele mai bune rezultate, inclusiv in ceea ce priveste sensibilitatea dintilor la rece. Noi am primit initial o mostra de la medicul stomatolog, iar ulterior am cumparat-o si recumparat-o de multe ori de pe Notino, undeo gasiti frecvent la oferta.
Apa de gura folosim Listerine, in general versiunea mov, fara alcool, foarte buna pentru dinti sensibili, insa ultima data nu am gasit-o si am luat varianta Total Care, 10 in 1. Am descoperit recent ca exista si apa de gura Elmex, asa ca la urmatoarea comanda pe Notino, cu siguranta o vom testa si p aceasta.
Cam astea ar fi produsele pe care le recomandam noi pentru ingrijire in cazul in care aveti dinti sensibili.
Voi ce produse folositi pentru igiena dentara?