fbpx

Sighisoara, the medieval gem of Transylvania

 

Sighisoara e cel mai „instagramabil” oras din Romania in care am fost pana acum, la fiecare colt de strada iti vine sa te opresti sa faci o fotografie. Ziduri colorate, usi care mai de care mai dichisite, ferestre cu ghivece cu flori multicolore, totul te imbie la fotografiat. Nu ai cum sa nu te indragostesti de casutele colorate, de stradutele mici si linistite, pare ca te-ai intors in timp acum multi ani, asa ca daca vrei sa te simti transpus intr-o alta epoca, porneste la drum catre Sighisoara.

Vizitasem de ceva vreme cam toate orasele mari din jurul Sighisoarei, insa aici nu reusisem sa ajungem. Desi vazusem o multime de poze, tot ne-a surprins foarte placut orasul, e clar in topul oraselor pe care le-am vizitat pana acum.

Ce sa vizitezi in Sighisoara

Sighișoara este unul dintre putinele orase-cetati locuite din lume, iar majoritatea caselor au o vechime de peste 300 de ani. Orasul a fost intemeiat de colonistii sasi si s-a dezvoltat datorita mestesugarilor, care erau organizati in bresle si aveau printre altele, obligatia de a intretine cate un turn din cele care alcatuiau sistemul defensiv al cetatii. Fiecarui turn i-a fost atribuita denumirea breslei care il intretinea, iar astazi dintre cele 14 turnuri s-au pastrat 9.

Turnul cu Ceas este cladirea de referinta a orasului si trebuie neaparata sa il vizitezi. In interior adaposteste  Muzeul de Istorie, unde o sa gasesti o multime de obiecte interesante ce au apartinut breslelor de mestesugari. Dupa ce vizitezi muzeul, trebuie musai sa urci in turn pentru a te bucura de panorama asupra orasului. Pretul biletului este in jur de 12 lei pentru adulti si de doar 3 lei pentru studenti. Poti sa mai vizitezi si Camera de Tortura, insa cand am fost noi era inchis.

De la turn, trebuie doar sa treci strada si sa intri la Biserica Manastirii, inaltata in secolul XIII de catre ordinul dominican, unde vei putea admira o cristelnita din anul 1440 si vei putea asculta un discurs istorico-religios al unui domn (prezbiter credem noi, dar nu stim sigur ) atat de carismatic si amuzant care ne-a fermecat asa de tare incat nu am fi mai plecat de acolo.

Tot in apropierea turnului cu ceas il gasesti pe pictorul Calin Dan Butnariu si ale lui panze minunate ce prezinta Sighisoara in diverse forme, care mai de care mai pitoresti, dupa cum puteti vedea in pozele de mai jos.

Plimbandu-te prin cetate, vei da peste Scara Acoperita ce duce la Biserica din Deal si la scoala gimnaziului evanghelic. In trecut, era numita si Scara Scolarilor pentru ca a fost construita spre a facilita accesul copiilor la scoala pe perioada iernii. Cele sase trepte cu una pauza simbolizeaza zilele saptamanii cand copiii mergeau la scoala, iar pauza- ziua de duminica, dedicata odihnei.

Initial, noi nu am trecut pe langa cele 175 trepte ce formeaza Scara Acoperita, asa ca am luat-o prin padure si am tot urcat sus pe deal, sa vedem unde ajungem. Si ce sa vezi? La Biserica din Deal, insa pe alt drum, ceva mai greu, dar a meritat pentru ca am admirat niste tufe minunate de liliac, dar si orasul de la inaltime. Va recomandam sa va luati magneti de aici, am gasit unul dintre cei mai draguti magneti din colectia noastra, sub forma de carticica, il puteti vedea in fotografiile de mai jos.

Daca tot ati urcat pana aici, mergeti si la cimitir, e deosebit, noi am petrecut ceva vreme plimbandu-ne printre morminte si admirand pietrele funerare si florile. E un cimitir evanghelic sau Cimitirul Sasilor, cum spun localnicii, iar cele mai vechi pietre funerare dateaza din secolul al XVIII-lea.

In Cetate mai puteti admira Casa Vlad Dracul, locuinta tatalui lui Vlad Tepes, care este restaurant si pensiune, Casa cu Cerb si alte pensiuni sasesti superbe.

Daca mergeti in Sighisoara, trebuie sa faceti cumva sa prindeti neaparat si o duminica aici pentru a face turul de la ora 12:00 cu Tobosarul Cetatii (Dorin Stanciu). Tobosarul e angajat de primarie, astfel ca turul e gratuit pentru turisti si nu trebuie sa il ratati, am zis! A fost unul dintre cele mai haioase si in acelasi timp informative tururi pe care le-am facut pana acum. Tobosarul e de fapt un artist super inteligent si amuzant care stie expresii in cateva zeci de limbi straine si prezinta la pas principalele obiective din Cetate si istoricul lor plus cateva legende urbane, dupa care bate in toba si spune „am zis!”. Stati pe langa turn duminica, in jurul pranzului, pentru a-l asculta pe el si in curand si pe „domnita” Stefania care il va acompania.
„Nu uitati, vorbele bune nu strica niciodata dintii! Am zis!”– asta e doar una din expresiile haioase pe care ni le-a zis in timpul turului.

Mancarea

Ca de fiecare data, ne-am orientat catre mancarea traditionala pentru ca asta ne place sa incercam mai mereu, insa de multe ori suntem dezamagite sa descoperim pizza si paste in locul retetelor noastre autohtone.
Din pacate, mancarea a fost singurul aspect care ne-a dezamagit in Sighisoara. Preturile sunt destul de mari, iar gustul lasa mult de dorit. Am ales special restaurantele mari, laudate pe diverse site-uri si bloguri, pentru a ne bucura de gustul mancarii romanesti, asa ca dezamagirea a fost si mai mare cand am degustat bucatele.
La Concordia am servit o ciorba de fasole in pita (Dorina era mega entuziasmata sa incerce felul asta) cu un gust groaznic de fiertura dulceaga cu felii uriase de morcov (si fasolea la conserva cu sare si piper cred ca ar fi fost mai buna decat chestia aia) si cu bucatele de carne, desi specificasem clar ca vrem fara si ni s-a confirmat ca se poate servi si fara afumatura. Ideea e ca Dorina e doar vegana si nu ar fi patit nimic daca nu vedea bucatile de carne si manca din ele, dar imaginati-va ce s-ar fi intamplat cu o persoana care e alergica! Cartofii au fost fazi si fara niciun gust, iar pastele gretoase din cauza smantanii de gatit puse in prostie. Bauturile (limonada si socata) de aici au fost chiar gustoase si au mai salvat putin situatia. Oricum, ideea e ca am asteptat peste o ora pentru niste feluri de mancare care pareau gatite in bataie de joc sau de un adolescent care incepe sa experimenteze in bucatarie.

Nici la Casa Vlad Dracul situatia nu a fost prea roz, mancarea oleaca mai buna, dar nu grozava, la fel si la restaurantul Casa Ferdinand. La Vlad Dracul ne-am amuzat super tare de doamna care ne servea, mai avea putin si ne dadea afara, ca sa poata sa plece si ea, desi restaurantul nu se inchisese inca si noi am ajuns acolo in jur de ora 20:00.

Singurul care a avut mancare buna a fost restaurantul Casa Franka, unde chiar nu ne asteptam. Ne-am dus acolo pentru panorama si eram convinse ca o sa fie totul mega scump, insa preturile au fost mai mici decat la toate celelalte, portiile generoase si totul foarte gustos. Va recomandam sa luati cina aici, astfel vedeti orasul de la inaltime atat pe zi, cat si pe timp de noapte.

Ce putem vizita în împrejurimi
Odata ajunsi in zona nu trebuie să ratati splendidele biserici fortificate din vechile sate sasesti. O parte din ele se  afla in patrimoniul UNESCO si sunt vizitate de foarte multi turisti straini. De fapt, cand am fost noi, mai multi erau straini decat romani.
Noi am fost la Saschiz, Crit si Cloasterf. La Saschiz, dupa ce am vizitat biserica, am urcat si catre cetatea din varful dealului si cum nu am fost prea atente la indicatoare, ne-am cam ratacit prin padure. Oricum, nu mai fusesem din adolecenta printr-o padure asa mare, sa ne bucuram de natura, asa ca ne-a prins bine si plimbarea aia 🙂
La Saschiz, neaparat, dar neaparat sa va opriti si la han. Daca in Sighisoara mancarea ne-a dezamagit, aici am mancat niste feluri taranesti mega delicioase, cum mancam odinioara la noi, la tara. Totul a fost mega gustos si sanatos, pana si painea de casa ne venea sa o mancam goala. Preturile sunt foarte mici, iar curtea hanului extrem de ingrijita si frumoasa, nu cred ca am mai mancat in vreun cadru natural mai frumos pana acum.

Criț si Cloasterf par cam abandonate, Biserica fortificata fiind atractia principala din aceste sate. Sincer, citisem despre aceste sate pe bloguri si ne asteptam la altceva, insa am gasit multe case lasate in paragina, altele abandonate de tot si multe familii de etnie roma prin sat, probabil pentru ca sunt mai ieftine casele aici. Speram ca pe viitor, printul Charles sa isi indrepte atentia si asupra acestor localitati cum a facut cu vecinii din Viscri, doar asa mai exista o speranta. Chiar discutam cand am fost acolo ca ni se pare fantastic sa vina altii, din alta tara, inclusiv printi, sa iti descopere „frumusetile patriei” si tie, ca locuitor al acestei tari sa nu iti pese de ele. Dupa aceste satuce, am mers si la cetatea Rupea, care nu ne-a incantat prea tare. E foarte frumoasa din exterior, insa in interior nu e deloc spectaculoasa.

Sighisoara a devenit unul dintre orasele noastre preferate din România, am simtit ca am trecut pragul unei alte lumi cand am pasit in el, ne-a facut sa uitam de tot pentru cateva zile. Culorile pastelate ale caselor vechi, parfumul unei lumi de altadata, stradutele inguste ce te invita sa le descoperi, florile multicolore din ghivece, aici timpul parca curge alene; nu exista graba in cetate…

 

anotherside of me sister sighisoara streets
anotherside of me sighisoara
beautiful houses sighisoara
Călin Dan ButnariuCalin Dan Butnariu

anotherside of me sisters sighisoara
biserica din deal
bonprix blouse outfit
cabin zero backpacks
colorful houses sighisoara
bonprix blouse

casa colorata sighisoara
casa epoca sighisoara
casa roz sighisoara

casa epoca sighisoara                              scara acoperita sighisoaraScara Acoperita

biserica sighisoaraBiserica din Deal

cimitir biserica din dealCimitirul Sasilor

colorful streets of sighisoara travel post
panorama sighisoara
liliac sighisoara

paintings sighisoara
mancare traditionala sighisoara
pensiune sighisoara
pensiunea leila
pictura pe strada sighisoara
sighisoara centru
sighisoara by night
pink house sighisoara romania
sighisoara colorful houses
pink wallsighisoara day and nightSighisoara by day and by night

sighisoara doors
sighisoara flowers
sighisoara romania
sighisoara houses
sighisoara souvenirs
sighisoara souvenirs
sighisoara streets 2
sighisoara streets 2
sighisoara transilvania
sighisoara transilvania
sighisoara windows
sighisoara transilvania
sighisoara vedere din Turnul cu Ceas

sigmod sighisoara  trada tamplarilor sighisoara


stradela cetatii  tur medieval sighisoara dorin stanciutur cu „tobosarul Cetatii”-Dorin Stanciu si Stefania

stradela cetatii
strazi colorate sighisoara
turnul cu ceas noaptea
turnul cu ceas sighisoaraturnul cu Ceas

turnul cu ceas sighisoara  usi sighisoara
ootdturnuri sighisoara
sighisoara romania(1)
saschiz
sat saschizhan Saschiz
han saschiz
casa critcasa Crit
cetatea rupeacetatea Rupea

Cristina: Blouse: Bonprix; Skirt: Thrifted; Shoes: Vans; Backpack: CabinZero;

Dorina:   1. Peasant blouse: Romwe; Pants: No brand; Shoes: Nike;

2nd outfit: Skirt: Zaful; T-shirt: Primark; Shoes: Reebook; Hat: LC Walkiki; Backpack: CabinZero  

{you can buy any backpack with 10% off using ANOTHERSIDEOFME code}

 

Comments

comments

1 Comment

Privacy Policy