fbpx

De vizitat in Azore, Sao Miguel (partea 2)

 

In articolul precedent v-am povestit despre ce am vizitat in Azore in primele doua zile, urmeaza sa va povestim in articolul de astazi ce am vizitat in urmatoarele doua zile, iar la final avem si cateva sfaturi practice pentru a va ajuta in caz ca decideti sa vizitati Sao Miguel.

 

Ziua 3: Centrul Insulei

Ne-am inceput ziua a treia cu un miradouro, cum altfel?

Miradauro Do Pico da Barrosa
e unul dintre cele mai frumoase de pe insula si faptul ca l-am vazut dimineata a facut ca totul sa fie si mai special, Lagoa di Fogo se vedea minunat, cu mii de sclipiri ca de diamant.
L-am admirat din mai multe unghiuri, am mai oprit si mai jos, spre lac, pentru o alta tura de poze cu Lagoa do Fogo in fundal.

Am continuat cu vizitarea Cha Gorreana, cea mai veche plantatie de ceai si acum si singura din Europa. Vazusem pe internet fotografii cu plantatia si eram tare curioase cum arata in realitate. Inainte de a vizita fabrica, am preferat sa mergem sa ne plimbam prin plantatii pentru a vedea cat de mare e si pentru a face si fotografii. Noroc ca ne documentasem dinainte si stiam ca plantatia e foarte mare, asa ca nu am stat pe langa fabrica, unde se plimbau restul turistilor, ci am traversat si m inceput sa urcam in „deal” pentru a surprinde mai frumos „straturile” de ceai. Plantatia te duce cu gandul la Asia, doar acolo am mai vazut peisaje similare.
O mare parte din productia de ceai de la Cha Gorreana inca se realizeaza manual. Am gustat ceaiul negru si pe cel verde, le puteti testa gratuit, iar de la magazinul fabricii va puteti alege din zeci de sortimente, preturile lor incep cam de la doi euro pentru o cutie de ceai verde cu menta si ajung pana la 10 euro la sortimentele mai deosebite.  Noi ne-am luat un ceai verde cu ananas si, desi nu eram fane ceai verde, acesta ni se pare cel mai bun pe care l-am gustat pana acum.

De la plantatie am plecat spre cascada Salto do Cabrito, care e foarte frumoasa, insa cam anevoios drumul pana acolo, mai ales daca esti in rochie maxi si papuci 🙂 Si mai ai si de urcat pe stancile alunecoase de la cascada..  Am facut noi cum am facut si am reusit in cele din urma, insa nu am intrat in apa pentru ca nu aveam prea mult timp de zabovit si nici nu voiam sa ne udam pentru ca nu aveam schimburi la noi 🙂

Plaja do Moinhos e una dintre cele mai populare plaje ale insulei San Miguel, cea mai buna din partea de nord a coastei sale si este situata in apropierea micului sat Porto Formoso. Nisipul e mult mai fin ca la Mosteiros si plaja e mult mai draguta, de aceea e si mai aglomerata decat altele.

Salto da Farinha- initial am vrut sa vedem doar 𝐌𝐢𝐫𝐚𝐝𝐨𝐮𝐫𝐨, insa am zis sa mai mergem putin sa facem poze pentru ca se vedeau peisaje dragute si am tot mers… pana am ajuns la cascada. E superb peisajul si chiar merita sa faceti traseul pana la cascada, noi ne-am catarat ca niste caprite, incurajate fiind de tufele de hortensii si de cum se vedea oceanul de sus. Nici nu ne-a mai pasat ca a trebuit sa urcam si sa cobroram o panta cu inclinatie de peste 35 de grade, imbracate in rochii si incaltate in papuci 😅

Miradouro da Ribeira dos Caldeirões si Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões sunt doua obiective de neratat in Sao Miguel, aflate clar in topul nostru de must see.  Unde mai ai ocazia sa vezi o cascada in parc? Ca sa nu mai vorbim de palmierii uriasi si de tot felul de flori exotice. E clar unul dintre cele mai frumoase parcuri pe care le-am vazut pana acum.

Nu ratati si Miradauro de Santa Iria, noi am fost aici la apus si e ireal de frumos peisajul.

Am incheiat ziua 3 cu Nordeste -un mic orasel cu case albe si frumoase, dar nu ni s-a parut asa deosebit pe cat era de laudat. Daca nu aveti timp sa mergeti sa il vedeti, sa stiti ca nu ratati nimic important 🙂

 

Ziua 4:  Sud Estul

Ultima zi in Azore am destinat-o balacelii in piscinele termale. Citisem pe internet ca nu e recomandat sa va luati costume de baie deschise la culoare deoarece se ingalbanesc si nu mai ies la spalat, insa Dorina a avut unul alb cu negru si nu s-a intamplat nimic cu el, s-a spalat perfect. La fel si cu parul, daca il aveti decolorat, nu e recomandat sa il lasati desprins pentru ca poate capata tente verzulii sau albastre. Noi ne-am udat putin pe varfuri, insa nu am obervat nimic suspect ulterior, poate si pentru ca nu am stat mult in piscine.

Am inceput cu Caldeira Velha, unde venisem si in ziua precedenta, insa nu reusisem sa intram (am ajuns pe la 16:15, dar era deja o coada mare). Din pricina pandemiei, programul s-a schimbat fata de ce citisem noi pe internet si utima intrare pentru piscine e la 16:30, deoarece complexul se inchide la 17:15.
Am venit inainte de 9:30, ora deschiderii, pentru a ne asigura ca ne aflam intre primele 50 de persoane care intra. Doar 50 de persoane au voie sa intre la ora deschiderii, iar apoi intra cate persoane ies.  Intrarea este 8 euro de persoana si ai voie sa petreci inauntru in jur de o ora-o ora si jumatate, dar e suficient pentru a te balaci putin si a face poze.

De aici am plecat spre  Furnas pentru a vedea cum se gateste mancarea in pamant.  In regiunea vulcanica Lagoa dar Furnas se pregateste „mancarea la vulcan”, intr-una dintre nenumaratele ”copci” din zona, dar și porumb fiert. Dupa ce ne-am luat porumb fiert delicios din centrul orasului, am pornit spre parcul Grena unde am platit 3 euro pentru a vedea „cooking show-ul”. Daca doriti sa vizitati tot parcul trebuie sa mai achitati inca 7 euro.

In jurul orei 12:00-13:00 zona este plina de turisti  care doresc sa vada si sa surprinda in fotografii procesul de scoatere a oalelor din pamant. Acest fel de mancare gatit aici se numeste „cozido”  si contine pui, vita, porc, carnati, morcovi, cartofi dulci, etc.  E un fel de tocana de la noi, dar nu se adauga apa, nici condimente, doar sare, totul este slow cooked practic, ca tot e la moda conceptul 🙂

Terra Nostra Park  este parcul hotelului cu același nume din localitatea Furnas, Sao Miguel, Azore. Nu stim ce a fost mai intai: hotelul sau parcul, cert e ca turistii cazati la hotel au parte de un view cum rar vezi. Si ce e important de stiut e ca mare parte din mancarea gatita la vulcan e adusa aici si servita la pranz celor cazati aici, dar si celor care isi doresc sa plateasca pentru a o incerca.

Parcul este o gradina cu vegetatie luxurianta, pare ca esti in alt secol cand intri in el, zeci de nuante de verde si multe specii de flori exotice iti iau ochii, nu stii ce sa admiri mai intai. Aproape de intrarea in parc gasesti si lacul cu apa termala de culoare ruginie, iar daca te afunzi in parc dai si de „spa”, piscinele cu apa termala mai mici, pe care le-am incercat si noi si va garantam ca sunt extrem de relaxante.

De la parc am plecat catre Poca da Dona Beija, un parculet mai mic cu piscine cu apa termala unde am platit 6 euro pentru intrare. Aici regulile ni s-au parut mai stricte, era si un gardian care te pandea sa porti tot timpul masca, papucii, sa nu stai prea mult in piscine (ai voie cam 15 minute in fiecare). E foarte dragut si aici si clar merita o vizita daca aveti timp.

Aspecte practice ale calatoriei in Azore

Inchiriere masina

Nu puteti calatori pe insula fara masina, din pacate. Sunt autobuze, am vazut statii la toate obiectivele, dar nu am vazut niciodata autobuzul. Circula foarte rar, probabil si dupa un orar fix, ceea ce inseamna ca pierdeti foarte mult timp asteptand. Exista si trasee de hiking, dar nu ai cum sa ajungi la toate obiectivele pe jos, intre unele sunt distante de zeci de km.
Noi am inchiriat masina de la Go Rentacar, au preturi foarte avantajoase si nu cer card de credit, doar o mica garantie zilnica. Am platit 102 euro inchirierea (cu tot cu garantia zilnica) si benzina a costat in jur de 50 de euro. Am primit un Renault nou care a facut fata cu brio pantelor si rampelor din Sao Miguel, inclusiv pe o strada cu inclinatie de aproape 30%. E super ca aveti mai multe puncte de unde puteti lua masina, inclusiv de la aeroport; o primiti cu plinul facut si trebuie sa o returnati la fel. Preturile la taxi sunt destul de mari- noi am dat 50 de euro din Ponta Delgada pana la Vila Franca, asa ca va sugeram sa evitati acest mijloc de trasnsport.

Perioada ideala pentru vizitat

Lunile mai si iunie ar fi ideale pentru vizitat, nu au fost deloc aglomerat cand am fost noi, chiar ne miram cum un loc atat de minunat e atat de pustiu. Si nu exageram cand zicem pustiu, uneori eram doar noi la obiective, mai ales daca mergeam dimineata. Doar la piscine era mai aglomerat pentru ca am fost in weekend si veneau si localnici, in rest chiar a fost foarte liber peste tot. Si din punct de vedere al temperaturilor e perioada ideala, nu au fost mai mult de 28 de grade, iar ploile au fost rare si extrem de scurte, de maxim 5-10 minute. Aici apare frecvent ceata, insa nu trebuie sa fiti dezamagiti daca va treziti cu privelistea pe care doriti sa o fotografiati acoperita de o panza alba, trebuie doar sa asteptati cateva minute si va disparea 🙂
Tot acum e (teoretic) perioada ideala si pentru vazut balenele si delfinii, desi noi v-am povestit in postarea anterioara ca nu am reusit sa ii vedem, totul tine de noroc.

Preturi

– nu se platesc intrari la obiective, doar la piscinele cu apa termala (6-8 euro);

– preturile la mancare variaza intre 5-10 euro per fel de mancare (in Ponta Delgada se apropie de 10 euro, dar la Alfredo in Porto Formoso sau la restaurantele din Monheios sunt in jur de 5-7 euro, iar portiile sunt extrem de generoase, uneori triple fata de Romania. Nu am mai vazut pe nicaieri portii asa mari ca aici, am primit si 3 bucati de friptura de vita la o portie, insotita de orez, salata si ou prajit (asta era unul din felurile de mancare traditionale la ei), la fel si portiile de peste, bacalhau (cod) era cel mai popular, fiind prezent in toate meniurile restaurantelor;

-tot la acest capitol trebuie sa va spunem ca nu sunt vegan friendly, se consuma multa carne de vita (insula e plina de vacute care pasc, le vezi la tot pasul) si nu gasesti niciun fel traditional fara carne sau branza, care din nou se gaseste intr-o multime de varietati. E greu sa gasesti ceva vegan in afara de cartofi prajiti, insa nu imposibil.

Limba vorbita

In Sao Miguel se vorbeste portugheza si, din pacate, locuitorii nu prea stiu engleza. Am intalnit inclusiv la restaurante persoane care nu stiau o boaba de engleza, dar portugheza se aseamana cu romana si spaniola, asa ca e posibil sa intelegeti mare parte din ce zic. Pe noi chiar ne-a intrebat cineva la un moment dat din ce zona a Portugaliei suntem si cand i-am spus ca romana si portugheza sunt limbi inrudite a dat din cap si a zambit de complezenta, probabil nu auzise in veci de asta 🙂 Exista multe cuvinte cu ș si ț ca si la noi si am avut surpriza ca la un restaurant sa inteleaga ce am vorbit intre noi inainte de a ii spune chelnerului ce ne dorim 🙂

Fus orar

Sao Miguel e cu 3 ore in urma fata de ora Romaniei si a fost destul de greu la inceput sa ne acomodam cu asta, mai ales ca am mai stat si prin Lisabona unde erau 2 ore diferenta, asa ca sa tineti cont de asta la orarul de zbor.

Roaming

Daca nu aveti abonament si sunteti pe cartela, sa stiti ca va puteti activa linistiti optiunea Roaming de 10 euro pentru ca Azore apartine de Portugalia si face parte din spatiul SEE. Noroc cu forumul Orange unde am aflat asta pentru ca la Orange Shop ni s-a spus ca nu exista optiune pentru Insulele Azore. Probabil au auzit Insule si s-au gandit automat la ceva mai exotic, in afara Europei 🙂

 

Noua ne-a placut enorm Sao Miguel, stiam ca o sa fie frumos pentru ca ne documentasem temeinic referitor la obiective, dar ne-a intrecut asteptarile. Ai absolut tot ce vrei pe insula: peisaje care iti taie respiratia, ocean, parcuri, cascade, poti face si hiking, vegetatie care pare desprinsa din jungla+ zeci de kilometri de hortensii de o parte si de alta a drumului, par ireale, sosele perfect asfaltate,  oameni super draguti si amabili, preturi accesibile, chiar e paradisul verde al Europei. Pe viitor ne dorim sa vizitam si celalte insule din Azore, dar si Madeira, care am inteles ca e la fel de frumoasa.

Pana ajungem acolo, va lasam cu fotografiile din Sao Miguel:

Miradauro de Santa Iria

apus azore sao miguel
apus azore sao miguel

apus azore sao miguel

caldeira velha azore
Caldeira Velha


Salto da Farinha


cascada Salto da Farinha


Salto do Cabrito

cha gorreana azore
Cha Gorreana

cha gorreana azore




hortensii azore sao miguel
hortensii azore sao miguel
hortensii azore sao miguel


Las Furnas




Lagoa do  Fogo

 


Miradouro da Ribeira dos Caldeirões and Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões



Praia do Moinhos

 

 

Terra Nostra Park

 



Go Rentacar

casa rasturnata furnas

Comments

comments

1 Comment

  1. Bute Ana
    august 3, 2021 / 10:40 am

    Buna ! Anevoios drumul la cascada dar se merita e deosebit de frumos !🥰 piscinele termale un adevarat rasfat , ce mașina
    frumoasa ati inchiriat 👍❤

Privacy Policy